De Redder van KC N1

Op 4 mei gedenken we de slachtoffers van de oorlog, op 5 mei vieren we de vrijheid en op 6 mei… gaat men weer gewoon naar de schaakclub om te schaken. Zo ook KC N1 die inmiddels al het kampioenschap kan ruiken. De tegenstander van vandaag is De Waagtoren N1, één van de sterkere teams in de NHSB Topklasse aangevoerd door de beruchte FM Danny de Ruiter. KC N1 heeft inmiddels al een ruime voorsprong op de rest van de teams uit de Topklasse en met nog één enkele overwinning is het kampioenschap binnen. Het was nog eventjes puzzelen om acht man te vinden, maar uiteindelijk werden de gebruikelijke namen aangevuld met Gilian en Mats om het team lekker jeugdig te houden. Ook werden onze gebruikelijke zwartspelers eens achter de witte stukken gezet. Lennart en Daan hadden bijna alleen maar met zwart gespeeld en het werd dus de hoogste tijd van hun witte repertoire te bewonderen. Al met al dus een interessante ronde!

Hicham had wat last van een tekort aan zelfvertrouwen (i know, ik kon het ook niet geloven) en wilde graag op het laatste bord spelen. Al gauw zag je dat hij helemaal geen tekort aan zelfvertrouwen had juist hybris (spreek uit: huubris). Lachend liep hij door de zaal, denkende dat de partij al in de pocket was, maar zijn berekeningen waren wat matigjes, want tot tweemaal toe miste hij compleet een zet van z’n tegenstander. Maar goed de derde keer was zijn vreugde terecht en het puntje werd binnengehaald. Hieronder de winnende stelling van Hicham met een fraai matbeeld.

Op het zevende bord speelde jeugdtalentje Mats die al 2 punten heeft gescoord in de Topklasse. Vorige week werd hij nog gevraagd voor het NK, maar die Mats die zag al dat het samen zou vallen met deze wedstrijd tegen De Waagtoren, dus sloeg hij beleefd af. Of misschien was het iets anders maar deze versie van het verhaal doet mij meer deugd te horen als coach. Mats speelde een razend interessante partij. Hij leek op de koningsvleugel veel ruimte te krijgen en maar op de damevleugel stond zijn loper ingesloten. Het leek erop dat hij z’n loper kon bevrijden maar zo mocht het niet wezen. Die loper heeft de rest van de partij vastgezeten en uiteindelijk kon zijn tegenstander controle pakken over de stelling en een verwoestende aanval opbouwen. Jammer van deze partij, volgende keer wordt het wel weer een puntje!

Op bord 6 hadden we onze vertrouwde zwartspeler Daan, maar nu dan met de witte stukken. Bleek een zeer goede keuze want al gauw wist hij een sterke stelling op te bouwen. Langzaam maar zeker richtte hij zijn stukken naar de koning van zijn tegenstander. Bliksemsnel wist hij toe te slaan met een mooi stukoffer zodat hij met zijn dame en paarden mat kon geven. Nog een zeer overtuigend puntje kan worden bijgeschreven voor KC!

Dan bordje numero 5 waar Edwyn speelde. Uit de opening bleek al gauw dat we niet de scherpste Mesman hadden opgesteld. Edwyn liet wat cruciale velden open en zijn tegenstander maakte daar gebruik van door zo z’n paard op c5 te ploppen. Dat was een sterk paard en Edwyn sloeg aan het ruilen in de hoop zijn stelling nog te redden. Uiteindelijk wikkelde de partij af naar een eindspel waarin Edwyn 2 paarden en wat pionnen had tegen 2 lopers en wat pionnen. Meestal zou het loperpaar beter zijn maar het wilde allemaal niet echt lukken. Tot tegen middernacht heeft Edwyns tegenstander nog geprobeerd winst te forceren maar toen alleen nog maar koningen op het bord overbleven was het toch echt tijd te tekenen voor remise.

Op het derde bord dan ons andere jeugdtalentje, Gilian. Gilian kwam mooi weg uit de startblokken en behield een fraaie stelling in de opening en in het middenspel. Tegen het eindspel aan miste hij wel een trucje en daardoor kreeg zijn tegenstander twee verbonden vrijpionnen. Maar Gilian is een taaie schaker hij stribbelde tegen. Uiteindelijk in een moment van verlichting zag Gilian een optie tot zetherhaling en zo wist ook hij nog remise te maken in een moeilijke stelling.

Onze tweede vertrouwde zwartspeler Lennart speelde op bord twee waar hij een heel goede opening speelde en wist dat in het middenspel nog verder uit te bouwen tot misschien zelfs een gewonnen stelling. Jammer genoeg begon zijn tijd wel langzaam op te raken. De tijdsdruk nam alsmaar toe en de zetten werden steeds inaccurater tot zijn voordeel weg was en uiteindelijk leidde dit zelfs nog tot verlies. Heel jammer, maar dit is je eerste verliespartij dus je wordt vergeven.

Op het eerste bord werd het team aangevoerd door kopman Pieter tegen, jawel, de berucht Danny de Ruiter. In een ver verleden wellicht enigszins rivalen in hun jeugd, aangezien ze maar een paar jaar schelen. Schone taak voor Pieter om een puntje te scoren. Dit bleek toch net wat lastiger gezegd dan gedaan. De partij begon vrij gelijk, maar na wat afwikkeling bleef Danny de betere stelling behouden doordat hij het loperpaar had bemachtigd. Pieter wist nog lange tijd die lopers te controleren maar ook hij begon de tijdsdruk te voelen. Na lange tijd wist Danny uiteindelijk toch z’n lopers te activeren en Pieter te verslaan.

U heeft het als lezer waarschijnlijk al gemerkt, ik ben bord 4 vergeten. Nouja, “vergeten”, meer voor op het laatst bewaard. Want, als u netjes alle punten heeft bijgehouden ziet u dat de score nu 4 – 3 is voor De Waagtoren. Onze eigen beruchte FM, Esper, werd opgezadeld met een onmogelijke taak: win de partij, ondanks het feit dat je in een potremise stelling zit. Dame en pion tegen dame en pion. Als laatste speelde Esper nog terwijl mensen begonnen weg te lopen. “Onbegonnen werk” dacht ik bij mezelf, maar hij moet het proberen. Hij kreeg remise aangeboden en keek verward om zich heen, “je moet winnen” werd er gezegd. Espers hoofd daalde weer en met maximale focus begon het manoeuvreren weer. Schaak, koning opzij, schaak, koning opzij, scha… Geen schaak! Esper vindt waarschijnlijk het enige trucje wat überhaupt in de stelling kan zitten. Hij forceert dameruil, en trekt de tegenstanders koning weg van zijn pion, daar begint de wedloop, f5, a5, f6, a3, f7, a3, f8 en dame! De Messiah, de Verlosser of noem hem gewoon Esper, wint het eindspel en bracht ons op gelijke hoogte met De Waagtoren. 4 – 4!

Weliswaar hebben we niet gewonnen en zijn we officieel nog geen kampioen, maar met deze gelijkspel nemen we zeker genoegen. Op 20 mei in Ijmuiden spelen we de laatste ronde tegen Kijk Uit N1 voor de definitieve ontknoping van het seizoen.

Vlad Omota

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close