Blauw oog

Maandag 10 oktober mochten we naar Hoofddorp voor onze eerste NHSB wedstrijd van het seizoen. Het clubgebouw staat in Graan voor Visch, waar ze niet aan straatnamen doen, maar alleen aan huisnummers (van 13000 tot 19999). Beetje onpersoonlijk, zeker voor wie (zoals ik) is opgegroeid in het oude dorp. Gelukkig tref je dan een handvol bekende schakers die het geheel weer een ziel geven. Uiteraard arriveerden we vol zelfvertrouwen, hoewel ik nog wel even (een kwartiertje) de weg kwijt was. Als jongmens kende ik het hele dorp; nu loop je kans er te verdwalen en er nooit meer uit te komen; ‘Hotel Hoofddorp’.

Waar het aan lag weet je nooit, maar met 3-3 kwamen we nog goed weg. Zelf had ik alle tijd om rustig rond te lopen en de andere borden te bekijken. Binnen het uur was duidelijk dat ik een stuk ging winnen. Toen mijn tegenstander opgaf, had hij nog een minuut of zo terwijl de tijd op mijn klok ook begon met een 1. Helaas stonden borden 5 en 6 ook al achter na dat uur. Hugo’s tegenstander had een mooie doorslagcombinatie, en Jacco had tien (of zo) paardzetten gedaan en het beestje toen verloren (nog wel voor wat pionnen).

André en Marco stonden met zwart wat onduidelijk op dat moment, terwijl Frank alles goed had gedaan in de opening. Op dat moment zat de 3-3 er dus al in, al ging dat natuurlijk heel anders dan gedacht.

André komt toch wat minder te staan. Na een paar keer overleg mag hij nog remise aanbieden van zijn captain. Dat wordt resoluut geweigerd, en hij moet een toren toelaten op g6. Als die een pionnetje snoept lijkt ie ingesloten, maar met een trucje (uitschakelen verdediging) lost Linda dat op en wint de partij.

Frank heeft weliswaar alles goed gedaan, maar zijn tegenstander ook. Er resteert een eindspel met ongelijke lopers. Remise.

Hugo komt zijn stuk achter niet te boven. Ik zag ook geen compensatie. Wel een halfslachtige penning, maar een stuk is echt te veel. Jacco daarentegen blijft stug doorschaken, en komt steeds beter te staan. De uiteindelijke overwinning is niet eens meer een verrassing.

Marco is als laatste bezig. Ik hoor iets over 2 of 3 pionnen achter, en hij vraagt of hij remise mag maken. Daar lacht het hele lokaal smakelijk om. Dat hadden ze beter niet kunnen doen, want Marco is nu getergd. Zijn tegenstander heeft weinig tijd meer, en vraagt zich af hoe verder te gaan. Marco snoept dan ook nog een pion, en weet uiteindelijk de remise (en de 3-3) binnen te halen.

Het niveau moet nog wat omhoog, maar een 10 voor volhardendheid.

Fer Mesman

Partijfragment uit:

Michiel Wilts – Fer Mesman

Stelling na 24… Td7. Ik sta nog steeds het stuk voor en natuurlijk is 25. Lxd5 (… Txd5 26. Pe7+) te leuk om niet te doen, maar zwart kan nog 25… Te8 proberen. Gewoon doorgaan. Hij speelde echter 25… Kf8, en na 26. Lxc4 Lxc4 27. Pe5 konden de stukken eigenlijk wel in de doos.

Verslag Hoofddorp:

Verslag Hoofddorp

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close