Schaak-Offday? No way!

In 2021 had de KNSB bedacht dat een Schaak-Off wel leuk zou zijn na zoveel verloren tijd door corona; schaken in groepjes van vier waarbij de winnaars door gaan naar de volgende ronde (eerst regio, dan landelijk). Het hogere doel was ook om veel niet-schakers (amateurs) te trekken, en natuurlijk voor ons als KC om een mooie aftrap te verzorgen van het nieuwe seizoen. Ook dit jaar had ik ons weer netjes opgegeven, maar dat werd enigszins doorkruist door onze plannen voor een KC Open. Een toernooi met ratingverwerking dat storm liep. Wat te doen met de Schaak-Off? De beslissing viel om het Open voorrang te geven en dan maar geen reclame te maken voor de Off. Dat was buiten de KNSB gerekend. Er was een mooie website opgetuigd voor aanmeldingen, en tot onze verrassing stroomden die binnen. Dan maken we er natuurlijk maar gewoon een mooie avond van.

Uiteindelijk bleken er 16 schakers te zijn op vrijdag 23 september, zodat we warempel 4 groepen van 4 hadden. Dat beloofde een eenvoudige avond te worden voor de wedstrijdleiding …

De topgroep bestond uit Frans Arp, Douwe van Rees, Michiel Terwee en Norbert  de Beer. Leuk om zo veel schakers van buiten KC te zien (sorry Michiel). Frans en Michiel hadden er zelfs een bye voor over in de KC Open (net als Henk en Marinda in groep B). Frans wint zijn eerste twee partijen redelijk soepel, Michiel wint ook. Frans heeft het in ronde 3 tegen Michiel zwaar. Hij wint wel, en is daarmee groepswinnaar. Douwe wint van Norbert (die niet veel geschaakt heeft de laatste tijd; misschien heeft hij nu de smaak weer te pakken), en is daarmee derde.

In de andere groepen was het wat improviseren; niet iedereen heeft een rating. Onze inschatting van ieders sterkte kwam redelijk uit geloof ik. In groep B eindigen zowaar 3 schakers met 2 punten bovenaan, net als in groep D. Meer hierover later in dit verslag.

Eerst nog groep C. Liam is een sterke jeugdspeler en geeft snel zijn visitekaartje af door Laurens te verslaan; Frederieke wint van Oleksiy. De verhoudingen liggen meteen vast. In ronde 2 wint Liam van Frederieke, en stevent af op de eindzege. Oleksiy raakt een stuk aan tegen Laurens, ziet dat het niet goed is, en zou het liefst met een ander stuk zetten. Laurens roept ons erbij, maar ik ben coulant en sta het toe. Te streng zijn past niet bij de toernooiopzet lijkt me. Uiteindelijk wint Laurens mooi met een paard voor een pion. In de laatste ronde wint Liam al snel van Oleksiy, en ook Frederieke wint. Hierdoor heeft Liam zich geplaatst.

Liam en Frederieke spelen om de groepswinst

In groep D had ik ingedeeld: Alexander Regterschot, Paul van der Meer, Lesley Turpijn, en Robert Jacobs. (Grappig wel dat de twee KNSB afgevaardigden – ze waren toch in de buurt – niet de beste spelers waren. Maar hopelijk smaakt dit naar meer heren; wij bevelen strenge tucht aan.) Alexander had ik hier ook ingedeeld om van groep C niet helemaal een KC jeugd onderonsje te maken.

Alexander wint heel soepel zijn eerste partij. Weten de heren meteen met wie ze te maken hebben. Ook ronde 2 verloopt voorspoedig (Lxf7 en de tegenstander kan eigenlijk al opgeven). Maar in de derde ronde heeft hij het lastig tegen Lesley. Er wordt nog lang doorgespeeld met kansjes op pat, maar helaas: net niet. Hierdoor eindigen Alexander, Lesley en Robert met 2 uit 2, en moeten er beslissingswedstrijden gespeeld worden.

Alexander houdt het hoofd koel tegen de grote jongens

Gedecideerd (ondanks het late tijdstip) wint Alexander twee keer, en is daarmee groepswinnaar. Lesley wordt tweede.

Rest ons de bloedstollende taferelen in groep B. Sybe Terwee verliest op tijd van Matthijs Allard. Henk Roosink wint van Marinda Sephton. Geen walkovers hier, maar spannende partijen. Sybe wint in ronde 2 van Henk, en Matthijs van Marinda hetgeen hem de groepszege lijkt op te gaan leveren. Maar dan. Sybe wint een mooie partij tegen Marinda (een penning van de toren levert meerdere stukken op). Nu komt het aan op de partij Henk – Matthijs. Het bord vat vlam, Henk heeft misschien eeuwig schaak, misschien meer. Echter, noodlot. Henk laat zijn dame instaan, hetgeen Matthijs niet ziet. In plaats daarvan loopt hij met zijn koning naar voren, waardoor Henk de nu ongedekte toren kan pakken. Drie man met twee punten. Ook hier moeten beslissingswedstrijden uitkomst bieden.

Henk trekt het niet meer zo laat, en verliest van Sybe en Matthijs. Hun onderlinge partij uit ronde 1 is ook weer een thriller. Sybe wint have en goed, gaat door zijn vlag, maar zijn tegenstander ziet het niet. Even later gaat ook Matthijs (met alleen nog een koning) door zijn vlag en wordt het roemruchte koppel Mesman-Dek om een oordeel gevraagd. Het Salomons-oordeel luidt remise. Leuk, maar even later blijken ze dus allebei 1.5 punt te hebben. Wat nu? ARMAGEDDON. De logische uitkomst van een avond schaken. Sybe krijgt zwart (en 5 minuten op de klok) en Matthijs met wit, 6 minuten. Bij remise gaat zwart door. U moet erbij geweest zijn om het te geloven. De seconden tikken op een gegeven moment weg voor Sybe, maar zijn mataanval wordt Matthijs te veel.

Een spectaculaire afsluiting van een mooie schaakavond.

De winnaars (gefeliciteerd) mogen door naar de regionale ronde; de KNSB neemt contact op. Ik hoop dat iedereen het weer een geslaagde avond vond. Samen met het Bomans Toernooi en de KC Open beginnen we onze eigen tradities. Dat we nog vele edities mogen beleven.

 

De volgende ronden zijn dus ergens in de regio; periode 5 t/m 27 november. De landelijke finale staat gepland op zaterdag 3 december.

 

Tot volgend jaar!

Fer Mesman


 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close