KC Open ronde 7: King Jurriaan

Terugkijken is bittersweet, of hoe zeg je dat in het Nederlands? Het was zwaar (bitter), maar vaak mooi (sweet). Ik heb veel schakers gehoord die heel blij waren met het KC Open, en we gaan er dus zeker meer door. Vandaar dan ook dat er voor de winnaar een mooie wisselbeker klaar lag. Frans Arp en Jurriaan Boeren waren de eerste gegadigden, maar Pranav, Michiel en Willem lagen op de loer. Klaar om de (mede)koppositie te grijpen mochten Frans en Jurriaan remise spelen.

Maar voordat de ronde begon werd er nog druk app-verkeer gemeten. Team N1 miste nog een speler; dit terwijl ze Stella Honkoop al hadden weggekaapt uit ons mooie toernooi. Uiteindelijk speelden ze met 7 man (vrouw) waaruit blijkt dat het KC Open natuurlijk veel belangrijker werd gevonden dan spelen in ons TOPteam. Het helpt ook niet dat je maar 1 keer in mag vallen in een hoger team. Nieuw ideetje van de KNSB (of NHSB)? Niet voor herhaling vatbaar.

Al met al waren we vrijdag dus vrijwel compleet, alleen voor Bert hoefde er een andere tegenstander gevonden. Dat werd Patryk Dyksinski. Hij had ook een puntje mee kunnen pakken voor zijn bye, maar wilde juist graag schaken. Zo zien we het graag natuurlijk.

Eerst een kort overzicht van wat partijen:

Antoon heeft een vreemd gepositioneerd paard op a5 (paard aan de rand, …). Zijn schijnoffer wordt eigenlijk gewoon wat het schijnt te zijn: een offer. Als Frank nog een toren wint is het punt binnen.

Gerda’s koning en dame staan op vreemde velden en Robert weet daar wel raad mee. Met een paar mooie combinaties wint hij een stuk, en even later de partij.

Luke staat al snel een paar stukken voor. Kushal’s neiging om iets te snel te spelen zal daar mede debet aan zijn geweest. Maar Luke heeft ook een mooie overscore (van bijna 1 punt) dit toernooi en levert een goede prestatie.

Henk (of Marco) heeft de boel dichtgeschoven. Via een ingangetje op de h-lijn komt er een (uiteraard) chaotische stelling op het bord. Met uiteindelijk allebei een vrijpion blijkt die van Marco toch het sterkst. Na overleg mag Marco mat zetten.

De koning van Rens staat vast in ’t midden. Stefan verliest of (waarschijnlijker) geeft een kwaliteit. De wankele positie van de zwarte koning is de compensatie. Dat betaalt zich uit als e6 een stuk wint (dubbele aanval). Met twee paarden voor een toren wint hij simpel.

Ad en Alexander hebben een interessante partij. Ad heeft een vrije a-pion, maar Alexander beheerst het centrum. Uiteindelijk (zoals altijd toch) draait het daarom en verliest Ad een kwaliteit, en later de partij.

Kees heeft tegen Marinda een loper op b7 die totaal vast lijkt te staan. Uiteindelijk zie ik een lastig eindspel verschijnen, zonder die loper, waarin van alles mis gaat. Marinda lijkt eerst beter te staan, maar verliest een belangrijke pion. Kees ziet mat in 1 over het hoofd. Kan dan nog steeds winnen, maar wil niet/ziet het niet. Uiteindelijk wordt de vrede getekend. Misschien maar beter ook.

Aan de top zien we een paar mooie partijen met helaas ook een vervelend einde op bord 3.

Pranav op 2 vergeet (?) te rocheren, en ziet al snel zwart voor de ogen. Als hij de dames weet te ruilen komt hij een beetje los, en moet Michiel echt in de denktank. Uiteindelijk vindt deze het goede plan, en na een gaatje gemaakt te hebben om de laatste dreiging te elimineren verliest wit te veel pionnen.

Jack op 3 lijkt een mooie penning te hebben in zijn partij tegen Willem, maar die wurmt zich er onderuit. Met penningen over en weer heeft Jack het nu moeilijk, maar ook hij komt los en stevent af op remise. In tijdnood gaat het echter mis en bereikt Willem een gewonnen stelling. Op dat moment realiseert Jack zich dat hij niet de reglementaire 10 sec increment per zet krijgt, en gaat ook nog door zijn vlag. De scheidsrechter vreest dat het te laat was om nog te protesteren. De stelling ontneemt Jack ook de lust hiertoe. Toch jammer.

Dan wat fragmenten.

Frans Arp – Jurriaan Boeren, 28 Oktober 2022, Haarlem

Eerst maar de winst van de uiteindelijke kampioen. Frans en jurriaan hadden aan het begin van deze ronde de beste papieren. Ieder twee byes en vier keer gewonnen; half punt voor op de rest. In mijn optiek ook de beste twee schakers van het toernooi.

