Felle strijd om NK tickets op PK NHSB

Dit weekend werd in Haarlem gestreden om NK tickets en het kampioenschap van Noord Holland, het persoonlijk kampioenschap van de NHSB voor de E jeugd (t/m 10 jaar) en de C jeugd (t/m 14 jaar) Daar was vooral bij de E jeugd de strijd t/m de laatste ronde en zelfs daarna, ongemeen spannend. Dat lag ook daaraan dat zowel bij de E als bij de C jeugd slechts één plek voor het NK beschikbaar was. Het jeugdschaken maakt in Noord Holland een moeilijke tijd door. Van alle 13 bonden in Nederland mag onze bond in alle categoriën samen slechts 12 spelers afvaardigen, terwijl andere bonden zoals de Schaakbond Groot Amsterdam (26) en de Noord Brabantse bond (29) ruim boven de 20 spelers zitten.

De opkomst was dit jaar bij de E een stuk hoger dan voorgaande jaren. Maar liefst 21 spelers hadden zich aangemeld. Uiteindelijk gingen door een aantal ziekmeldingen, 18 spelers van start in de strijd om de bekers, het kampioenschap en het felbegeerde NK ticket. Namens KC waren Matthan van Delden, Alexander Regterschot, Sam Schoonenwolf en Bora Kavakl van de partij.

Matthan (ratingfavoriet) en Alexander (titelhouder) beide serieuze kandidaten voor de titel, troffen elkaar al in de derde ronde. Het tempo zat er goed in bij de jonge spelers en zo verzuimde Alexander flink positioneel voordeel in hun partij uit te buiten door te snel spel. Matthan kwam snel terug in de partij en maakte het verder meedogenloos af. Dat had zomaar de eerste verrassing van het toernooi kunnen worden. Maar die verrassing kwam er alsnog snel aan. Zijn volgende tegenstander kwam ook flitsend uit de startblokken. Verdedigde taai in zijn partij tegen Matthan en dit keer waren de rollen omgedraaid voor Matthan. Een bijna gewonnen stelling werd door snel en ietwat nonchalant spel van Matthan om de zeep geholpen toen een ontsnapte vrijpion werd onderschat. Een pijnlijke nederlaag voor de titelkandidaat.

Matthan van Delden (rechts)
Alexander Regterschot

Ondertussen had Alexander al weer de draad opgepakt en won soepel zijn volgende partijen. Zo gingen dus drie spelers met 5 uit 6 aan de leiding.

Er bestond een reeële kans dat er drie spelers bovenaan zouden eindigen met ieder 6 punten waardoor de strijd dan zou worden beslist op weerstandspunten. Zover kwam het echter niet. Matthan was in de laatste ronde de draad helemaal kwijt en zakte tegen de veel lager geratede Aryan Kamell door het ijs. Die nederlaag kostte hem het kampioenschap want bij winst had hij de titel op weerstandspunten gewonnen. Alexander en de nr 2 van het klassement deden hun plicht en wonnen beide hun laatste partij. Zo waren er nu twee spelers in de top van het klassement met beide 6 uit 7. Bij gelijk eindigen van twee spelers zegt het reglement dat er een beslissingsbarage gespeeld moet worden.

Alexander vol vertrouwen de barrage in

Zelfvertrouwen en stalen zenuwen zijn eigenschappen die bij het schaken goed van pas komen. Alexander heeft beide. Hij had tijdens een Grand Prix al eerder van zijn tegenstander gewonnen en ook in de vorige editie van het PK-E was hij hem de baas. Ook het snelschaken heeft hij behoorlijk in de vingers.  Alexander bleef het koelbloedigst in een extreem spannend spannend tijdnoodduel waar hij zelf uiteindelijk nog maar twee seconden op de klok had staan toen zijn tegenstander door zijn vlag ging. Met de zenuwen zat het dus ook wel goed. In de tweede barrage partij was de koek op voor zijn tegenstander, die verder een uitstekend toernooi speelde maar die in een uiterst geconcentreerde Alexander zijn meerdere moest erkennen. Ook deze partij werd door Alexander gewonnen en zo haalde hij voor de tweede keer op rij het kampioenschap bij de E Jeugd binnen en mag hij namens de Noord Hollandse Schaakbond naar het NK later dit jaar in Tilburg. Hij zal daar worden vergezeld door Sahar Kamell die zich als beste meisje kwalificeerde.

