Een goed begin

v.r.n.l (op de rug gezien van bord 1 naar 6): Quint de Jong (op 1), Mats de Jong, Jack Schoonenwolf, Stefan van der Duijs, Shrey Jaitly en Pranav Agarwal (op 6).

Tijdens het KC-open speelde het jeugdteam van KC in de NHSB-competitie tegen Heemstede. Voor deze eerste wedstrijd was het nog spannend of Stefan en ikzelf, Mats, mee mochten spelen van Aart Strik, extern competitieleider. Door een serie miscommunicaties waren wij twee opeens basisspelers in het eerste team. Hierdoor mochten we van Aart niet meespelen met ons eigen team. Uiteindelijk is het gelukkig opgelost en konden we meespelen.

Als eerste vroeg Jack aan mij of hij remise mocht aannemen. Hij had al snel twee torens op de achterste rij staan en die aanval zag er veelbelovend uit. Zijn tegenstander wist goed te verdedigen en dreigde uiteindelijk eeuwig schaak. Daarom gaf ik aan dat remise een prima resultaat is.

Plotseling stond Shrey op met een afgelopen partij. Ook hij had remise aangenomen, maar dat zonder met de teamcaptain te overleggen. Dit verbaasde mij, want de laatste keer dat ik bij hem keek, stond hij nog een pion voor. Na de partij legde hij uit dat de pionnenstructuur van de tegenstander veel beter was dan die van hem. Hierdoor stond zijn tegenstander zelfs beter, waardoor remise een goede keus was.

De eerste winstpartij was te danken aan Pranav. De stukken vlogen van het bord af, wat resulteerde in een open stelling en open koningsstellingen. Het leek erg spannend met aanvalsmogelijkheden voor beide partijen. Pranav wist echter precies wat hij deed en was zijn tegenstander te slim af. Met dank aan deze geweldige invaller pakten we de voorsprong op Heemstede.

Vervolgens was het de beurt aan Stefan om de voorsprong uit te breiden. Net als Jack kreeg hij het voor mekaar om zijn torens op de achterste rij te plaatsen. Dit deed hij door vanaf de opening meteen actief te spelen, waardoor zijn tegenstander in het nauw werd gedreven. Uiteindelijk stonden alle stukken van zijn tegenstander te passief te verdedigen en werd het torenspel van Stefan hem fataal.

Toen was het aan mij de eer om de winst binnen te slepen. Tijdens de opening kreeg ik de keus voorgelegd om meteen een dood-remise stelling in te duiken of een ambitieuze winstpoging te wagen. Natuurlijk ging ik voor het tweede en dit leverde mij al snel een paard op een sterk veld op. Nadat ik probeerde mijn knol daar te houden kreeg mijn tegenstander tegenspel. Voor de onoplettende schaker leek het zelfs alsof ik slecht stond, maar niks was minder waar. Met giftige pionnen verleed ik mijn tegenstander en dit koste hem zijn loper en daarmee de partij.

Quint speelde op bord één en had hiermee een zware tegenstander. Dit was natuurlijk een dappere zet en op het bord waren zijn zetten net zo dapper. Helaas wist zijn tegenstander snel grote druk tegen Quints centrumcontrole te leveren. Na lang uithouden koste hem dit uiteindelijk een stuk. Quint was echter niet voor één gat te vangen en vocht dapper door. Zijn tegenstander had weinig tijd en even leek het erop dat het nog remise kon worden. Helaas voor Quint zat er niks meer in en moest hij opgeven.

Na deze prachtige eerste ronde gaat N2J aan kop in zijn poule. Deze nette 4-2 winst is een mooie start van het schaakseizoen en dit is de eerste overwinning op weg naar het kampioenschap!

Mats de Jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close