Mooie aftrap

Kennemer Combinatie organiseert dit jaar landelijke schaaktrainingen in samenwerking met IMs Jop Delemarre, Nico Zwirs, Merijn van Delft en GM Ivan Sokolov. Alle lessen worden online gegeven.

Foto: Harry Gielen


Op woensdag 12 oktober was dan de eerste les, en dat liep meteen heel goed. Technisch en inhoudelijk. Nico Zwirs (IM) leidde deze training voor ratings van 1700-1900. Hij begon met iets over zichzelf te vertellen. En ook het format werd uitgelegd, waarbij KC nog wat lof kreeg toegezwaaid. Want we mogen niet vergeten dat dit een uniek nieuw concept is, dat hopelijk nog lang meegaat. Persoonlijk had ik er erg veel zin in, omdat ik het altijd jammer heb gevonden dat je het als volwassen schaker verder maar zelf moet uitzoeken. De befaamde stappenmethode is gericht op de jeugd. En dat is een sterk punt van KC. Maar daarna sta je er als talent-af alleen voor.

Aan de hand van de partij Nico Zwirs – Gilian Honkoop (KC lid) behandelde Nico het thema Onbalans in Materiaal. Via de chat konden we reageren op vragen van Nico (zoals: noem kandidaatzetten; wie staat beter en waarom?), en dat werkte eigenlijk heel goed. Met zijn allen (wisdom of the crowd) kwamen we toch redelijk dicht bij de ‘waarheid’.

Af en toe werd gebruik gemaakt van een engine, in de cloud. Niet zozeer om de beste zet te vinden, maar om ons stellingoordeel te toetsen. In een mooie terzijde leidde Nico ons langs zijn eigen zoektocht naar waarheid. Geïnspireerd door AlphaZero was hij ook echt anders gaan schaken vond hij zelf. Minder gericht op korte termijn-voordeel, maar juist op de lange termijn. Hetgeen nog niet zo makkelijk is, omdat je bijvoorbeeld meer moet vertrouwen op je intuïtie.

Dat Nico deze partij had gewonnen kwam niet meer als verrassing. De meerderheid had gedurende de hele partij het volste vertrouwen in de witte aanpak.

De volgende training is op 16 november, dan gegeven door IM Merijn van Delft. Ik kijk er naar uit.

Fer Mesman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close