KC Open ronde 5: Vroegertje

Na 5 heerlijke rondes ben ik fysiek uitgeput. Daarom ga ik een weekje wandelen. Mijn vervanger volgende week is Joost Jansen, gelouwerd internationaal scheidsrechter. Jurriaan Boeren heeft snel een bye opgenomen?! Joost is toch echt een aardige man. Meer over Jurriaan aan het eind van dit verslag. Voor alle zekerheid raad ik eenieder aan zich aan de regels te houden. En verleen Joost alle medewerking.

Het Open was een paar borden armer in deze vijfde ronde omdat maar liefst vijf deelnemers een NHSB (thuis)wedstrijd speelden tegen Heemstede. Op papier was ons jeugdteam (gemiddeld 15 jaar) licht favoriet, en dat bleek. Alleen kopman Ewout Mueller (1897) kon Heemstede een vol punt bezorgen. Dat kan wel eens een mooi seizoen worden.

Elke week is er wel weer een verrassende uitvaller. Deze keer kon Kushal Agarwal niet meedoen (knie-blessure). Gelukkig kon ik Marco Deurloo inzetten tegen Jacco Schoonenwolf. In de NHSB hadden beiden al aangetoond over ruggegraat te beschikken, en dat kwam hen deze keer ook weer van pas. Jacco offert een stuk voor aanval, maar Marco pareert dit soepel. Na een lang gevecht staat Jacco dan toch een pion voor en zien we de stelling na … h6 (voor het gemak (?) heb ik het bord gedraaid).

Marco Deurloo – Jacco Schoonenwolf

Zwart staat gewonnen, al is nog wat kennis en techniek vereist. Jacco doet het in eerste instantie goed door naar de koningsvleugel te lopen, en dan op een goed moment … h5 te spelen. De koning staat in het vierkant, en kan ook de pion op g5 dekken. Dan gaat het fout, omdat Jacco zich toch vertelt. De crux is dat je de g-pion nog wat opspeelt, de witte koning naar 2 passen afstand van de pion jaagt, en dan pas naar de b-pion loopt. Dan win je de pion én hou je de zwarte koning af. Nu stond wit bij de pion op g5 toen Jacco naar de b-pion liep, en dat gaf hem net de tijd om de pion te slaan en naar g8 te lopen. Remise.

Frans Arp was toen al een tijdje klaar. Jeannot kende de opening wat minder goed (Frans scoort zo menig punt in Het Spaarne 1 team), en zijn koning staat zeer onveilig. Frans kent geen genade en maakt het snel af. Na twee byes in rondes 1 en 2 heeft hij alles gewonnen en staat met 4 uit 5 tweede.


Aan tafel 5 mag Bert het proberen tegen jeugdspeler Joel Groenewoud. De opening lijkt goed te verlopen, maar als ik weer kom kijken staat de zwarte koning wat bloot op c7. Met TxLd7+; Kxd7; Pb6+ en Pxa8 wint Joel tijdelijk een loper. De vraag is dan of het paard er nog uitkomt. Dat doet ie, en dus 1-0.

Luke en Kees maken er een vrolijke chaotische partij van. Een toren op a8 is geslagen, en zwart heeft een dame op g7. Al snel blijkt Luke goed uit de opening gekomen met een kwaliteit en 2 pionnen voor. Allebei hebben ze een onveiligstaande koning, maar die van Kees staat slechter, en Luke wint netjes.

Willem en Ad spelen een van mijn lijfvarianten zodat ik de partij met meer dan gebruikelijke interesse volg. Het eeuwige dilemma (lang of kort) wordt niet opgelost en Willem krijgt koningsaanval. Ook beginnen er stukken te hangen, en dat komt Ad niet te boven.

Tobias en Robin hebben een gecompliceerde stelling waarbij Tobias paard/5 pionnen heeft tegen Robins toren/paard/2 pionnen. De vrijpionnen beslissen; Robin komt eerst.

Mink was een paar weken uitgeschakeld door corona. Ook hier weer een van mijn lijfvarianten (hoeveel heb ik er eigenlijk?). Mink speelt dat netjes uit met zwart tegen Alexander.

Henk gooit tegen Antoon zijn halve pionnenarsenaal naar voren. Dat ziet er indrukwekkend uit, maar geeft ook zwaktes. Hij verliest dan ook snel twee pionnen. Dat komt hij niet meer te boven (… Ad en Henk kennen elkaar al jaren).

Jurriaan en Murat strijden om de koppositie. In een ongebruikelijke opening verdwaalt de zwarte dame wat (via a5 en c5 komt hij nog op b7). Jurriaan pleegt een tijdelijk stuk-offer, en Murat denkt lang na voordat hij het aanneemt. En na dameruil zou het allemaal nog wel meevallen, maar als Jurriaan een tussenzet heeft (Dc3 met aanval op de toren van h8) en nog steeds Pd6 dreigt (vork op koning en dame), zie ik al geen redding meer.

Patryk heeft het zwaar dit toernooi. Het wil steeds net niet lukken. Ook Rens maakt hem het leven zuur, en komt in een eindspel met een loper meer maar een pion minder. Patryk ruilt de dames, en dat is waarschijnlijk te veel voor zijn stelling. Ofschoon het niet zo makkelijk is wint Rens wel.

Robert voelt zich tegen Julian gedwongen tot het offeren van een kwaliteit. Ik zag zo snel niet waarom. Met ook nog twee pionnen minder is het simpel gewonnen voor Julian.

Hugo en Gerda hebben een spannend pionnenblokje. Wanneer de rook optrekt, blijkt Hugo een fraai loperpaar te hebben, nog een beetje in bedwang gehouden door een witte pion op e5. Als Gerda de pion op e5 slaat komt ook de loper op b2 tot leven, en al Hugo’s lichte stukken werken goed samen nu. Even later staat hij een toren voor, en geeft Gerda maar op.

De schier onvermoeibare bardame Monica wil eigenlijk op tijd naar huis. Maar Frank werkt daar tegen Michiel niet direkt aan mee. Er staat al een tijd een hele rustige stelling op het bord, zeer onkarakteristiek voor beide spelers. Totdat Frank in een penning gaat staan. Als het zwarte paard er bij kan, moet Frank de kwaliteit geven. Het eindspel wordt soepel uitgetikt door Michiel. Nog geen half twaalf, en we zijn al klaar!

Nu hebben we dus nog maar 2 koplopers: Jurriaan en Michiel. Frans staat ongedeeld tweede. Jurriaan speelt deze week in Hoogeveen, dus dat wordt in ronde 6 waarschijnlijk een clash tussen Michiel en Frans. Michiel kan een grote slag slaan, maar bij remise of winst van Frans schuift het veld weer wat in elkaar. We zullen zien.

IJs en weder dienende zie ik u allen weer over 2 weken. Veel succes in ronde 6.

Fer Mesman

kennemercombinatie@gmail.com

fmesman@yahoo.com

Tel.: 06-41821529

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close