Liam wint ook spannend PK-D in Schagen

Vier deelnemers van Kennemer Combinatie halen in Schagen vier NK tickets op. Een mooie prestatie van onze jeugdspelers.

Na een succesvol PK-C en E vorige week in Haarlem waar Liam Rooijakkers en Alexander Regterschot de titel in de C en E categorie voor zich opeiste (https://kennemercombinatie.nl/2023/02/19/felle-strijd-om-nk-tickets-op-pk-nhsb/) zat het met vertrouwen dan ook wel goed in aanloop van het PK D (t/m 12 jaar). Nu samen uitkomend in de D categorie vergezeld door Alexanders zus Frederieke, hadden ze hun zinnen gezet op een goede prestatie in Schagen en wellicht op nog een NK ticket.

Het toernooi werd dit jaar weer georganiseerd door schaakvereniging Magnus en zij wisten weer een aangename en ontspannen setting neer te zetten met twee mooie speelzalen. In tegenstelling tot de C categorie waren hier twee tickets te vergeven in plaats van één. Maar in Schagen waren ook meer kanshebbers. Dat merkte Liam meteen in ronde 1. Misschien was het zelfvertrouwen wel te groot na het behalen van het C kampioenschap waar hij weinig tegenstand ondervond, want na een moment van onoplettendheid stond hij pardoes een stuk achter tegen de sterke Tymofi Korin. Dan ben je op een vroege zondagochtend meteen wakker geschud en bij de les en kon er zo ternauwernood nog een remise uit worden gesleept.

Ook Alexander moest tegen Tymofi diep gaan en kwam tegen hem met een remise goed weg. In de laatste ronde zou de beslissing moeten vallen in een onderling KC duel. Alexander die op beslissende momenten de juiste focus heeft en zijn concentratie tot op grote hoogte kan opschroeven wist dat ook nu weer te presteren. Liams koningsaanval bleek een lege huls en snel waren de rollen omgedraaid. Uiteindelijk was ook hier remise het resultaat. Dat betekende drie spelers met 4 uit 5 in de eindrangschikking en een barrage tussen deze drie moest de eindstand in het klassement bepalen, maar niet minder belangrijk, ook de verdeling van de NK tickets aangezien er maar twee tickets beschikbaar waren.

Liam Rooijakkers – Julian Bleek. Na 16. … – Tb6?? is het mat in zes. Goed gezien! (17. Lh7+ – Kh8 18. Pg6+ – Kxh7 19. Pf8+ – Kg8 20. Dh7+ – Kxf8 21. Dh8+ – Ke7 22. Dxg7#

De spanning zat er weer goed in. Alexander, nog maar amper bekomen van een spannende barrage een week eerder, had er weer zin in. In zijn partij bewees hij wederom dat hij deze variant van het schaken goed beheerst. Niet onder de indruk van een stuk minder gingen de zetten razendsnel over het bord in het tempo van 5 min + 3 sec. Het tempo lag zo hoog dat Tymofi de draad kwijt raakte en zijn voordeel totaal verspeelde. Liam, die dit jaar nog uitstekend presteerde op het NK jeugdsnelschaken, ging in de barrage ook flitsend van start. Tymofi kon het tempo niet bijbenen en was snel een paar stukken kwijt. De teleurstelling was groot voor de speler van Purmerend want hij speelde een uitstekend toernooi en er had zeker meer voor hem ingezeten. Een plek op het NK was ook voor hem verdiend geweest.

Alexander Regterschot – Liam Rooijakkers

In de laatste barrage partij tussen Liam en Alexander die de winnaar van het toernooi moest opleveren ging het tempo nog een tandje omhoog. Een blitz partij werd een bullet partij en hier gaf de ervaring de doorslag. In een moordend tempo kon Liam de partij feilloos naar zijn had zetten en met uiteindelijk ruim 6 minuten op de klok waar hij met 5 begon, het toernooi in zijn voordeel beslissen. De tweede PK titel in een week tijd en de eigen schaakkalender weer mooi opgevuld met twee aankomende NK’s. Liam en Alexander dus samen naar het NK-D jeugd in Rijswijk (18 t/m 20 mei in Rijswijk). Daar worden zij vergezeld door Frederieke. Zij haalde achter al dit schaakgeweld rustig schakend de vierde plek in het klassement en was sowieso het beste meisje.

Frederieke Regterschot

Dat weet ongetwijfeld meer meisjes te motiveren bij KC. Waren zij de afgelopen paar jaar op één hand te tellen binnen de club, is er nu weer sprake van grote toeloop binnen onze jeugdafdeling. Eén daarvan is de net zesjarige Nicole. Net een paar potjes gespeeld op de club en nu al haar allereerste toernooi en dan meteen een persoonlijk kampioenschap van de NHSB. Het spelplezier spat er vanaf bij Nicole en dat betaald zich meteen uit. Zij mocht als beste deelneemster in de H-Categorie haar eerste schaakbeker in ontvangst nemen en bovendien de NHSB vertegenwoordigen op een aankomende NK pupillen in Spijkenisse. Die willen we op de club natuurlijk weer graag aan het werk zien.

 

Nicole Strelbitskaia heeft er zin in!

 

Meteen prijs voor Nicole!!!
De winnaars vlnr Tymofi Korin, Alexander Regterschot, Liam Rooijakkers

Een geslaagde PK week voor KC, waar in een week tijd 6 NK tickets werden binnen gespeeld van de 12 beschikbare plekken in alle jeugdcategoriën.

 

Kampioen NHSB D categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close