NK Jeugd 2022 – Kampioen!

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar de Nederlandse dames beginnen onderhand het ongelijk van Donner aan te tonen. Vrouwen kunnen wél schaken. Machteld van Foreest heeft natuurlijk het voorbeeld (voordeel) van haar sterke broers, en zal nog veel moois laten zien. Maar er kan er maar één de beste zijn, en dat is onze clubgenote Eline Roebers. Het is een zeer succesvol jaar voor haar, en het was te verwachten dat ze als hooggeplaatste speler het ook goed zou doen in het Nederlandse Jeugdschaak Kampioenschap.

Het ging uiteraard niet vanzelf. Na drie ronden stond ze tweede achter Machteld. Maar toen had ze wel al van Onno Elgersma (FM) gewonnen. In ronde 4 volgde toen de clash tussen Eline en Machteld. Zwart gooide alles op de aanval, maar Eline pareerde alles koeltjes en kwam geen moment in de problemen. Een mooie en vooral nuttige overwinning.

In ronde 5 mocht ze aantreden tegen medekoploper Saša Albers. Al na 22 zetten stond er een eindspel op het bord met voor beiden het loperpaar. Remise vond de computer. Op zet 66 werd het dat ook. Een mooi gevecht.

Saša won in ronde 6 van Machteld, en Eline van Duncan Klaren. En zo hadden we twee koplopers, met als verrassing Saša – die 250 rating punten minder heeft dan Eline en een heel goed toernooi speelde. Maar in de laatste ronde kwam hij niet verder dan remise tegen de solide spelende Job Verheul. Eline zette met zwart tegen Vadim van Kuijk rustig alle stukken op een goed veld, en na een paar kleine foutjes van Vadim walste ze er overheen. Kampioen met 6 uit 7. Een mooie prestatie en terechte kampioen.

Met alle lof voor Eline, mag ik natuurlijk niet vergeten dat dit NK een festijn was voor KC. Met Eline, Onno, Arthur Maters en Jurriaan Boeren in de Jeugd A waren we wel heel goed vertegenwoordigd. Er had nog meer in het vat gezeten, want 24 uur voor ronde 1 werd Mats de Jong gebeld of hij ook nog mee wilde doen. Helaas; andere plannen. Stefan van der Duijs had zich afgemeld voor de B-groep. Hun tijd komt nog wel.

Onno werd uiteindelijk nog derde. Arthur en Jurriaan hadden enige hoop op een goed resultaat na 4 ronden, maar konden het uiteindelijk niet bolwerken in dit sterke veld.

Naast de Jeugd A is er ook nog de categorie Meisjes A. Gecombineerd met de B-speelsters, was dat nog een groep van 14 schakers. Met 6.5 uit 7 werd de duidelijke (twee punten voorsprong) winnaar Jule Cordes. Onze troef, Stella Honkoop (B), speelde een redelijk toernooi; derde plaats in de B, zesde plaats overall. In ronde 5 liet ze zich in gewonnen positie helaas verrassen door een dameoffer van Sara Martinez, anders had er misschien nog meer mogelijk geweest.

Mooie derde plaats voor Stella

Bij de Jeugd C mocht Pranav Agarwal invallen. Als trainer een persoonlijk genoegen. Pranav heeft hard gewerkt de laatste twee jaar en laat al hele mooie dingen zien. Met 4.5 uit 9 wist hij zich prima te handhaven: gedeeld 10-17e plaats. Met een compromisloze stijl wist hij menig punt binnen te halen, en als het niet vanzelf gaat, dan maar een stelling uitmelken. Een goed voorbeeld is zijn partij uit ronde 7 tegen Thiemen Dekker, met een rating van 1935 niet de minste. Na een mindere opening nam Pranav de regie over en dreef zijn tegenstander tot wanhoop. Uiteindelijk ontsnapte deze met een blauw oog. Ik heb een hoop trainingsmateriaal gezien, maar vrees dat hij binnenkort een sterkere trainer nodig heeft.

Pranav Agarwal

 

Alle foto’s: Harry Gielen

Uitslagen, partijen, foto’s en rondeverslagen zijn na te kijken op:
https://njsk.nl/

 

Fer Mesman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close