1/2 – 0?

Afgelopen vrijdag mochten we dan tegen De Vennep. Ook nu ging het niet heel makkelijk en dit blijkt ook uit de uitslag op de NHSB-site. Jurriaan heeft een uitslag van ½ – 0 gekregen, en Mats heeft tegen de heer “Niet opgekomen” gespeeld. Wie dan de zetten uitvoerde? (Voor een update, zie aan het eind.)

Gerard (Snijders) is jarenlang op vakantie geweest, en dus wat roestig. Met enige moeite wist hij een remise uit het vuur te slepen. Martin wilde een keer het London-system spelen (1. d4, 2. Lf4), maar na 1. e4 begon hij te twijfelen. Vreemd, aangezien hij zelf wit had. Toen de kids klaar waren met hun training hield hij het voor gezien.

 Keimpe kwam in de problemen, maar wist het te keepen en zelfs te counteren. Meer dan remise leek er niet in te zitten. Frans kwam ook in de problemen totdat oude bekende Richard Copier zo vriendelijk was een toren in de aanbieding te doen.

 Gerard (Dijkman) won al snel een kwaliteit, maar keek tegen een vrijpion aan en kon de zwarte stelling niet betreden zonder risico te nemen. Remise leek logisch.

Jurriaan leek iets beter te staan door een gezondere pionnenstelling, maar open lijnen zijn ook fijn, en hij moest uiteindelijk vechten voor remise. Goed gekeept wel.

 Blijven over: Mats en Fer. Bij een 1-1 tussenstand, had ik Mats al onder druk gezet door te zeggen dat zijn partij cruciaal was. Grapje? Nee. Zelf leek hij nog te denken dat we ruim zouden winnen, maar ik zag de bui al hangen. Niet wetende welke verschrikkingen zich op mijn bord zouden afspelen. Mats speelde het gelukkig geconcentreerd uit, en won volkomen (leek mij) terecht. Nu stond het dus 4-3 voor KC en waren we afhankelijk van, alweer, Fer.

 Gedurende de jaren heb ik een bedenkelijke reputatie opgebouwd als openingen-expert. Dat valt aardig tegen kan ik u vertellen, vooral omdat ik een geheugen als een zeef heb. Maar de eerste paar zetten weet ik meestal nog wel. Daarna gewoon ontwikkelen, en het staat vaak al goed. Zo ook vrijdag. Na 13 zetten vond de engine het al +4.5. Goed, ik wikkel af, win twee pionnen, doe een rustig torenzetje en wordt vergast op een kwaliteitsoffer. In blinde paniek vind ik niet de beste zet (echt alles zag er link uit), en kom een toren achter. Mijn tegenstander kan vervolgens dameruil afdwingen waarna ik kan opgeven. Hij gaat echter verdedigen en met een trucje win ik zijn dame tegen een toren. Ondertussen staat het nog steeds verloren, speel ik 30 zetten met increment, maar raakt ook zijn tijd op. Nadat hij de torens geeft voor een pion en de dame resteert een remise-eindspel. OEF.

MVP? Mats natuurlijk.

Nagekomen bericht:

 Mats speelde tegen Yoram Clapper (Klapper was niet te vinden in het systeem; het is niet erg vergevingsgezind); rating 1586. De gemiddelde rating van onze tegenstander komt daarmee op 1701. Een logische overwinning voor ons dus … .
Jurriaan heeft echt remise, dus: ½ – ½.

Vanuit de NHSB-burelen kwam nog een uitleg over een ½ – 0 uitslag:

Dit is inderdaad een valide mogelijkheid. Als ik met een dame en wie weet wat nog meer, jouw kale koning aan het mat zetten ben, en mijn telefoon gaat af, dan krijg ik (FIDE-reglement) wel een 0, maar omdat jij dan normaal niet meer zou kunnen winnen krijg jij dan een halfje. Als ik ga schoppen en slaan: idem dito. Je kunt alleen een vol punt krijgen als je dat ook in normale omstandigheden nog zou kúnnen krijgen/verdienen.
Weer wat geleerd.

Fer Mesman

 

Kennemer Combinatie N2 – De Vennep N1

https://www.nhsb.nl/competitie/wedstrijden/15310

Gerard Snijders (1899) – Harrald Hoegen Dijkhof (1814) ½ – ½
Martin Honkoop (1840) – André Duijvesteijn (1808) 0 – 1
Keimpe Knijft (1744) – Izaäc de Vries (1759) ½ – ½
Fer Mesman (1726) – Herman Lemkes (1618) ½ – ½
Frans van Casteren (1777) – Richard Copier (1741) 1 – 0
Gerard Dijkman (1678) – Dirk de Vlieger (1588) ½ – ½
Jurriaan Boeren (1522) – Gerben van Duijkeren (1694) ½ – 0 [sic]
Mats de Jong (1467) – Niet opgekomen 1 – 0R [sic]
Gemiddelde rating: 1707 – 1717 4½ – 3 [sic]

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close