Thomas Nickolson en Jinchen Zhang kampioen

Dit weekeinde waren er weer twee mooie PKs in ’t Trionk. Met 34 deelnemers bij de D jeugd en 26 bij de pupillen was de opkomst een stuk groter dan voorgaande jaren.

De D jeugd
De F, G, H Pupillen
Toernooidirecteur Olof van der Duijs zorgt voor de strakke organisatie

Op het PK D waren twee plaatsen te verdienen voor het NK. Zowel bij de jongens als bij de meisjes.

Winnares bij de D-meisjes werd na harde strijd de negenjarige Jinchen Zhang van onze eigen club. Ze begon wat onfortuinlijk, maar toonde ruggegraat door zich terug te vechten. Terecht mocht ze de mooie gouden beker voor het beste meisje mee naar huis nemen met een mooie 4 uit 7. Jinchen wordt op het NK vergezeld door Anouk Smaalders die 2e eindigde bij de meisjes.

Sterke eindsprint van Jinchen Zhang

Bij de jongens was het superspannend. Op rating was Aleksandr (Sacha) Bobkov van KC nipt favoriet, maar ratings zeggen op deze leeftijd nog niet zo veel. Namens KC waren ook nog Armin Cubuk, Alexander Regterschot en Harun Malik kanshebber gezien hun rating. De kopgroep wisselde continu van samenstelling. Een nederlaag kon je zo maar 5 of meer plaatsen naar beneden doen duikelen. Geen enkele speler stak er echt bovenuit. Met ingaan van de 7e (laatste) ronde waren er zodoende maar liefst negen spelers die in aanmerking kwamen voor plaatsen 1-3. Waaronder de genoemde Sacha op de gedeeld eerste plaats, met Harun Malik – die bijna constant bovenin te vinden was. Een nederlaag deed beide de das om, al is een 4e en 5e plaats heel niet slecht.

Door winst in de laatste ronde werd Tymofii Korin uiteindelijk 3e, Joep Berkhout 2e (op weerstandspunten) en Mika Roelofsen eerste. Met 6 uit 7 een duidelijke winnaar. De KC spelers bij de jonges grepen uiteindelijk allen naast de bekers en ook de NK tickets.

Anouk Smaalders, Jinchen Zhang (2de en 1ste bij de meisjes). Timofii Korin, Mika Roelofsen en Joep Berkout (3de, 1ste en 2de bij de jongens)

Joep en Mika mogen Noord Holland vertegenwoordigen op het NK.

De pupillen (F, G en H categorie) speelden gezamenlijk in één toernooi vanwege het lage aantal deelnemers in de G en H categorie. De hoogst eindigende in iedere categorie mocht zich kampioen van Noord Holland noemen en natuurlijk ook naar het Nederlands Kampioenschap in de betreffende categorie. In tegenstelling tot de D jeugd werden er bij de pupillen 9 ronden gespeeld van 10 minuten per persoon per partij. Dat is best pittig voor deze jonge spelers waar velen nog niet zo veel toernooi ervaring hebben. Zo was het voor een aantal nog niet helemaal duidelijk dat er maar met één hand gespeeld mag worden op zo’n belangrijk toernooi en vlogen de patsellingen ons om de oren. Toch zat de discipline en de snelheid er gauw in en wilde men het liefst na afloop van de partij meteen verder met de volgende partij.

Dat KC’er Thomas Nickolson zijn zinnen had gezet om hier een goed resultaat te scoren was vanaf ronde 1 duidelijk. Ondanks zijn pupillenstatus, mag Thomas in dit veld een ervaren speler worden genoemd. De tegenstanders werden één voor één met gemak opgerold en was de tegenstand wat sterker, dan ging het concentratiepeil omhoog en werd er een tandje bijgezet. Dit resulteerde in een fenomenale score van 9 uit 9. Thomas de terechte kampioen van alle pupillen.

Thomas Nickelson op stoom en een klasse apart op PK in Haarlem

Nog een opvallend resultaat was er van Jyotsna Ramadoss van schaakvereniging HWP uit Haarlem. Uitkomend in de G categorie wist zij het overgrote deel van de oudere F pupillen achter zich te laten en op de 5de plek in het algemeen klassement te eindigen met 6 uit 9. Zij mag natuurlijk ook naar het NK en de beker voor het beste meisje in de G categorie was dikverdiend. Bij de jongens in de G categorie ook een terechte winnaar, want met zijn derde plek in het algemeen klassement wist ook Kristian Huisman vele oudere F pupillen achter zich te laten. De categorie winnaar hebben zich in dit klassement allemaal bewezen. Ook al waren er bij de H categorie maar drie deelnemers. Toch wist de piepjonge Melle Friedl in de uiteindelijke top tien te eindigen en de meeste F en G pupillen achter zich te laten. Ook hij mag dus dikverdiend naar het NK. Helaas geen deelneemsters bij de meisjes in de jongste categorie.

Jyotsna Ramadoss maakt indruk bij de pupillen

Alles bij elkaar weer een geslaagd persoonlijk kampioenschap. Ondanks de grote drukte kon het tijdschema mooi worden aangehouden. Namens KC gaat er ook dank uit naar schaakvereniging Wijker Toren dat met veel deelnemers naar Haarlem is gekomen en met teamleidster Annemiek bovendien een voortreffelijke ondersteuning in de organisatie had!

Laura Sotera (winnaar meisjes F), Alisher Bektemirov (3de), Thomas Nickelson (kampioen) en Jelle Koopmans (2de) bij de F pupillen.