To Do or Overdie (lees overdaay)

Hij schreeuwde MAT

 Wat is het toch heerlijk om met een gezellig team op zaterdagmiddag uit te gaan schaken. Dit keer naar Alkmaar. En ieder op zijn eigen manier had het kaas schaakhol gevonden in Overdie. Een prachtige wijk in Alkmaar. Waar een nieuw wijkcentrum is herrezen en nu o.a. plaats biedt de lokale schaakvereniging Waagtoren. 4 teams speelden thuis dus was de zaal gevuld met 64 schakers en 2 wedstrijdleiders.

Trotse Partijen

Als opdracht had ik de spelers gevraagd vandaag een partij te spelen waar iedereen trots op zou zijn. Nu en ook later. Om lekker vrij te spelen.

Ikzelf nam plaats bij de vrije stoel aan bord 5. Daarna kwam ik erachter dat we verkeerd zaten (ik had toch wit! En Edward op 4 zwart?) en dus een kleine stoelendans. Daarna startte de wedstrijd. De klokken gingen aan, de mouwen opgestroopt, de concentratie modus geheel aan. Een trotse partij spelen. Dat laat natuurlijk alles open. En zo zou ook geschieden!

We startten lekker. Overal hadden we aardige stellingen. Misschien dat Vlad iets minder stond en Michiel op 8 ook. Verder kansrijke stellingen.

We zaten allemaal in diep gepeins verzonken toen plotseling een straf en trots: Mat! Door de zaal klonk. Edward zette als eerste zijn tegenstander mat. Dat is heel knap. Zeker als we weten dat Edward’s schoonvader op 84 jarige leeftijd 2 dagen eerder was overleden. Toch wilde Edward spelen. “Ik heb goed afscheid van mijn schoonvader genomen en kan nu niets meer doen. Alleen hem eren”. Hij zond een duidelijk positief signaal naar de hemel. Zijn Schoonvader zou trots op hem zijn, dat is zeker.

Niet lang daarna kon op bord 8 Michiel (weer zwart. Pffff) opgeven. Hij kon de witte aanval niet meer stoppen. Langzaam had Bouma hem alle ruimte ontnomen en er restte niet veel meer dan opgeven. Jammer Michiel. Je zegereeks wordt hiermee even tijdelijk gestopt en de volgende keer knoop jij je tegenstander (weer) op.

Ron Hessel op 3 gaf tegelijkertijd remise in moeilijke stelling. Hij zag geen verdere kansen en dan is het veilige gelijkspel ook een antwoord. Goed gedaan Ron.

En toen kwam de wave!

Gerard speelde zijn geliefde Sfinx. Steeds kwam hij lachend van zijn bord en deelde zijn goede humeur. Vertrouwd en gedegen leidde hij zijn tegenstander naar de galg.  Toen die zich gedwongen voelde een stuk te offeren maakte Gerard het gedecideerd uit. Materiaalwinst en uit. Die partij kan rustig aan de muur hangen. Ook niet schakers zullen begrijpen dat daar een kunststukje hangt!

1½-2½

Bijna tegelijkertijd deed Sacha op haar geheel eigen wijze de tegenstander in het stof bijten. Haar stof. Natuurlijk met zwart verleidde ze hem om aan te gaan vallen. Hij kent de kracht van Sacha niet! Als je je in het hol van de leeuw bevindt, nou kijk dan maar uit. Sacha is altijd thuis! Het kostte de arme man ook veel tijd en hij zat maar te rekenen. Verloor een stuk. Bleef aanvallen. En Sacha riep telkens zacht “Kom maar, kom maar bij mij” en toen deelde ze de genade klap uit. Toren penning. De secondes tikten weg en ploeps geen tijd meer. Er zat 1 seconde tijd tussen de overschrijding en de claim. Sacha stond toch al gewonnen. Het had ook met nog iets meer overwicht gekund. Dan straalt er helemaal een overwicht van uit!

1½ – 3½

Nog 3 partijen te gaan. Ik stond goed, Robert Oosting gewonnen en Vlad gelijk. Dat zou dus een fijne overwinning gaan worden.

Om kort te gaan, u voelt hem al. Ik raak het spoor bijster in kleine tijdnood en wordt er ineens afgetikt. Toch was ik trots op de partij. Ik heb 2 keer geofferd. Zette mijn tegenstander enorm aan het denken. Ik zocht steeds naar winst. Niet kunnen vinden en dan uiteindelijk weggetikt worden.

Ik nam mijn verlies met een glimlach want we gingen immers winnen.

Robert, u voelt hem alweer, Kwam zag en (o)verloor. Hij had een witte dame kunnen halen en dan een stuk winnen. Maar ja, Robert en een witte dame. We weten allemaal dat dat geen goede combinatie is. Hij ging dus op zoek naar nog betere zetten dan simpele winst. En verloor. We kennen het moment allemaal. De zondag erna ontdekte Robert dat hij zijn tegenstander ook in een matnet had kunnen krijgen. Van de weeromstuit heeft hij zich meteen opgegeven voor Vlissingen HZ toernooi in Augustus. Jammer Robert en het gebeurt ons allemaal.

Vlad was tenslotte  werd de held. Hij kreeg remise aangeboden in gelijke stelling en dat was al heel knap. Hij stond lange tijd lastig en tenslotte sleepte toch het beslissende halfje binnen. Knap gedaan Vlad. Al wil je natuurlijk zelf meer. Daar is de volgende wedstrijd dan voor. Thuis!

En zo werd het dus 4-4. Sacha was jarig (geweest) en trakteerde op een heerlijk fris biertje! Dat smaakte geweldig en toverde een glimlach op ieders gezicht.  Volgende keer Chinezen!

Uw dienaar Adriano C.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close