Pieter Roggeveen wint eerste editie Bomans toernooi

Zondag 29 augustus vond in Vogelenzang het Godfried Bomans schaaktoernooi plaats. Dit toernooi was een initiatief van de Stichting TijdSparen Nederland, een vrijwilligers organisatie die de ontmoeting en saamhorigheid tussen jong en oud in de Bloemendaalse gemeenschap wil bevorderen. Voor dit schaaktoernooi werd samengewerkt met de gemeente Bloemendaal en Kennemer Combinatie.

Godried Bomans woonde de laatste 11 jaar van zijn leven in Bloemendaal en was een gepassioneerd schaker en ook lid van de Bloemendaalse schaakvereniging. 50 jaar geleden overleed Bomans. Een mooi moment voor een eerbetoon aan deze markante schrijver in de vorm van een schaaktoernooi. Bovendien een mooie opening van het nieuwe schaakseizoen.

Voor velen was het al weer lange tijd geleden dat er achter een echt schaakbord kon worden plaats genomen en de stukken met de vingers over het bord kon verplaatsen in plaats van met een muis. Stichting TijdSparen zorgde voor een uitstekende speellocatie in Vogelenzang, KC voor een leuke mix aan spelers van jeugdig talent, huisschakers, sterke clubschakers tot de burgemeester van Bloemendaal aan toe. En dus waren alle ingrediënten aanwezig om er een gezellige dag van te maken. En een spannende dag bovendien. Zo was de jeugd goed op dreef in Vogelenzang. Dit ondervond ook burgemeester Elbert Roest. Als fanatieke huisschaker moest hij in de eerste ronde zijn meerdere erkennen in Liam Rooijakkers en ook in de tweede ronde kwam hij er tegen Quint de Jong niet aan te pas. Uiteindelijk belande maar liefst vier jeugdspelers in de top 10 van de einduitslag (Jack Schoonenwolf, Stefan van der Duijs, Quint de Jong en Mats de Jong). De KC toppers hadden er hun handen aan vol, maar toch vonden wij hen uiteindelijk weer terug in de top van het eindklassement. Ratingfavoriet en voorzitter Lennart Dek had niet zijn dag en zag Pieter Roggeveen en Juan Quattordio bij hem wegsprinten na twee nullen tegen hen in ronde vijf en zes. Uiteindelijk zat er voor hem niet meer in dan een derde plaats in het eindklassement.

Pieter en Juan deden het beter, zij wisten alle partijen met uitzondering van het onderlinge duel (remise) te winnen en eindigden beide dus met 6,5 uit 7 op een gedeelde eerste plaats. Een beslissingspartij in de vorm van een heuse armageddon partij (wit 5 minuten, zwart 6 minuten, maar wit moet winnen) moest de doorslag geven. Onder het oog van het voltallige deelnemersveld wist Pieter dit klusje te klaren en werd zo winnaar van dit openingstoernooi van het nieuwe seizoen.

Na afloop was iedereen het er over eens dat dit toernooi een vervolg moet krijgen. Stichting TijdSparen en KC zijn een mooi duo aangezien zij beide ontmoeting tussen jong en oud stimuleren. Deze zondag dus in de vorm van een spannend toernooi met in de pauze een muzikaal en literair intermezzo als kers op de taart.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Gert Rooijakkers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close