KC jeugd kan niet verrassen op NK D

Het Nederlands Kampioenschap voor de D jeugd (t/m 12 jaar) is sinds 2019 weer terug op zijn ‘thuisbasis’. Traditioneel wordt het toernooi in Rijswijk gehouden, maar door de Corona epidemie was het de afgelopen jaren niet mogelijk het toernooi hier te organiseren. Vorig jaar kon het toernooi op het laatste moment toch nog doorgang vinden maar moest worden uitgeweken naar Best bij Eindhoven.

Dit jaar dus weer alles terug bij het oude. Dat de organisatie hier vaker met het bijltje gehakt heeft is te merken. Alles is goed verzorgd en geregeld en van het strakke tijdschema wordt niet afgeweken. Tussen de partijen door kan er buiten worden gevoetbald op een mooi veld en ook voor de aanhang is het buiten goed toeven in een groene en zonovergoten omgeving.

De Speelzaal

De afvaardiging voor de NHSB bestond geheel uit KC spelers. Maar liefst drie spelers van onze vereniging gingen dus een gooi doen naar de beste schaker van Nederland t/m 12 jaar. Maar het niveau van de spelers is natuurlijk ook dit jaar weer hoog. Maar liefst 3 spelers bij de jongens met een rating van boven de 1800, en een groot aantal daar vlak onder. Liam Rooijakkers (23 ste geplaatst) en Tanuj Maheskumar (49 ste geplaatst) onder de 54 deelnemers wisten dat de strijd om een topklassering een lastige zou worden. Voor Frederieke Regterschot bij de meisjes waren de verwachtingen een stuk hoger gespannen. Met een 7de op de plaatsingslijst en ook al eens tweede op het NK E is Frederieke een speelster waar iedereen rekening mee houdt.

Tanuj en Liam zijn er klaar voor

Onze spelers kwamen de eerste dag van dit driedaagse toernooi solide uit de startblokken. Liam wist in ronde 1 zijn tegenstander regelrecht te overrompelen en versloeg in de tweede ronde de Nederlands Kampioen bij de E jeugd Noah Ritzerveld. Met een enorme mokerslag op de 21ste zet hield Noah het een paar zetten later voor gezien.

Liam Rooijakkers – Noah Ritzerveld Wit speelt hier 21. e6! en zwart geeft een paar zetten later op.

Tja, dan sta je ineens op de vierde plek in het klassement en zit je ineens tegenover titelkandidaat en topspeler Sacha Kurt. Daar bleek geen kruid tegen gewassen. Maar al met al een mooie start van het toernooi. Ook Frederieke eindigde de eerste dag met 2 uit 3. Een overwinning in de eerste ronde gevolgd door twee remises. Daarmee lig je goed op schema voor een topklassering. Tanuj wist dat hij een lastig toernooi zou krijgen. Hij wist op de eerste dag wel meteen een punt te scoren. Voor Tanuj was het de allereerste deelname aan een NK. Hij kwam vooral om ervaring op te doen, maar wilde natuurlijk wel graag een aantal punten mee naar huis nemen.

Liam Rooijakkers
Frederieke Regterschot

Het verdere verloop van het toernooi ging voor alle drie de spelers stroever dan de eerste dag. Liam kon de volgende twee dagen nog maar 2,5 punten aan zijn totaal toevoegen en eindigde zo met precies 50% in het middenveld van de eindrangschikking. Frederieke speelde te wisselvallig. Verloren stellingen werden op miraculeuze wijze omgezet in overwinningen of remise en gewonnen stellingen werden om de zeep geholpen. Halverwege het toernooi met 4 uit 5 nog prima zicht op een podiumplaats, maar drie nederlagen op rij gooide roet in het eten en zo eindige ze met 5 uit 9 op een 10 plek van de 28 deelneemsters bij de meisjes. Tanuj had zijn zinnen gezet op drie overwinningen. Maar kon aan het éne punt van de eerste dag helaas nog maar 1 punt toevoegen. Hevig teleurgesteld, maar toch trots op zijn deelname aan dit toernooi eindigde het toernooi ook voor hem een klein beetje in mineur.

Voor Frederieke en Liam (beide 11 jaar) is er volgend jaar weer een kans in de D categorie en zij zullen beide ongetwijfeld het resultaat van dit jaar verbeteren. Tanuj (12 jaar) schuift door naar de C categorie en wil er alles aan doen om zich voor het NK C te kwalificeren.

Frederieke laat tegen Bregje Roebers een grote kans liggen om de koppositie over te nemen

Het toernooi werd gewonnen door Tommy Grooten met 7,5 uit 9 gevolgd door Daniel Nijhuis en Oscar Zecha. Bij de meisjes ging de titel naar Luna Huang. Eli Alia Jorritsma eindigde tweede en Bregje Roebers derde.

Voor alle deelnemers was er een leuk aandenken met een sterke zet uit één van de eigen partijen

 

Alle partijen van het toernooi zijn hier na te spelen

Toernooisite: https://nk12.haagseschaakbond.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close