KC N1 wint van Haarlemse rivaal HWP N1

Na de eerste ronde zeer overtuigend te hebben gewonnen was het alweer tijd voor wellicht wel de belangrijkste match van het jaar: de kraker tegen onze grote aartsrivaal HWP N1. Onze Haarlemse buur is keer op keer een uiterst sterke tegenstander gebleken en van onderschatten was dan ook absoluut geen sprake. We kwamen daarom aanzetten met een zeer sterk team, bestaande uit Tex de Wit, David Klein, Edwyn Mesman, Lennart Dek, Esper van Baar, Daan in ’t Veld, Peter Pijpers en Gilian Honkoop. We speelden met een verkort speeltempo van tachtig minuten per partij met tien seconden erbij per zet i.p.v de gewoonlijke 100 minuten per partij plus tien seconden per zet i.v.m de nieuwe corona regels; dat belooft tijdsnood!

Voor Tex was dit zijn eerste wedstrijd in de NHSB competitie en hij mocht ook meteen aan het eerste bord spelen. Na zo’n twintig zetten wist hij de winst binnen te slepen nadat zijn tegenstander een fout maakte in de opening. Tex pakte meteen zijn kans en een paar minuten later de gaf zijn tegenstander maar op. Een mooier debuut, op het eerste bord nog wel, was niet mogelijk!

Op het tweede bord speelde David een moeilijke partij. In mijn ogen leek de stelling verschrikkelijk! Ik had me daar geen raad geweten, maar na de partij legde David uit dat het allemaal prima was en dat hij alles onder controle had. Hij wist de ver vooruitgeschoven pion van zijn tegenstander nog net te stoppen op de zevende rij en liet toen haarfijn zien dat de techniek van een GM onfeilbaar is.

Op het laatste bord had Gilian het maar zwaar. Nadat zijn werkcollege nog was uitgelopen werd vermoeidheid Gilians grootste rivaal. Na wat leek op een mooie opening miste hij een trucje op de damevleugel en nadat zijn koningsaanval mislukte was het dan toch echt tijd te capituleren.

Op het derde bord liet Edwyn weer (in de eerste ronde ook al) zien dat hij een uitstekende snelschaker is. In tijdsnood speelde hij op zijn best en wist een matige stelling om te zetten in een puntje.

Op bord vijf speelde onze last-minute invaller Esper. Hij gaf nog een borrel op ook om mee te kunnen spelen vanavond, dat is pas toewijding. Esper begon sterk aan zijn partij en wist op gegeven moment een vrijpionnetje te krijgen. Hij leek de winst binnen te halen tot het noodlot toesloeg. Een voor Esper atypische blunder maakte jammer genoeg gauw een einde aan zijn winstkansen en de stelling bleek onhoudbaar. Enorm balen natuurlijk maar hey, kan de beste overkomen. Volgende keer beter!

Op het zesde bord kreeg Daan een dilemma op het bord. Hij kon kiezen tussen een riskant variantje of een wat tammere verdediging. Met de stand van zaken besloot hij voor de rustigere variant en hij wikkelde rustig af naar een ongelijk lopereindspel. Ondanks twee pionnen minder te hebben netjes remise gekeept met zwart, volgende keer wordt het een puntje met wit.

Dan bord zeven. Peter had hier een moeilijke partij voor de boeg. Na een complex middenspel had hij maar weinig tijd over op het einde maar dat mocht absoluut niet baten. Hij speelde de gehele afwikkeling naar het eindspel en het eindspel zelf op de tien seconden increment per zet. Heel beheerst wikkelde onze nestor, zoals hij opmerkte na de opstelling te zien, af naar een eindspel waarin zijn tegenstander overbleef met twee paarden en zo werd het remise. Absoluut geen slap geschaak van onze nestor!

Dan het laatste potje. Lennart speelde een exotische variant van het Siciliaans wat niet veel weg had van een Sveshnikov of Kalashnikov of weet ik veel welke -kov. Er werd een stuk geofferd voor wat pionnen, dat stuk leek vervolgens bijna terug gewonnen te worden, maar bleek vervolgens toch niet het geval. Weer een uiterst moeilijke partij om te moeten spelen met een verkort speeltempo. Met weinig tijd op de klok weet Lennart zijn pionnen terug te winnen en een paard extra over te houden, waarmee de winst was verzekerd!

Hiermee eindigde de derby in 5 – 3 voor KC N1! Prachtige score tegen onze rivaal. Volgende keer spelen we tegen De Waagtoren, onze andere grote concurrent die ons net op een half bordpuntje heeft ingehaald. Dat belooft ook weer een spannende ronde te worden!

Vlad Omota

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close