KC Open ronde 3: toch nog corona

En het/ik blijft stressen. Natuurlijk zijn er scheidsrechters die onder alle omstandigheden koel blijven (doen); ervaring komt met de jaren moet ik maar denken. Deze keer vond de NHSB het nodig om de druk op te voeren. De eerste wedstrijd van N1 in de Topklasse. Goed dat de biljart-club geweerd is uit ’t Trionk. Nu hebben we een mooi extra zaaltje, en met de schuifpanelen open kon ik makkelijk rondrennen. Jammer dat ze wat toppers misten (vrouw in verwachting; ziekte). Verslag zal vast op de site komen, maar ik kan u verklappen dat KC het (net) niet gered heeft.

Net als vorige week, hadden we van te voren een indeling gemaakt. En weer een even aantal deelnemers. Iedereen een tegenstander. Iedereen? Nee, het leek wel een aftelrijmpje. Eerst meldde Serkan Milli zich af. Gratis puntje voor Tobias. Daarna was het vrijdagmiddag de beurt aan Vlad. Wie? Vlad Omota, de captain van N1. Hij had Stefan nodig. Tegensputteren had geen zin. Puntje voor Stella.

Nou ja, twee afmeldingen. Het kon erger. Inderdaad. Om 19:10 kwam er een e-mail van Mink. Corona. Te laat om een live bord op te tuigen (al moet je dan ook weer een scheidsrechter neezetten bij Mink; beetje lastig als iemand een besmettelijke ziekte heeft). Puntje voor Michiel. Hij ook blij.

Nadat de laatste schakers binnen waren (Hugo!), kon ik weer ademhalen. Alles onder controle. Als eerste was klaar – uiteraard – Hugo. Met een stuk meer en een gevaarlijke aanval kon hij snel naar huis om zijn deadline te halen (iets van 12 uur ’s nachts geloof ik).

Henk heeft ondertussen geweldige aanval met een set torens, en nog veel meer. Uiteindelijk komt zijn tegenstander weg met een blauw oog en een kwaliteit minder, maar verliest wel.

Frans Arp begon met twee byes, en mag tegen Marco proberen hogerop te komen. Na een venijnig pionzetje moest Frans in de denktank. Na afloop bleek dat hij serieus gedacht heeft over een dubbel torenoffer. Helaas zag hij een lek als Marco het bij één toren zou laten. Dan maar een strategische terugtocht (nee, nee, we praten niet over politiek) bij blijvend goede stand. Na nog wat goede verdedigende zetten van Marco resteert helaas voor hem een slecht eindspel. Goed gespeeld toch van Marco.

Ook Cian begon met byes, en ook hij won (van Robin). Even ontgaan hoe dat verliep.

Luke speelt remise tegen Robert. Na duidelijk minder gestaan te hebben volgde een afruil, waarna Luke zowaar een pion voor staat. Maar iets met eieren en geld.

Marinda heeft nog geen geluk. Tegen Kushal staat ze twee pionnen voor in het middenspel, maar door snel te willen zetten geeft ze wat stukken weg. Iets rustiger en de punten volgen nog wel.

Ad en Antoon gaan gelijk op totdat Antoon (zijn woorden) een foutje maakt. Dan is het ook meteen mis. Nóg een. In de woorden van Pranav stond het ‘drawish’ tegen Julian totdat zijn tegenstander een ‘mistake’ maakte.

Als ik bij Quint ga kijken staat hij al 4 pionnen voor. Rens geeft snel daarna op.

Frank heeft het lastig op bord 2 met zwart tegen Jeannot. Een gepende loper op de a-lijn ziet er niet lekker uit. Als ik weer kom kijken staat hij al een dame en paard achter. Maar wel een vrijpion hè, dus … d2. Helaas is het mat in 1.

Als laatste zijn bezig bord 1 en bord 16. Door ruimtegebrek zaten ze bijna naast elkaar, én vlakbij N1, dus dat kwam wel goed uit.

Murat speelt weer een mooie partij, staat een paard voor, maar zijn tegenstander heeft een gevaarlijke vrijpion (Murat ook trouwens). Willem speelt misschien iets te snel de pion naar voren en Murat houdt alles onder controle zodat het stuk meer de partij beslist.

Ook deze avond wordt het weer tegen twaalven. Jacco moet tot het uiterste gaan tegen Kees:

Jacco Schoonenwolf – Kees Jongsma

Kees stond twee pionnen achter, maar heeft zich teruggevochten in de partij. Helaas, na de laatste zet (Pc6) verliest hij een pion, en niet veel later de partij. Als de koning op bijvoorbeeld d5 had gestaan, zou het remise zijn.

Bert won van Nikita. Een paar fragmenten staan onder het verslag.
Het veld dunt uit; nog 2 koplopers: Murat en Jeannot. Maar er is nog niets beslist.

Vergeet niet je bye op te geven bij de wedstrijdleiding: voor zondag graag, want op maandag proberen we de indeling op onze website te publiceren.

Fer Mesman

kennemercombinatie@gmail.com

fmesman@yahoo.com

Tel.: 06-41821529

 

De beloofde fragmenten van:

Bert Bergshoeff – Nikita Denysenkova

A) Na 18. hxg4 stond deze stelling op het bord:

Wit is wat afgeleid doordat hij kansen zag op de damevleugel. Zwart offert nu een stuk met 18… Pxg4, maar dat kost uiteindelijk gewoon een stuk; h5 was duidelijk beter met vrijwel gelijk spel.

B) Na 26. Df1-e2? staat het:

Om de loper te dekken, was Ta3 sterker. Nu slaat zwart op g2 (hand omhoog als je dat ook gedaan had), maar dat is niet goed! Wel goed is 26… f5 27. exf5 T8g4. Erg lastig vooruit te zien, maar een paar zetten later heb je dan Dxf5+ met gelijk spel.

C) Als laatste: de stelling na 30… cxb6

En om aan te geven dat uw scheidsrechter ook kan schaken: na de partij gaf ik aan dat wit hier simpel wint met 31. Lxb6+ Kxb6 32. a7. De pion loopt naar dame, en zwart moet zijn dame offeren. Met 2 torens voor wint dat net even wat makkelijker dan de partijvoortzetting (Tg7).

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close