KC Open ronde 4: Middenspel

Een kort woordje van uw strenge scheidsrechter. Natuurlijk wil elke zwartspeler de klok aan zijn/haar goede kant zetten, maar als het hele rijtje door elkaar staat kan ik niet in één oogopslag zien hoe het zit met de tijden. Misschien een kleine ingreep, maar wel goed voor mijn gemoedsrust.

Het KC team zorgt elke week weer voor een mooie indeling. Met voor iedereen een passende tegenstander. Jammer dat Nikita er niet was. Na een uur wachten mocht Alexander een punt bijschrijven. Op dat moment had Marinda zich wegens ziekte al afgemeld via SMS (ja dat bestaat nog). Haar beoogde tegenstander Robert Balm wilde eigenlijk wel schaken en Ad Gorissen vond het niet erg zijn plaatsje af te staan. Na loting (pionnen achter mijn rug) bleek Quint wit te hebben.

De clubgenoten bij Het Spaarne, Gerda en Bert, mogen het op bord 7 uitvechten. Op zet 18 biedt Gerda tactisch remise aan, en gentleman Bert kan het niet weigeren.

Jeugdlid Pranav Agarwal doet het goed deze competitie. Henk doet het ook een beetje zichzelf aan moet opgemerkt. Na met zwart lang gerocheerd te hebben doet hij c5. De penning over de c-lijn die volgt doet hem al snel de das om. Broer(tje) Kushal Agarwal verliest ditmaal soepel van Robin die een mooie koningsaanval opzet.

Quint zet een mooie minoriteits-aanval op tegen Robert, en wint ook een pion. Met dan ook nog koningsaanval lijkt het punt vrijwel binnen totdat Robert countert en Quint bijna mat gaat. Door zijn toren te geven voorkomt hij dat nog. Gelukkig voor hem heeft hij nog wel eeuwig schaak.

Vrijdag stond er voor Stap 3 een lesje penningen op het program, en ineens zie je dan allerlei voorbeelden langskomen. Zo ook bij Stella en Jurriaan (stap 6). Ook deze over de c-lijn trouwens. Later vlecht Jurriaan diverse dregingen van paardvorken in de stelling totdat het Stella te veel wordt. Kees heeft alras een paard gewonnen tegen Patryk, en dat laat hij niet meer glippen.

Frans heeft een eindspel met een pion minder, maar wel een goed paard tegen een slechte loper. Dat is een zin die je niet veel leest. Normaliter zijn paard en loper omgewisseld in deze uitdrukking. Jack’s koning staat ook nog wat ver weg omdat er een pion (ergens op h7 of zo) moet worden geslagen. Dat geeft Frans net genoeg tijd om met zijn f-pion voldoende op te rukken. Jack moet zijn loper offeren, en het laatste zwarte pionnetje op de a-lijn beslist.

Mats moet in de verdediging tegen Joel; zwart komt binnen met zijn torens. Na het optrekken van de kruitdampen staat Joel twee pionnen voor. Dat laat hij niet meer los.

Antoon staat ook 2 pionnen voor, tegen Marco, maar heeft wel een blootstaande koning. Even later wat consternatie. Antoon staat schaak, heft het niet op, maar doet een torenzet. Gelukkig voor hem kan de toren niets doen tegen het schaakje en hoeft hij dus niet met de toren te zetten. Wel 2 minuten tijdstraf. In een verloren stelling heeft Marco daar niet veel aan. Even later geeft hij nog het Schaak der Wrake, onder het uitroepen van SCHAAK (Marco is licht doof). Even twijfel ik nog; schaak zeggen is namelijk verboden (al weet bijna niemand dat; Marco wel trouwens), en een tijdstraf is op zijn plaats. Maar ik bezie het maar met liefde. Even later mag Antoon sportief mat zetten.

Frank staat een toren tegen loper voor. Maar zijn tegenstander, Tobias, heeft een vrije e-pion. Frank geeft zijn toren voor de pion (denk ik; ik miste deze cruciale fase), maar houdt vrije pionnen op de a- en h-lijn over. Met een loper hou je die niet allebei tegen.

Michiel heeft een paard met mooie velden op f5 en d6 en continue matdreiging. Jeannot biedt torenruil aan, waarna er een paard op d3 verschijnt. Met wat schaakjes haalt Michiel het paard op en wint de partij. Na afloop keken we voor zwart nog even naar eerst Da1 (in plaats van direkt Pxd3). Na … Da1+ Kf2 Pxd3+ win je namelijk wat tijd. Helaas zit er ook dan niet meer in dan een verloren eindspel voor Jeannot.

Stefan staat in een lastige penning tegen Julian. Na wat tactisch geweld wint Stefan een pion, en vervolgt kalmpjes met dameruil. Om daarna de boel vlotjes uit te tikken.

Rens en Hugo spelen een vreselijk gecompliceerde partij. Met alle zware stukken in de aanval lijkt Rens de beste papieren te hebben (torens op de g-lijn; dame erbij). Hugo kan bijna geen vin verroeren. Ja, hij kan een stuk winnen, maar dan valt de toren op g7 en stort zijn stelling in elkaar. Rens gaat blijkbaar net even te ver en Hugo kan zich eindelijk loswrikken uit de verwurging. Mooi punt voor Hugo.

Langzaam begint er tekening te komen in het veld. Nu 3 koplopers: Murat, Jurriaan en Michiel. Jeannot, Frans, Pranav en Frank volgen op een half punt. Mooie combinatie van jeugd, net geen jeugd meer, en “ervaring”.

Uitslangen & Stand: Ronde 4 – Kennemer Combinatie

Fer Mesman

kennemercombinatie@gmail.com
fmesman@yahoo.com
Tel.: 06-41821529

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close