KC doet goede zaken in de NHSB Topklasse!!

Gisteren was het alweer zover! De derde ronde van de NHSB Topklasse tegen één van de grote rivalen: De Waagtoren N1. Voor de derde ronde deelden wij de koppositie met HWP Haarlem en De Waagtoren. Daarom dus zeker een belangrijke match! Na onvoorziene uitval van onze Ome Jan was het aan mij om in te vallen en de lege stoel in te nemen.
Op bord één speelde Miguoel . Zoals een echt Meester liet hij zien hoe je nou écht moet schaken. Door in de opening al een aantal zetten te verwisselen kwam hij met zwart al gauw beter te staan en op minstens even elegante wijze wist hij met elke zet zijn voordeel te vergroten tot zijn tegenstander geen opties meer had. 1-0

Op bord twee onze jonge hond Esper. Hij kende zijn openingstheorie zeer goed en kwam na enkele zetten al vrij goed te staan. In het middenspel leek hij zijn voordeel te vergroten en stond naar eigen zeggen zeker wel ergens gewonnen. Maar het lot keerde zich tegen Esper en een subtiele venijnige zet van zijn tegenstander bleek fataal. 1-1

Op het derde bord speelde onze scherpe Mesman. Met dezelfde relaxte houding als Tony Miles wist ‘onze Tony’ Edwyn voordeel te bemachtigen. De gehele partij lang was hij de rust zelve en met zo’n koel hoofd haalde hij de overwinning binnen. 2-1
Op het vierde bord debuteerde in de Topklasse aanstormend jeugdtalent Gilian. Na in het eerste KNSB-team zijn eindspelkennis te hebben getoond, mocht hij nu ook in de NHSB het publiek versteld doen staan. Ondanks de moeite en de lange partij bleek de hoogst gerate tegenstander van het andere team, Frank Agter (2206), toch net iets te sterk. Met iets meer ervaring zal Gillian ongetwijfeld volgende keer weer de bal aan het rollen brengen.   2-2

Op bord vijf onze vertrouwde Event Manager. Nadat hij mij in de stress liet schieten door voor de grap te appen dat hij 55 minuten te laat zou zijn, kwam karma vast een belangrijke rol spelen. De partij wilde namelijk niet zo lukken. De opening ging wat moeizaam, maar pas na lange tijd wist zijn tegenstander een vorkje te vinden en de partij naar zich toe te trekken. 2-3

Op het zesde bord speelde niemand minder dan onze Bloemendaelse Meester Robnaldo. Rob speelde op een lager bord i.v.m vermoeidheid. Lichte frustratie was te bespeuren toen hij alle stukken van het bord zag verdwijnen zonder in het voordeel te komen. Na al het ruilen bleven op het einde maar enkele pionnen over en ongelijke lopers. Zelfs hier bleef Robnaldo proberen, maar zelfs hij kon dit halfje niet omtoveren tot een punt. 2,5-3,5

Ikzelf speelde op het zevende bord. Tegen De Waagtoren had ik graag op de bank gezeten om sterkere KC’ers te laten spelen, maar met het plotseling uitvallen van Jan was het aan mij hier wat van te maken. Ik speelde absoluut geen mooie opening en pas in het middenspel kon ik iets van activiteit vinden. Door onnauwkeurig spel verloor ik weer even snel mijn initiatief. Tijdnood was uitgebroken bij mij en mijn tegenstander Marten. Hij kon nog geen concrete winstvariant vinden en de verder rustige partij transformeerde in een razende snelschaakpartij. Het was op dit exacte moment dat ik een trucje vond. Een smerige dubbele aanval op dame en koning. Zijn verdediging was inaccuraat en zijn verlies was onvermijdelijk. Zijn verbijstering was immens en zijn teleurstelling nog veel groter. 3,5-3,5

Op het laatste bord speelde Baknaldo. Voorgaande rondes viel vooral zijn tijdverbruik op en ook nu was geen uitzondering. Hij verbruikte maar liefst 45 minuten voor de eerste zes zetten. Allemaal theorie… Maar een racewagen zet je ook niet direct in z’n vier, nee, je start in z’n één en dan twee en dan drie, et cetera. En mijn god wat versnelde Bak. Hij liep al snel zijn 45 minuten achterstand in en wist zelfs tijdsvóórdeel te bemachtigen! Ongelooflijk! Zo kwamen we in het eindspel terecht. Bak met 2,5 minuut en zijn tegenstander met één minuut. Nadat beide schakers hun torens eindeloos hadden gemanoeuvreerd en de pionnen langzaam naar de overwinning kropen, was het Bak die als eerste promoveerde en kort daarop volgde ook mat. Het winnende punt! 4,5-3,5

De stand is terug te vinden via https://www.nhsb.nl/competitie/groep/567

Vlad Omota

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close