KC Open ronde 1: verrassend latertje

Vrijdagmiddag nog stressen, en (ver) na middernacht tevreden terug kijken. Zo hoor je een toernooi te organiseren. En wat voor één. Voor het eerst in onze geschiedenis (of niet, maar overdrijven mag) een toernooi voor jong en oud dat meetelt voor de rating. Met bijna 40 deelnemers, zelfs uit Amsterdam, een mooi uitgangspunt.

Rond 8 uur was de jeugdopleiding klaar, en druppelden de deelnemers gestaag binnen. Tijd om een indeling te maken. Natuurlijk een oneven aantal deelnemers, maar Henk Roosink wilde wel een bye opnemen. Snel de opening gedaan, zodat iedereen kon doen waar ze voor gekomen waren. Jammer dat er nog een deelnemer rond half negen binnenkwam.

Zo’n eerste ronde zijn de krachtsverschillen vaak groot, en volgen uitslagen elkaar in rap tempo op. Opmerkelijk genoeg niet deze avond. Het speelveld lijkt dan ook redelijk homogeen, met hier en daar wat uitschieters.

Het eerst klaar waren bord 10 en 13. Quint wint met een dubbele aanval. Alexander ruilt de dames voor een eindspel met een stuk meer. Mat in 2 leek me ook mogelijk. Heb ik toch niet voor niets deze zomer geoefend.

Het leek ons gezellig de hele familie Schoonenwolf naast elkaar te zetten. Luke’s spel komt niet helemaal uit de verf op bord 7. Zijn broer Jack staat al gauw een stuk voor, en vader Jacco er een achter. Jack wint dus; Jacco verliest. Luke zit weliswaar in de problemen, maar hoopt nog op een tactische oplossing. Jammer voor hem, maar Willem staat echt te actief en zet Luke midden op het bord mat.

Marco heeft een sterke tegenstander, Murat, en probeert een pionnetje mee te snoepen om er nog iets van te maken. Helaas volgt een niet te pareren aanval op g7. Na nog een mindere zet wordt Marco koeltjes mat gezet.

Een fraaie partij van Hugo tegen Michiel. Vooral Hugo heeft chaos gecreëerd (op het bord). Linke soep, maar het kan alle kanten op. Net als het wat overzichtelijker wordt overziet Hugo een zetje, en verliest een stuk (en meer).

Stefan wikkelt tegen Gerda al snel af naar toren + 2 pionnen tegen 2 passieve paarden. Allemaal goed, volgens hem. Mede omdat Gerda een vergiftigde pion pakt, wint Stefan uiteindelijk.

Na een voor beide schakers goed verlopen opening, koos Antoon tegen Robin voor een verkeerde afwikkeling en stond ineens in de penning. Robin is een voormalige jeugdspeler van ons die we na 10 jaar meteen herkenden, en kan het nog steeds. Antoon sputterde lang tegen in een toch nog verrassend lastig eindspel, maar Robin vindt uiteindelijk toch de juiste aanpak.

Bert Bergshoeff heeft het maar druk met schaken (als organisator), maar kan ook nog steeds een aardig potje spelen. Tobias trapt in een onderste rij-grapje, en Bert heeft mat in 3, hetgeen hij sportief mag uitvoeren.

Jurriaan heeft stappen gemaakt vorig jaar, en speelt solide tegen Robert. Op zet 16 probeert die een remise-aanbod, maar daar trapt Jur niet in. Uiteindelijk breekt Robert’s gebrek aan ruimte hem op. Stuk kwijt door insluiting, en een tijd later opgegeven.

Ondanks het grote ratingverschil komt Jeannot er niet echt doorheen, totdat Kees verkeerd afwikkelt en in plaats van een gewonnen eindspel een verloren stand krijgt. Nog wat roestig begreep ik.

Onze plaatselijke tovernaar Frank Sala komt goed uit de opening, en krijgt (weer eens) een idiote stelling op het bord. Volkomen onoverzichtelijk, maar aan het eind wel een stuk voor. Maar ja, die tijd (4 tegen 43 minuten). En toch lapt hij het weer. Frank houdt zijn stuk, en meer, ondanks de tijdnood. Knap gedaan.

Als laatste is Mats nog bezig tegen Julian. Met wit heeft hij het al een tijdje lastig. Pion achter en een open konings-stelling. Even na 12-en wordt de aanval op zijn koning hem toch te veel; Mats verliest een stuk na de mooie zet Txg1+ (uitschakelen verdediging). Ondanks tijdnood liet Julain dat niet meer lopen. Knap gespeeld.

Een mooie aftrap die naar meer smaakt. Vergeet niet je bye op te geven bij de wedstrijdleiding: voor zondag graag want op maandag publiceren we de indeling.

 

Fer Mesman

kennemercombinatie@gmail.com

fmesman@yahoo.com

Tel.: 06-41821529

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close