KC Vierkamp ronde 1: Weer Jurriaan

Na een geslaagd KC Open weer eens tijd voor iets luchtigers. Een avondje vierkampen. Geen Olympische Sport helaas. Alles hebben ze: tienkamp, zevenkamp, de moderne vijfkamp, triatlon. Maar schaken is (in Nederland) niet eens meer officieel een sport. Dat weet u dan als u weer eens een enquete invult: “Nee; ik sport niet”.

Van te voren hadden we veel reclame gemaakt voor de kamp, o.a. op Schaaksite, en verder natuurlijk ons hele bestand aan schakers gespamd. Zelfs op woensdag werden nog mensen gevraagd of ze aub mee wilden doen. Met als doel een mooie topgroep. Dat lukte uiteindelijk met vier spelers tussen 1945 en 1996: Roger Mehra, Gerard Snijders, Pieter Kroon en Jurriaan Boeren.

Gerard en Pieter maakten er een spektakelstuk van. Pieter ging snel in de fout met verlies van een pion en kwaliteit tot gevolg. Toen ik weer kwam kijken stond Pieter voor. Had ik me dan weer vergist (het gebeurt ja)? Helaas voor Gerard, nee. Hij was in een penning komen te staan, en had niet de juiste oplossing gevonden. De analyse naderhand suggereerde dat het in ieder geval beter had gekund. Als hij dan ook nog een goede tussenzet mist, is het uit. Tja, vanaf de zijkant …

Jurriaan is in topvorm dit jaar en ook hoogst gerate Roger moet er aan geloven. In een stelling met achtergebleven pion verliest wit er een, en daar weet Jurriaan wel raad mee.

In de tweede groep alleen een partij Sybe – Quint. De pionnenstelling van wit is ietwat gehavend, maar de aanval vergoedt veel. Quint vindt uiteindelijk een remisemechanisme door zijn loper te offeren en eeuwig schaak te houden. Fraai.

In groep 3 een leuke pot van Robert tegen Philip. Met een loper achter probeert Robert eeuwig schaak te houden. Dat lukt niet, maar hij wint wel de loper terug. Het resterende toreneindspel ziet er remiseachtig uit, maar of het dat was? Als ik weer kom kijken zijn de torens geruild en staat Robert glad gewonnen. Dat heeft Philip toch wat laten lopen. 

In de volgende groep wordt gewonnen door de zwartspelers Mink en Aeron die ik wellicht iets te zwak heb ingeschat. We zullen zien.

Hugo speelt sterk tegen Valentijn, maar dat had ook anders af kunnen lopen. Hij nam wel heel veel risico. Uiteindelijk staat hij te veel voor, en mag hij de matzet uitvoeren.

In de laatste groep gebeurt weer van alles. Laurens komt in een lastig toreneindspel, maar zou zomaar eens een belangrijke pion kunnen ophalen. Hij switcht helaas naar de andere vleugel met zijn toren. Dat kost veel tijd, tijd die hij niet heeft.

Henk en André zijn het langst bezig. Als Henk een paard verliest ziet hij de bui al hangen, maar van opgeven heeft nog nooit iemand gewonnen, dus proberen maar. Allengs gaan er wat belangrijke pionnen van André af en komen we in een eindspel van 2 pionnen + toren tegen 1 pion + toren + loper. Toren + loper tegen toren is niet makkelijk, maar de pionnen zijn misschien juist wel in André’s voordeel. Hij vertrouwt het echter niet en Henk scoort ver na twaalf uur een zwaarbevochten halfje.

 

Vrijdag gaan we verder, en:

Op 23 december origaniseren we de KC Kerstblitz:

https://kennemercombinatie.nl/kc-kerstblitz-open-2022/

 

Meld je op tijd aan. We verwachten topdrukte.

Fer Mesman

06-41821529

fmesman@yahoo.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close