Verslag KC Open Online, Finale Ronde 7

Een nieuwe kampioen: Michiel Terwee

Schaken is een leuk spelletje. Omdat ik er geen hout van kan moet ik me dat misschien ook wel blijven voorhouden. Maar eerlijk is eerlijk, ik ben nu bijna 40 jaar clubspeler, en met veel plezier. De club, daar haal ik ook mijn energie uit. Jeugd opleiden, toernooien en teamwedstrijden spelen, praten over schaken (en het leven), kibitzen. Mooi dat het straks weer allemaal kan in het echte leven. Eerst nog even ons online toernooi.

In huize Mesman brak om 5 voor 8 paniek uit omdat de computer niet te verbinden bleek met het internet. Dan maar tijdelijk op de telefoon. Al snel moest Fer alle zeilen bijzetten tegen Michiel Kroon. Na wat suboptimale zetten stond wit na een slechte zet (verdedigend waar aanvallend nodig was) ineens dubieus. Michiel kreeg een mooie aanval, maar gaf het weg door een pionzet te doen die de diagonaal leek te openen, maar hem paradoxaal genoeg juist sloot. Wit nam het over, maar toen Fer niet optimaal verdedigde (nu was dat wel nodig) stond het gelijk. Michiel maakte de laatste fout door een van zijn vrijpionnen weg te geven.

Shilpi mocht met zwart aan de bak tegen Pravan, een bedreven berserker. Maar hij kan ook langzamere partijen schaken. Na een ongebruikelijke opening (hij houdt wel van gekke
systemen; heel goed) stond hij na een klein foutje van shilpi al snel heel goed. Op zet 22 kon hij mat in 2 geven, maar dan komt toch de berserker nog even bovendrijven en pakt hij een pion. Scheelt toch. Nu duurde het nog 26 zetten, al eindigden beide op meer dan 31 minuten. Vrijdag had ik ze nog verteld dat ze best even mogen nadenken … Mooie trainer ben ik.

Jacco had helaas een bye deze ronde. Normaal trek ik me terug bij een oneven aantal deelnemers, maar ik had pas na 8 uur ingelogd door alle problemen (e-mail en wachtwoord zoeken in mijn geheugen; wat een rommeltje is het daar). Sorry Jacco.

Frank en Quint speelden remise. Op voorhand zou ik het niet geloofd hebben. Frank stond duidelijk beter na de opening en met een keer Td1 had hij kunnen voorkomen dat zwart …d4 speelt. Nu zag zwart daar geheel vrijwillig van af. Na wat geschuif speelde Frank 51. Ke3 (en ging van +8 naar -8). Na nog wat ‘mindere’ zetten stond het ineens remise. De tovenaar sloeg weer toe.
Jack won met wit van Mats zonder echt in de problemen geweest te zijn. Nat wat geschuifel en geruil stond wit duidelijk beter (actiever; meer ruimte). Dat betaalde zich al snel uit. Zo kon Jack ‘rustig’ kijken hoe het Michiel verging.

Sybe T mocht dus proberen Michiel T van plaats 1 af te houden. Op zet 7 kon dat plan al bijna in de prullenbak. Michiel zag het niet, en kwam steeds slechter te staan: al zijn stukken werden teruggedrongen. Tijd om toe te slaan met een pionoffer met matdreiging. Heel mooi van Sybe, maar zwart had een tussenzet, en daar ging zijn mooie diagonaal (zie ook de partij tussen Fer en Michiel K). Goed genoeg voor Michiel’s winst. Mat in 7 had nog een leuk einde opgeleverd,
maar zoals het ging was het nog sneller uit. Mooi voor Michiel, jammer voor Sybe. Het is altijd leuk je zoon nog een laatste (?) keer te verslaan. Vertel mij wat.

Overzicht:

Michiel: gefeliciteerd. Met een sterk eindschot en 5.5 uit 7 de terechte winnaar. Leuk, avontuurlijk spel.

Bijna Jack; geen schande om door Michiel naar de tweede plaats verwezen te worden. Volgend jaar is de cup voor jou.

Ook mooi natuurlijk van broers Quint (3e met 4 remises) en Mats (4e). Goed om te zien dat de jeugd niet bang is een eindpsel te spelen.

Sybe had meer verdiend. Hij is goed in vorm dit jaar, en kwam vaak met voordeel uit de opening. Op een echt bord was dat wellicht beter uit de vorm gekomen.

Fer was te vaak het oneven wiel aan de wagen, met nullen tot gevolg. Positioneel schort het er nog wel eens aan, maar taai is hij zeker.

Frank – avontuurlijk als altijd – was goed voor een plaats in de middenmoot. Je gunt hem altijd meer, maar het is in ieder geval nooit saai.

Laurens speelde de laatste ronde helaas niet mee, maar heeft veel potentie. Hij lijkt zoals meer spelers geprofiteerd te hebben van de lockdown.

Jacco kan (nog) beter (zie bijvoorbeeld zijn partij tegen Fer). Ook schaakouders beleven veel plezier aan het schaken.

Pravan komt er aan. Ook hij heeft grote stappen gemaakt dit jaar en ik zie hem graag eens in langere patijen (zodat hij niet hoeft te berserken).

Stefan speelde een paar rondes niet mee, maar hopelijk zien we zijn talent snel terug op het echte bord. Michiel Kroon had af en toe wat pech, maar ook hem zie ik graag eens terug op een bord; potentie is er (zie zijn partij tegen Fer).

Luke speelde uiteindelijk maar 4 partijen, maar liet zien dat er meer in het vat zit.

Al met al: leuk natuurlijk om online te schaken. Maar zo heerlijk weer terug naar ’t Trionk te gaan. Tot snel aan het bord allemaal.

Volledige uitslag en partijen op: https://lichess.org/swiss/S6kErbPT

Fer Mesman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close