KC Boeren beter dan die van Max Euwe


De Boeren Bedrog Beweging haalde meer dan 30% bij de verkiezingen in Overijssel een paar weken geleden. Niet raar om aan te nemen dat bij Max Euwe uit Enschede (bekend van het Drs P nummer ‘Enschede is een mooie stad maar net iets te ver weg’) ook wat adepten rondliepen.

Nou misschien toch niet, want het electoraat van BBB is gemiddeld oud en laagopgeleid. Van die doelgroep liepen er deze dag denkelijk niet overdreven veel rond bij Max Euwe. Maar je weet nooit. Wie beslist niet op de BBB heeft gestemd is de Duitser die rondliep met een T-shirt met de tekst “Halts Maul und Hol Bier’. Zo te zien waren er al de nodige lieden die op deze sympathieke uitnodiging ingegaan waren.

Het deed me denken aan een Gents schaaktoernooi tijdens de feestweek toen ik nog jong en mooi was. Er liep een Duister elke dag met een T-shirt “Milch macht’s”. Toen ik tegen hem moest, trok ik het T-shirt aan van de Amerikaanse punkband The Dead Kennedy’s met de al even subtiele tekst ‘too drunk too f*ck”, om hem vervolgens keihard mat te zetten. Over keihard mat zetten kom ik nog terug.

Eerst terug naar het begin, waar captain Frank Kroeze de gasten uit Haarlem vriendelijk welkom heette. Blijkt er van het KC2 team van vandaag gewoon niemand in Haarlem te wonen. Het kan verkeren. De bierDuitser bleek wel te kunnen schaken want de arme Vlad die in allerijl helemaal uit Roemenië (of misschien ook uit Den Haag) was gekomen werd er vrij hard afgezet.

Daarmee was de koek verrassend genoeg op voor de sympathieke Tukkers. Terug naar de titel en de boeren. Sinds wanneer heeft KC Boeren dan? En kunnen die dan plotseling schaken? Nou hij heet Jurriaan, en won als invaller tamelijk geruisloos. De zwarte grafloper bleek tot aan het einde impotent. Zo zien we dat graag.  Op impotente graflopers kom ik ook nog terug.

Nog sneller klaar was onze derde invaller GonoGo. Ik dacht dat hij tegen een kruk speelde want eerst ruilde die vrijwillig zijn goede loper, toen verloor hij vrijwillig een tempo of 4-5 om af te wikkelen naar een eindspel met een stuk of elf pionnen minder. Een lekkere rentree voor Benjamin. Achteraf bleek de goede man toch op schaken te zitten. Had kennelijk een mindere dag. Komt in de beste families voor.

De andere potjes waren een stuk spannender. En eerlijk is eerlijk, het zat niet tegen vandaag. Tyro mocht met zwart opboksen tegen IM Kroeze. In een onoverzichtelijke stelling leek Tyro vlot mat gezet te worden. De stelling was ook objectief gewonnen voor wit met veel meer tijd ook nog, maar Tyro is een keepwonder. Koning van damevleugel naar centrum. Koning naar voren. Koning weer terug naar a7. Al die tijd had wit nog zware stukken op omineuze velden en lijnen, maar toe de rook na de tijdnood was opgetrokken resulteerde een miraculeuze remise.

Gilian had na de opening vrij hard kunnen winnen, al was de stelling zeer tricky met allerlei tactische grappen en grollen. Hij koos voor de veiligheid, maar die leverde een remise staand eindspel op. Het was wel wit die speelde en zwart die moest oppassen. Dat deed hij een tijd lang, maar toen even niet en was het klaar.

Nog drie potten te gaan. Eerst maar eens DiV. Een partij met drie gezichten. Eerst kreeg Daan een isolani droomstelling met wat tempi meer en zwarte stukken op vreemde velden. En een uur bedenktijd meer. Wat kon er misgaan. Nou Pxd4 kon er misgaan. Poppetje kwijt, gevaarlijke vrijpion, activiteit en initiatief. Omdat het op dat moment bij mij ook spannend werd, miste ik het vervolg even, maar na afloop van deze slechte fase voor DiV wist hij een kwaliteit te offeren voor een eindspel toren 2 pionnen tegen loper 4 pionnen. Leek me remise, maar in de derde fase dirigeerde Daan min of meer bekwaam zijn poppetjes naar de overkant.

Ik beloofde terug te komen op impotente graflopers. Vandaag had ik er zo een. Wit had pion h4, f4, f3 en een actief paard. Zwart keek aan tegen h5, f5, f7 en een loper op g6. Deerniswekkend. Wit deed alles goed, geduldig schuiven alles goed zetten, toren ruilen, koning erbij, vrijpion op de damevleugel en het was uit. Maar toen kon ik in extremis toch f6 e5 doen en deed mijn loper EINDELIJK mee. Het zou niet genoeg geweest moeten zijn, maar wit was in tijdnood kennelijk zo aangeslagen door de onverwachte geldingsdrang van de weinig benijdenswaardige bisschop dat hij zich toch nog liet flessen voor remise.

En oh ja, dat keihard mat zetten dan. Gerard mocht tegen ex-KC-er Bertholee. Een sterke schaker die vaak vergeet op tijd te rokeren.  Zo herinner ik me een KC wedstrijd waarin hij probeerde lang te rokeren maar vergeten was dat hij al Ke1-f1-e1 had gedaan. Zijn tegenstander trapte er niet in. Tegen onze Gerard maakt hij het wel bijzonder bont. Hij deed met f7-g7-h7 en Lf8-Pg8-Th8 nog op zijn plek respectievelijk d5-b6-c6-c5-b5-a5-cxd4-b4-a4-a3-axb2. Ook Gerard trapte niet in deze pionnenfetisj en ontwikkelde zijn stukken naar logische velden. Met veel aplomb sloeg Bertholee toen d4 eraf met zijn paard alsof hij zojuist de beginzet van een combinatie uit een onsterfelijke partij uitvoerde. Om er vervolgens snel achter te komen dat het ding daar gepend stond en Gerard hem keihard mat zette. Dat zal ze leren die boeren.

En zo kon het gebeuren dat we 6-2 winnen met gemiddeld 40 punten minder per bord.

2 thoughts on “KC Boeren beter dan die van Max Euwe

  1. Leuk verslag. KC2 had wel op 5 borden de hogere rating.
    Mvg,
    Een impotente boer.

  2. Peter Pijpers 2 april 2023 — 15:03

    Mooi verslag weer van de hand van Marcel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close