De heren volgen een vaak gespeelde opening, met gelijke kansen, waar Frans afwijkt van de partijen in mijn (gelimiteerde) database op zet 11. Vervolgens speelden beiden niet optimaal, waarna zwart dan toch b4 speelde die door de engine al een tijdje was gegeven als de beste zet. De witte torens verdwaalden daarna wat op de a-lijn (waar ze toch niets konden uitrichten). Zwart richtte ondertussen zijn pijlen op de witte koningsstelling. We komen er in na 27… g4; wit staat al heel slecht.

Misschien had Frans gerekend op de volgende zet, 28. Lh4? Zonder het paard lijkt het toch wat minder gevaarlijk (maar nog steeds slecht voor wit zegt de engine). Helaas voor hem verliest de zet vrijwel geforceerd. Oplossing aan het eind van dit verslag.

Door het verlies in de laatste ronde zakte Frans weg uit de top drie, en eindigde op plaats 4 samen met … Hugo Post. Een fraai resultaat voor mijn teamgenoot in de NHSB. In deze ronde verschalkte hij Quint de Jong. Met een loperoffer gingen de f-g-h pionnen er af. Met alleen een dame in de aanval kun je geen mat zetten en zo moest Hugo zijn eigen stelling verdedigen tegen twee torens en een dame. En de lopers. En het paard. Zelf zag ik allerlei winnende (of verliezende natuurlijk) offers (Txh2 of Txg4), maar eerlijk gezegd leek het me sowieso reddeloos verloren voor wit. Totdat ineens de dames worden geruild en Quint remise aanbiedt. Maar met ondertussen 4 pionnen voor de geofferde loper speelt Hugo door. Met rustige zetten bouwt hij zijn voordeel verder uit en wint mooi.

De eerste drie prijzen werden verdeeld onder Jurriaan Boeren (kampioen), Michiel Terwee en Willem Slikker (gedeeld tweede). Voor ieder was er ook een mooie geldprijs ter beschikking gesteld.

De jeugdprijs (beker en 20 euro) was volgens enkele aanwezigen ook voor Jurriaan, maar van te voren had ik met de gulle privésponsor al afgesproken dat deze bedoeld was voor de beste jeugdspeler achter de top 3. Dat werd een strijd tussen Joel en Pranav.

Pranav had verloren en dus kon Joel hem nog bijhalen. Maar Joel zit al snel in de problemen. Een paard op h6 staat twee keer aangevallen en kan niet weg. Dan maar zoeken naar vage aanvalskansen. Met een paard op d3 lijken die er nog te komen ook. Als dan ook de zware stukken zich melden op de g-lijn en wits stukken net niet goed staan (mede door dat paard) gaat het zowaar nog mis voor Jeannot. Een mooie aanmoedigingsprijs dus voor Joel, al zal Pranav niet ontevreden terugkijken op het toernooi met een mooie tpr van 1721.

Het volgende fragment komt uit de partij van Bert tegen Patryk. Soepele overwinning hoorde ik. Maar …

Bert Bergshoeff – Patryk Dyksinski na 26… Dc3

Bert leverde het volgende opmerkelijke commentaar na afloop: “Op zet 27 had ik een Herman Kuiphof-momentje (“zijn we er toch weer ingetuind”), maar ik zag gelukkig net op tijd dat ik gewoon b3 kon spelen. Pfoe!” Hm. Waarom is gewoon 27. b3?? zo slecht [sic], en hoe houdt wit de stand dan wel in evenwicht? Het antwoord op de eerste vraag staat weer aan het eind van dit verslag. Vraag 2: met het verrassende 27. Dd6+ Txd6 28.bxc3 houdt wit het droog. Een fraai tegenoffer.

Als laatste nog een leuk pionnen-eindspel (altijd leerzaam) van Mats en Jacco.

Mats de Jong – Jacco Schoonenwolf

Jacco biedt tegen Mats dameruil aan, maar verliest daardoor een pion. Met dan ook nog torenruil wordt het lastig. Na wat gemanoeuvreer staat het zo:

Na welke zet kan zwart opgeven? Oplossing aan het eind.

Bent u nog niet uitgeschaakt, doe dan mee aan onze vierkampen. Eerste ronde op 18 november:

https://kennemercombinatie.nl/kc-vierkamp-2022/


En in ieder geval, tot volgend jaar.

Fer Mesman

fmesman@yahoo.com

 


Eindstand aan kop:

Jurriaan Boeren 6

Michiel Terwee 5.5

Willem Slikker 5.5

Frans Arp 5

Hugo Post 5

Joel Groenewoud 4.5

Pranav Agarwal 4.5

Robin Schutter 4.5

Bert Bergshoeff 4.5

 

Oplossing Frans – Jurriaan: na 28. Lh4 speelt zwart 28… Pxe4 en de dame is taboe vanwege 29… Pg3#.

Oplossing Bert – Patryk: na 27. b3?? wint zwart met 27… Te6. De offers vliegen je om de oren. Patryk zag het helaas niet en verloor nog.

Oplossing Mats – Jacco: in de partij volgde het winnende 1. b5. Jacco gaf meteen op. De engine doet er iets langer over, maar ziet dan ook het hopeloze van de situatie in. Op 1… d3 volgt simpelweg 2. Kf2.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close