KC Open ronde 6: Invaller en uitvaller

Ai ai wat een ronde. Scheidsrechter Joost Jansen moest aan de bak. Een ‘no show’, een overtreding van de regels, en een vriendelijk woord voor de tegenstander dat wellicht toch verkeerd opgevat zou kunnen worden. Joost is als altijd kordaat en heeft waar nodig ingegrepen.

Aangezien ik er niet bij was, alleen wat algemene opmerkingen, en wat partijfragmenten.

De uitvaller van de week was Stella Honkoop. Vakantie. Het moest verboden worden. Robin mocht vroeg naar huis; wel met 4 uit 6 nu.

Op een wat lager bord mochten vader en zoon (Jacco vs Luke) het uitvechten. Zelf ook jarenlang gedaan, vaak met remise. Zover liet Jacco het niet komen.

Henk Roosink maakte het Rens van der Velden moeilijk. Vanaf mijn vakantieadres kon ik het een en ander volgen middels een aantal “actiefoto’s” (met dank aan Elvira). De Kibitzers vonden het gewonnen voor Henk. Als je beter staat dan mag (moet) je volgens Jop een toren ruilen (waarna het voordeel nog beter uit de verf komt). Zie:

Zwart heeft lang gerocheerd waarna de loper moet wijken (want op cxd5 volgt exd3). Na bijvoorbeeld Lc2 kun je dxc4 spelen en torenruil aanbieden. Helaas ging er ergens iets mis en kwam de witte loper ineens op f5 (met schaak). De resulterende penningen werden Henk te machtig.

Willem Slikker en Joel Groenewoud (bord 3) mochten uitmaken wie er naar boven mocht blijven kijken. Dat werd Willem. Met een rating van 1717 nu al een mooi resultaat.

Op bord 2 een speler met 1697 die het goed doet. Pranav kwam een paar jaar geleden binnen op de club, en zijn enthousiasme en werklust hebben hem snel doen klimmen in rating. Maar een 1900 speler zou toch wel iets te hoog gegrepen zijn?

Murat Duman – Pranav Agarwal

Pranav gaat theorie niet uit de weg en speelt zeker geen makkelijke openingen. Daar viel overigens nog wel wat op aan te merken. Zo hadden beide spelers eerder kunnen rocheren. Na wat tactische verwikkelingen in een ingewikkeld middenspel staat Murat gewonnen. Het centrum is weliswaar voor Pranav, maar de vrijpionnen op de damevleugel kunnen snel naar voren. We komen er in na 35 zetten. Zwart valt een pionnetje aan.

Hier is 36. a6 de aangewezen zet. Na een verkeerde afruil (36. Lxd6+) komt ineens ook een witte pion naar voren gemarcheerd, met vrijwel gelijke kansen.

Een cruciale stand onstaat na 47… Tf2:

Wit gaat nu passief verdedigen en verliest de controle, maar volgens het spreekwoord is de aanval … . Met 48. Td5+ Ke6 49. Tb5 zou wit de stelling nog in evenwicht hebben gehouden. Het gespeelde 48. Lg2? is praktisch gezien verloren. Pranav speelde 48… e2 en de witte stukken zijn ineens ernstig beperkt in hun bewegingsvrijheid (zo is 49. Te1 Kd6 50. Kg1 mat na … Tf1+).

Murat probeerde het nog wel, maar Pranav liet dat niet meer glippen. Zo heeft hij ineens zelfs zicht op de eindzege, al moet er dan wel heel veel meezitten.

Op bord 1 vochten Michiel Terwee en Frans Arp om de koppositie. Frans speelt weer als een jonge god dit seizoen en ook Michiel moest er aan geloven. In Frans’ eigen woorden: “Het was geen bijzondere partij. Het leek op remise, alhoewel ik toch minder stond met 2 geïsoleerde pionnen. In het eindspel vergiste wit zich, door een pion met zijn paard te slaan. Dat paard kwam in een dodelijke penning te staan. Niet meer te redden en zwart won het stuk, wit gaf meteen op.” Dat klinkt wel heel bescheiden; zo wint Frans gewoon vaak zijn partijen. Je denkt dat je wel aardig staat tot het tegendeel blijkt.

Wat lager een potje van Bert Bergshoeff en Frank Sala. Na 8 zetten theorie en daarna categorisch weigeren de ontwikkeling te voltooien staat er toch iets van een normale stelling op het bord. We komen er in na zet 18… Tac8 waar wit de fout in gaat.

De dreiging over de c-lijn kun je uiteraard niet over het hoofd zien. Je kunt je wel verrekenen. En na 19. Pe4? Pxd4+ 20. exd4 Lxc1 21. Txc1 volgde 21… b5 (dat was dus gemist door Bert) met winnend voordeel. Beter was op zet 19 een loperzet (bijv. Lb3), of d4 dekken met Thd1 (op 19… Pxb4 volgt dan 20. Lxf7+). In beide gevallen staat wit iets beter.

Maar het was nog niet gedaan. Na wat heen en weer geschuif staat zwart nog steeds gewonnen, ondanks de witte vrijpion op de c-lijn. Maar je kunt je voorstellen wat er door Frank heen ging op dat moment: “Ik moet naar die c-pion met mijn koning zodat mijn toren eindelijk vrij spel krijgt.” Echter, 30… Ke6?? geeft de winst weg:

Even rustig ademhalen, en dan simpel Pxb5 spelen. Zo ging het natuurlijk niet, maar Frank was wel van zijn stuk gebracht, en ging later door zijn vlag.

Na deze enerverende ronde hebben we nog steeds 2 koplopers: ditmaal Jurriaan en Frans. Ook Michiel, Willem en Pranav doen nog mee voor de eindoverwinning.

Stand aan kop:

Jurriaan 5

Frans 5

Michiel 4.5

Willem 4.5

Pranav 4.5

Dat belooft een mooie laatste ronde te worden.

Fer Mesman

kennemercombinatie@gmail.com

fmesman@yahoo.com

Tel.: 06-41821529

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close