Sam tegen de winnaar bij de meisjes Sahar Kamell (Krommenie)

Sam Schoonenwolf had zijn zinnen gezet op een klassering in de top 5 maar speelde een stroef toernooi en eindigde in de middenmoot. Bora Kavlaki kon dit toernooi helaas geen partij winnen maar met zijn zes jaar hoort hij eigenlijk nog tot de H categorie. Zijn tijd komt nog wel.

vlnr Alexander (1ste), Sahar Kamell (winnaar meisjes) en Matthan (3de)

PK C 2023

In hetzelfde weekend als het PK E, speelde ook de C-jeugd om een plek voor het NK. Ondanks herhaalde verzoeken tot deelname, bleef het aantal schakers jammer genoeg beperkt tot zes. Maar met het aantrekkende imago van schaken moet dat beter kunnen in volgende jaren.

De schakers die er waren, bleken tot op het bot gemotiveerd. Dat bleek ook wel uit de vele uitroepen van “schaak” tijdens de partijen. Officieel mag dat niet, maar als arbiter heb je wel andere dingen om je druk over te maken. Zoals overgaande telefoons. Ouders toch; we gaan toch niet bellen TIJDENS het schaken? Aan het begin van de volgende ronde wees ik er even op dat ze hun mobiel beter even uit konden laten.

Noteren was ook nog even een issue. Maar na een keer melden, letten ze daar verder zelf op. “Hallo: je moet wel noteren hè!”

Aan een echt bord zitten is soms ook een nieuwe ervaring. Een half jaar online spelen is toch niet hetzelfde als face-to-face een andere speler bekampen. Ook waren er wat jongens die vanwege lockdown perikelen weinig oefening hadden met langere partijen (40 minuten plus 10 seconden per zet erbij).

Origineel waren we van plan het toernooi over twee dagen uit te smeren, maar met slechts 5 ronden leek het handiger alles op zaterdag af te wikkelen. Dan moet er wel enige vaart in zitten. Vrijwel elke ronde verliep volgens het recept: twee partijen klaar na 10 minuten, en een partij die (ruim) anderhalf uur duurde. Terwijl de E-jeugd al klaar was (na een barrage nota bene), waren bij de C pas 3 rondes gespeeld. Liam en Andres begrepen gelukkig wel wat er verwacht werd en eindigden hun partij met meer tijd dan dat ze begonnen waren. Uiteindelijk viel het toch nog mee en waren we voor donker thuis.

De favorieten Liam en Pedro in hun onderlinge partij

Dat het spannend was blijkt wel uit het feit dat drie spelers op drie punten eindigden. Omdat we alleen prijzen voor de eerste drie hadden werd na wat onnavolgbaar rekenwerk besloten de bekers voor de nummer twee en drie uit te reiken aan respectievelijk Pedro en Martijn. Leon kon daar mee leven, na een goed toernooi gespeeld te hebben.

De uiteindelijke winnaar werd Liam Rooijakkers, die meestal rustig zijn zetjes bleef doen en zo zijn tegenstanders verleidde een pion of een stuk te offeren. Vervolgens werden ze dan geruisloos weggeschoven.

Liam Rooijakkers

Maar natuurlijk zijn er zo van die momenten… Liam had met zwart tegen Leon in de problemen kunnen komen als deze na het onvoorzichtige 22… f5? de zet Txf5 had gevonden (23. Txf5! Dxf5?? 24. Pxd6+).

Dat was een gemiste kans, maar verder was ik onder de indruk van de partijen. Terwijl ik als toeschouwer vaak nog rustig naar (goede) zetten zocht speelden de deelnemers de ene na de andere krachtzet. Klasse.

Om kampioen te worden moest Liam in de laatste ronde nog wel winnen van Martijn die een mooie 3 uit 4 score had. Na een wat wilde opstoot met de e-pion in de opening (misschien moeten we iets meer aandacht schenken aan het thema koningsveiligheid) had Martijn kunnen profiteren. Toen hij niet alert genoeg reageerde stond hij al gauw slecht, en kon Liam het even later soepel uittikken. Met 5 uit 5 een terechte toernooiwinnaar, en een welverdiende plek op het NK. Gefeliciteerd Liam.

vlnr Martijn Schoenmaker (3de), Liam Rooijakkers (1ste) en Pedro Gomes (2de)

Fer Mesman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close