Frederieke weer tweede op NK

Voor de meeste jeugdspelers is het schaakseizoen, waar eindelijk weer fysiek kan worden geschaakt, weer rustig op gang gekomen met een training en een partijtje op de vrijdag avond. Voor sommige spelers is het seizoen regelrecht losgebarsten. Naast het vrijdagavond schaak wordt door hen al weer deelgenomen aan toernooien en mochten ze bovendien al weer uitkomen op een echt Nederlands Kampioenschap en staat er binnenkort nog veel meer op het programma.

Zo reisden Frederieke Regterschot, Max Geldof en Liam Rooijakkers afgelopen weekend af naar Waalwijk om daar het E kampioenschap (t/m 10 jaar) te spelen. Max en Liam in de open categorie en Frederieke bij de meisjes. Vooral voor Frederieke was dit een spannend evenement. Zij werd immers op de vorige editie in dezelfde categorie vierde met de mooie score van 6 uit 9 en moest in Emma Barbier haar meerdere erkennen. Ook deze editie was de geroutineerde Emma weer van de partij en dus een mooie gelegenheid om te kijken of dit keer de rollen konden worden omgedraaid. Het liep echter anders want er waren meer kapers op de kust. Een aantal maanden geleden werd er namelijk ook nog een online NK gehouden in deze categorie en uit het niets was daar ineens Bregje Roebers die er met een formidabele score van 8 uit 9 aan de haal ging met de titel. Ook Frederieke scoorde daar 8 uit 9, maar op basis van onderling resultaat moest ze genoegen nemen een tweede plaats. Dat dit geen toevalstreffer was werd gedurende dit toernooi al snel duidelijk. Niemand wist het Bregje moeilijk te maken en zij hoefde alleen in de allerlaatste ronde, toen de titel al lang breed was veilig gesteld een halfje toe te staan. Ondanks het feit dat ook Frederieke het afgelopen anderhalf jaar amper fysieke partijen heeft gespeeld heeft zij toch een enorme progressie doorgemaakt. Iedere partij die ze speelde was van een hoger niveau dan de vorige editie. Ook titelhoudster Emma Barbier ondervond dit aan den lijve en was kansloos tegen Frederieke. Naast Bregje kon alleen Olga Ruzaykyn mee in het spoor van Frederieke en wist haar zelfs te verslaan in een spannende partij. Afstevenend op een mooie tweede plaats bezweek ze echter onder de druk in de laatste ronde en verloor tegen Annelie de Koning. Zo eindigde Frederieke dus wederom op de tweede plaats in de eindrangschikking en een hevig teleurgestelde Olga op de derde plaats.

Liam Rooijakkers

Die teleurstelling was er ook bij Max en Liam. Vol goede moed probeerden zij in het spoor van Frederieke te blijven. Het niveau is hoog bij de jongens in de top. Om in de top tien te eindigen kan men zich amper onnauwkeurigheden veroorloven en is er in feite al een beetje sprake van topsport waar men te maken heeft met druk, hard werken en een permanente focus. Vreugde en bittere teleurstelling liggen hier dicht bij elkaar en werden ook dit weekend voortdurend met elkaar afgewisseld. Zo kon Liam in de tweede ronde meteen aan de bak tegen de ijzersterke Akshaj Katpatal. Altijd goed voor een spectaculaire partij als deze beide tegen elkaar spelen en ook dit keer weer. Al snel verspeelde Liam door een grote onnauwkeurigheid zijn dame. Maar Askhaj kon er ook wat van en wist zich met een dame meer toch nog mat te laten zetten door Liam. Zo begonnen alle drie de spelers van KC met twee winstpartijen. Het vervolg van Liam en Max kende een grillig verloop en dat is meestal geen goed teken voor een goede eindklassering. De eerste dag kon nog bevredigend worden afgesloten, maar de tweede dag was het kommer en kwel en van juiste vorm geen enkele sprake. Gewonnen stellingen waarvan we het volle punt al hadden genoteerd werden alsnog om de zeep geholpen, waarbij onze jongens van pure frustratie en ondanks hun toch al grote ervaring op jeugdige leeftijd het ook niet meer droog hielden en tranen rijkelijk vloeiden. Deze frustratie werd nog eens versterkt toen Max zijn tegenstander, wederom Akshaj, hem er fijntjes op wees dat bij een rokade eerst de koning dient te worden aangeraakt en daarna pas de toren en niet andersom. Na het ingrijpen van de scheidsrechter moest Max een waardeloze torenzet doen met als gevolg een waardeloze stelling en verlies als uitslag.

Max tegen Akshaj Katpatal

Max tegen Akshaj Katpatal

Maar belangrijker dan dat, de sfeer bleef er toch goed in zitten. Max, Liam en Frederieke komen namelijk ook samen uit voor het E Team van KC, kennen elkaars kwaliteiten, kunnen goed met elkaar opschieten en weten dat er al weer een volgende uitdaging wacht. De halve finale van het NK voor teams zit er al weer aan te komen op 2 oktober. Daar maakt Alexander Regterschot het viertal compleet en weten ze dat ze samen sterk genoeg zijn om voor een goede teamprestatie te zorgen.

Ook al zat het niet voor iedereen even mee, het bleef wel gezellig!!

Een sterk team

Liveblog van het toernooi en alle uitslagen en partijen zijn hier te vinden:

http://nkepersoonlijk.nbsb.org/2021/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close