KC2 buigt nipt voor Wageningen

Als je met 5-5- 4,5 verliest, dan is er altijd die vraag: had er meer ingezeten? Vooral tegen Wageningen waar per slot van relening de vrede is getekend. Dan verwacht je toch wel 5-5. Het antwoord is bijna altijd ja. Want allicht dat er iemand iets gemist heeft, ergens. Ook tegen Wageningen, met kanonnen Timman .van Eijk en Afek in de gelederen, was dat zo. Edwyn had kunnen winnen, Tyro had niet hoeven te verliezen en misschien zijn er meer spelers die zich links of rechts rijk rekenen. Maar het hield niet over (zo had Edwyn ook gewoon kunnen verliezen) en we kunnen constateren dat Wageningen de terechte winnaar was vandaag.

Bord 1 Edje tegen Afek, battle of the giants
Ik heb niet veel meegekregen van deze partij behalve dat wit all in tegen de koning ging en daardoor zijn eigen koning ook wat tochtig werd. In tijdnood had Edwyn bijna willen opgeven, miste tussendoor nog verrassend een keer de winst maar al met al was de remise geen onlogisch resultaat.

Bord 2 Esp geeft ruilwonder nakijken
Esper zat tegen een ruilwonder die vervolgens ook maar snel remise aanbood. Esper had echter een actievere stelling en de c-lijn en dat was net genoeg om hem omver te duwen. Afstraffen die ruilwonders, zo zien we dat graag.

Bord 3 Cook slangt van Eijk
Tegen titelhouders doet Cook er meestal een tandje bij. Dit keer waren er wel heel wat tandjes nodig, want de heren produceerden een zeeslang van 100 zetten waarin zoveel gebeurde, inclusief allerlei studieachtige wendingen – en vreemd genoeg nog redelijk correct allemaal – dat ik er een heel verslag aan kan wijden. Het spektakel eindigde met een zeer zeldzaam eindspel K+L+L tegen K+P. Behoorlijk tricky in uitvluggerfase, maar uiteindelijk deed het paard waar die voor ingehuurd is: vorken.

Bord 4 Robnaddo op herhaling tegen Timman
Wie had dat gedacht. Jaren geleden was Robnaldo topscorer in de eerste klasse samen met Jan Timman. In ronde 8 (of zo) mochten ze tegen elkaar. Alles ging op herhaling. Ook toen gingen de dames redelijk snel van het bord, stond zwart comfortabeler en was de techniek van Timman gruwelijk onverbiddelijk. Een genot om die man ook nu nog te zien schaken. Behalve als je aan het andere kant van bord zit dan.

Bord 5 Tyro zwoegt
In een partij waarin Tyro lange tijd nauwkeurig verdedigde en de remisehaven in beeld kwam, leverde hij zomaar een pion in. Toen liet wit niet meer los, al probeerde onze jonge held nog van alles.

Bord 6 DiV heeft zijn draai nog niet gevonden
DiV had het lastig om het veld d5 te veroveren. Daar paradeerden om beurten wat zwarte stukken. Listig wist Div die stukken te ruilen en te verjagen, waarna eindelijk de verlossende zet d5 kwam. Helaas net op een moment dat de tegenstander met g5 een stuk pakte. Tsja.

Bord 7 Rini doet een Rinitje
Je let even niet op, zwart heeft zich rustig opgesteld er lijkt heel weinig aan de hand in de stelling, maar plotseling komt Rini binnen op f2 en het is pats pats binnen en klaar, terwijl ik nog aan de koffie zit.

Bord 8 Argentijns catenaccio
Er gebeurde lange tijd niet veel bij Juan. Tegenstander had een loperpaar maar heel verontrustend was dat toch niet. Toen bleek het verschil in klasse. Terwijl Juan rustig zijn stelling versterkte speelde zwart volkomen planloze zetten. Nog steeds niets aan de hand, maar zoiets kun je niet te lang volhouden en uiteindelijk scheurde onze sympathieke Argentijn er nog even doorheen.

Bord 9 Jan Bakker neemt snipperdag
Ik zat nog in de opening toen Ome Jan al een halfje had gepakt. Er zat geen enkele muziek meer in zijn stelling, was het commentaar. Nou ja met zwart, het mag allemaal.

Bord 10 Nu weten we waar de uitdrukking de Pijp uitgaan vandaan komt
Pijpnaldo was een beetje beduusd toen ik hem in het vorige verslag onrecht aandeed alleen omdat hij zijn goed opgezette partij verknalde door een trucje over het hoofd te zien. Dit keer weet ik niet of hij de partij goed opzette (zou zomaar kunnen) maar eerder dan vorig keer kwam weer dat trucje. Ja het hoort ook bij het schaken om daar alert op te zijn.

Vol goede moed en in de hoop een keer vol op te kunnen komen, gaan we de strijd verder.

Canoy

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close