Aardschok

KC Open, Ronde 6

In elk toernooi gebeurt wel iets onverwachts. Een jeugdspeler die doorbreekt; een alarm dat afgaat (al meerdere keren meegemaakt); verrassende uitslagen; etc.

Ook afzeggingen horen erbij. Ad Gorissen is er een tijdje uit geweest, en houdt het seizoen voor gezien. Familie Schoonenwolf was weg/druk. Martien had weer zo’n vrijdag. Boaz had nog een andere afspraak. Prioriteiten mensen! Alleen Sybe had een echt geldige reden. Donderdag omvergereden door een scooter. Kunnen we niet allemaal gaan fietsen of lopen? Ook goed voor het milieu.

Zoals gewoonlijk was er nog niemand om 8 uur. Zelfs de jeugd zat in de speeltuin (aan de schommel of bij Hicham). Maar daarna ging het snel, en uiteraard waren we om half negen weer oneven. Maar deze keer wenste Henk Roosink zich op te offeren. Of misschien wilde hij gewoon nog even wat langer genieten van zijn mooie winst tegen Zandvoort. Een nederlaag tegen een jonkie zou dat maar verstoren.

Goed. Kan ik ook weer eens spelen. Leuk een jeugdspeler laten voelen dat ze nog even te gaan hebben voor ze me hebben ingehaald. Helaas. Niet dat ze dat gedaan hebben (i.e. ingehaald – of misschien wel natuurlijk), maar ik werd aan Gerard Snijders gekoppeld. Het zal u niet verbazen dat wij als laatste bezig waren. Zelfs het personeel was al naar huis, en voorzichtig werd over afbreken gesproken. Kent u dat nog?

Hetgeen me brengt op het speeltempo. De oudjes spelen onderling met 1:40 uur, plus 10 s increment. Jeugd mag daar ook voor kiezen, maar zij gaan meestal voor 1 uur, plus 10 s increment. Iets met op tijd naar bed gaan of zo.

Natuurlijk (?) is het ook toegestaan om zonder increment te spelen, Frank. Jij mag alles. Maar of dat verstandig is, Frank? Met zwart tegen Mats had hij een stuitend ruimtegebrek. Zal wel weer Frans zijn geweest. Frank houdt wel van zo’n smeulende puinhoop. Het vuurtje laait vast wel een keer op. Ondanks dat ze naast mij zaten, mistte ik toch een belangrijke fase, want ineens had Frank de overhand. Er was het een en ander geruild, en zwart had een gevaarlijke vrijpion gekregen. Enigszins verwonderd zag ik de heren op de klok meppen alsof hun leven er van afhing. Frank kwam een stuk voor, en … gaf op. Vlag. Tja.

Robert speelde een interessante tactische pot tegen Marco. Leek me beter te staan voor Robert, maar toen ik wat tijd overhad om te kijken stond Marco een stuk voor. Foutje gemaakt.

Krishanth Maheskumar en Pranav Agarwal mochten uitvechten wie zich mijn beste leerling mag noemen. Lang leek Krishanth goede kans te maken, totdat Pranav liet zien het taaist te zijn. Penningen lijken hem niet te deren.

Bert mocht aantreden tegen Tanuj Maheskumar, en dat deed hij overtuigend. Niet in moeilijkheden geweest leek me.

Geen idee wat er mis ging bij Laurens Terwee in zijn partij tegen Kushal Agarwal. Het leek allemaal zo mooi, maar toch verloren. Valletje misschien?

Quint dan mocht proberen zijn koppositie te verdedigen tegen Stefan. En verdedigen was ook het enige waar hij aan toekwam. Toen zijn dame overbelast bleek was het al uit. Broerlief nam de eerste plaats over. Dat zal een gezellig weekend zijn geworden.

Als laatste zat ik dus nog tegen Gerard (zie de partij). Na heel veel geschuif was ik langzaam aan in de buurt van gelijkspel gekomen. Het einde was onverwacht hard.

Aan kop nu dus Mats, gevolgd door broer Quint en door Stefan op een halfje. Sybe en Fer staan daar weer een halfje achter, en hebben nog een heel klein kansje.

 

Uitslagen:

Stefan van der Duijs – Quint de Jong 1-0

Mats de Jong – Frank Sala 1-0

Gerard Snijders – Fer Mesman 0-1

Krishanth Maheskumar – Pranav Agarwal  0-1

Marco Deurloo – Robert Balm 1-0

Bert Bergshoeff – Tanuj Maheskumar 1-0

Kushal Agarwal – Laurens Terwee 1-0

 

Fer Mesman

 

Gerard Snijders – Fer Mesman

15. Tc1 (Wit geeft toe dat de toren toch beter op c1 staat.) … a5? (De engine gaf deze zet al een paar keer aan, maar wit heeft Tc1 gespeeld en nu is hij niet goed vanwege 16. c5) 16. a3 (Wit grijpt zijn kans niet en met bijv. b6 voorkomt zwart de opstoot. Maar:) Pf8 17. c5 P6d7 (Verkeerde plan. Ik was bezorgd over de pion op e5.) 18. Lh3 Pe6 19. Lxe6 Txe6 20. b4 (Niet zo goed. Grappig genoeg geeft de engine a4 als beste.) … b5 (Met het zweet in mijn handen gespeeld. De boel komt open, maar in wiens voordeel?) 21. cxb6 e.p. Pxb6 22. bxa5 Pa4 (Niet de beste, maar achter het bord leek het mooi actief; 22… Txa5 is simpel en effectief.) 23. Pc4 La6 (Dit was het idee. Of het loperpaar pakken, of de loper op a1 begraven.) 24. La1 Lxc4 (Om meteen maar het loperpaar op te geven. Wel de zet van de engine.) 25. Txc4 Dxa5 26. Dc2 Tf6 27. Pd2 (Zwart dreigde natuurlijk de toren op e1 op te halen met … Txf3, maar 27. Te3 was de aangewezen zet. Wit gaat vrijwillig in penningen staan.) … Td6 (Met eventueel een keer Tad8 luchtspiegelingen.) 28. Te2 Db5

De engine heeft zich bewogen tussen -0.8 en +1.1. Leuke spannende partij, met zoals gebruikelijk wat kleine foutjes. Nu staat het gelijk. Wat kan er mis gaan?

  1. Te1? Txd2 en opgegeven door wit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close