Muggen verorberen Suikertaart

Mensen uit Amstelveen hebben naar verluidt geen bijnaam. Op de Wikipedia pagina komt men niet verder dan slaapstad, wat ook weer niet zo aardig klinkt. Het lokale schaakteam is vernoemd naar Zukertort, een Poolse tijdgenoot van Steinitz die meestal tweede werd. Vandaag werden de slaapstedelingen ook verdienstelijk tweede.

De winnaars vandaag kwamen uit Haarlem. Wat sommigen niet weten is dat Haarlemmers wèl een bijnaam hebben, namelijk muggen. De naam is een heuse geuzennaam avant la lettre, want in de 13e of 14e eeuw door arrogante Amsterdammers bedacht om Haarlemmers belachelijk  te maken. En al eeuwen door Haarlemmers met trots gedragen.

Officieel is een mug iemand die in Haarlem is geboren. Dan komen we in het team niet verder dan randmuggen want alleen Daan (1) en Hicham (8) zijn echte muggen. Het brede middenrif waren allemaal importmuggen.

De echte muggen prikten er wel twee puntjes in. Bij DiV ging dat redelijk normaal. Nou normaal. In een stelling waar niet zo heel veel aan de hand was ging zwart in de tank en offerde toen een stuk voor precies nul compensatie. Toen wit een gedwongen zet deed, ging hij weer in de tank en gaf een zet later op. Lekker bezig Daan.

Het betere leksteken konden we aan de andere kant zien. Onze AM stond lang gelijk, toen liet hij een pijnlijk ogend maar bij nader inzien niet gevaarlijke Lxg6 toe, om vervolgens zijn stelling naar de andere wereld te helpen. Met het nodige theater waar Hakim Ziyech nog een puntje aan kan zuigen werd de arme Helsloot toch nog geflest. Die probeerde nog een tube Azaron op te smeren, maar de pijn was te erg en de muggen hadden er 2.

Ondertussen was import mug Ome Jan op 5 in een te slome bui en werd door de eerste beste pantoffel op de muur geplakt terwijl wij nog aan de koffie zaten.

Om niet de meligheidsprijs van het jaar te verdienen stop ik even met de stekeligheden. De andere potjes waren spannend. Op 4 had Gilian lange tijd groot voordeel maar een te snelle  dameruil in opkomende tijdnood deed de muziek uit zijn stelling verdwijnen. Tussenstand 2,5-1,5.

Captain Cook dan. Die mocht tegen een 10-jarig supertalent. Gekker moet het niet worden mensen. Na een rustig begin wist Cook met een vunzige torenmanoeuvre zijn jeugdige opponent aan zijn haak te slaan, zodat hem een avond spot bleef bespaard. Respect voor deze jongeling niettemin. Daar gaan we nog wat van horen. 3,5-1,5 en de lucht begon op te klaren.

Gerard op 3 en Juan op 7 stonden ongeveer gelijk, maar Tyro op 2 speelde geweldig. Hij overspeelde zijn opponent positioneel. Die dacht te kunnen oogsten met een zwierig stukoffer voor mat, maar onze Tier trok zijn schouders op, pakte het stuk en dekte het mat. En toen gebeurde wat altijd bij Asterix en Obelix gebeurt. Daar eindigt elke strip met de bard Kakofonix die gekneveld in de boom moet toekijken hoe men de everzwijnen verorbert. Bij Overeem eindigt de nederlaag steevast met de klok stilzetten, de stoel theatraal achteruit schuiven en het woedende wegbenen, enige binnensmondse verwensingen prevelend. 4,5-1,5 en weer 2 matchpunten voor de good guys.

Ondertussen trok Gerard de slinkende hoeveelheid haren uit zijn kop door de enige fout te maken die zwart nog een punt kon opleveren. Cook heeft evenwel een enorm vertrouwen dat zijn wraak de komende wedstrijden verschrikkelijk zal zijn. 4,5-3,5.

De partij tussen Juan en Esther de Kleuver zal niet “de onsterfelijke” als bijnaam krijgen omdat er simpelweg niet genoeg in gebeurde en beide partijen correct bleven spelen zonder de ander al te veel pijn te willen doen. Fijn dat je weer terug bent Juan! 5-3.

Zukertort Amstelveen 2 Rating Kennemer Combinatie 2 Rating Ronde 4
Schoonackers, J. (Jeroen) 2057 Veld in ‘t, D. (Daan) 2158 0 – 1
Overeem, M. (Marc) 2150 Bekedam, T. (Tyro) 2164 0 – 1
Sminia, J.D. (Jelmer) 2155 Rill, G. (Gerard) 2211 1 – 0
Schilstra, L. (Laurens) 2052 Honkoop, G. (Gilian) 2129 ½ – ½
Theulings, P.P. (Paul-Peter) 2049 Bakker, J. (Jan) 2144 1 – 0
Aravindhan, A. (Achyuth) 1821 Canoy, M. (Marcel) 2142 0 – 1
Kleuver de, E.E. (Esther) 2005 Quattordio, J. (Juan) 2122 ½ – ½
Helsloot, J.S. (Jan) 1948 Boulahfa, H. (Hicham) 1981 0 – 1
Gemiddelde Rating: 2030 Gemiddelde Rating: 2131 3-5

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close