Haarlem Open ronde 3: een kopgroep is geformeerd

Zoals beloofd was de indeling voor ronde 3 al op dinsdag bekend. Helaas toch nog een afmelding op vrijdag (overmacht). Vliegende kiep Aden Darie bleek bereid in te vallen. Helaas was Gerda nog een maatje te groot.

Wie er ook niet was? Onze voorzitter Lennart Dek. Dat bleek iets te veel gevraagd van ons organisatietalent, waardoor we toch weer iets te laat begonnen. We hebben ook maar net genoeg tafels, dus het is echt passen en meten.

Gelukkig konden we de debutanten snel aan het werk zetten. Een oneven aantal is jammer. Maar zo kon wel oudlid Panayis Krousos wat partijen meespelen.

Volgende week hebben ze een trainingsavond, en voor avond 4 volgt een herindeling.

De volledige standen voor beide groepen staan op:
https://kennemercombinatie.nl/haarlem-open-indeling-en-stand/

Wedstrijdgroep

Een sterke kopgroep heeft zich afgescheiden van de rest. Met op bord 1, Edwyn Mesman (zoon van) die het tegen Michiel Terwee rustig opzette. Pionnetje winnen, en dan het aangeboden paard pakken. Gilian Honkoop zat er naast; foutje in de opening. Wel won hij uiteindelijk van (de sterke) Dimitar. Arno van der Lubben op bord vier won van de verrassende (want ratingloos) Ronny Zeilemaker.


Dan missen we in ons verslag nog een mede-koploper. Dat is dus niet Roger Mehra. Hij verloor in een zinderend tijdnoodduel van Aravindh Swaminathan. Met een rating van 1762 zeker geen topfavoriet, maar hij hield het hoofd uitermate koel (zie het partijfragment). Ook volgende week zal hij een lastige tegenstander hebben.

Achtervolgers zijn Juan en Joel. Beide spelers wonnen deze ronde en mogen nog naar boven kijken.

Aan de andere kant van de zaal: Ramiz Yüksel zat weer op (laagste) bord 23, maar nu won hij. Trots kwam hij het melden bij zijn trainer (ja ja). Ook Marco Deurloo had een deja vu; weer remise tegen weer een jeugdspeler. Ditmaal Casper de Koning. Casper had een pionnetje gewonnen in de opening, maar kreeg in het middenspel een aanval over zich heen. Marco schatte hem echter hoger in, en vond remise uiteindelijk wel mooi.

Heren Mats en Quint kwamen afzonderlijk melden dat de familie De Jong gewonnen had van familie Schoonenwolf. Daar speelt iets zou je zeggen!

Frank en Henk kwamen in tijdnood en besloten toen maar tot remise. Nadat Henk een passieve zet gedaan had kon Frank een gevaarlijke pion snoepen, met misschien wel beslissend voordeel. Maar ja, die klok.


Ook remise speelde Shrey Jaitly tegen Jan Burggraaf. Een mooie prestatie.

Speciale dank gaat uit naar de bardames. Sonja Lendi (vrouw van) kwam Monica helpen, en dat werd gewaardeerd. Aan de omzet te zien was het gezellig tot in de late uurtjes. Tot volgende week, met meer moois.

Fer Mesman

kennemercombinatie@gmail.com

fmesman@yahoo.com

Tel.: 06-41821529

https://lichess.org/olktv93E

Dit was (uit mijn geheugen; enige afwijking maakt voor de analyse niet uit) de stand bij Roger Mehra – Aravindh Swaminathan. Er was al het een en ander gebeurd, omdat Aravindh een loper had verloren door een paardvork. Maar hij hoefde niet te wanhopen, want hou die a-pion maar eens tegen. Hier begon ik te noteren voor het geval er remise geclaimd zou worden (bijv. drie keer dezelfde stelling).

De engine geeft hier overigens nog remise aan; wit eet de zwarte pionnen en wint tijd met zijn paard:

1. Kxh7 a5 2. Kxg6 a4 3. Pd2?

Tijdverlies. Met 3. Pd4! Kc4 (op 3… a3 volgt 4. Pc2 hoewel dat nog steeds remise lijkt) 4. h4! a3 (niet 4… Kxd4 want na 5. h5 a3 6. h6 a2 7. h7 a1D 8. h8D haalt wit de dame op a1 op) 5. Pc2 bereik je de veilige remisehaven. Promoveren kost net te veel tijd nu.

3… a3 4. Pf3 a2 5. Pd4 (te laat) Kc3 6. Pe2+ Kb2 7. g4 a1D 8. Pf4 Db1+ 9. Kg5 

Hier speelde Roger onder druk van de klok eerst 9. Kf5, maar dat mag niet van de FIDE, en zo kreeg Aravindh er twee minuten bij. Misschien wel het beslissende moment. Het staat gewonnen, maar niet heel simpel.

9… Dc1 10. Kf5 Dc5+ 11. Kg6 Dd6+ 12. Kf5 Df8+ 13. Ke5 Kc3 14. g5 De7+ 15. Kf5 Kd4 16. Pe6+ Kd5 17. Pf4+ Kd6 18. h4 Dd7+ 19. Kg6 De8+ 20. Kf5 Dd7+ 21. Kf6 Dd8+ 22. Kf5 Dc8+ 23. Kf6 (?)

Hoewel zwart nog steeds gewonnen staat maakt hij zich zorgen om de witte vrijpionnen, en is hij niet ver af van drie keer dezelfde stelling. Met 23. Kg6 had wit het ongetwijfeld nog een tijd gerekt. Maar nu:

23… Df8+ en opgegeven (het paard gaat in de doos); 0-1.

Analyseren van het fragment kan op:
https://lichess.org/olktv93E

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close