Muppetshow

Na goed weggekomen te zijn met 3-3 in onze eerste NHSB wedstrijd, mochten we het vrijdag opnieuw proberen. Eerst nog even N2 uitzwaaien, ons jeugdteam dat voorlopig 2C domineert, dan de jeugdcompetitie tot een goed einde brengen (met dank aan Gert voor de handmatige indeling), en om 8 uur het bekerteam verwelkomen. Hun mooie (ver)slach(tpartij) staat onder de titel “The Red Wedding” op: https://kennemercombinatie.nl/2022/11/12/the-red-wedding/

De kenners van Game of Thrones zullen de verwijzing naar het bloedbad aan het eind van seizoen 3 onmiddelijk begrijpen. Persoonlijk heb ik nog NOOIT gekeken. De meningen zijn verdeeld:

Met dit bruggetje naar de Muppetshow (dat keek ik dan wel) én een paar oude mannen is de toon van mijn verslag wel gezet. Van te voren werd er bezorgd opgemerkt dat ik niet mee zou mogen spelen in N3 omdat ik wedstrijdleider was bij het bekerteam. ONNOdig (helaas, de woordgrappen worden echt niet beter), want ik had al voor vervangers gezorgd. Meervoud? Ja. Henk Roosink had een schooluitje.

Frank mocht het proberen tegen Ingmar Visser. Een 1900 speler die in ronde 1 verloren had van een laten we zeggen wat lager gerate speler. Grappig genoeg kreeg Ingmar vrijwel de zelfde opening nogmaals tegen, en hij begon zich ernstige zorgen te maken toen er binnen 10 zetten witte pionnen op f4, g5 en h5 stonden. Het zou toch niet weer? Helaas vond Frank het niet nodig om (lang) te rocheren waardoor hij de ene aanvalsgolf na de andere over zich heen kreeg. Met helaas een logische nul als gevolg.

Ad heeft net als ik zo zijn favoriete gambieten, maar zijn tegenstander weigerde beleefd. Zodoende kwam er een soort 4 paarden-spel op het bord, en dat lag hem niet zo. Stukwinst maakte een einde aan alle illusies.

Dat waren al twee duimpjes omlaag. Dan heb je niet veel speelruimte meer.

Gelukkig hebben we twee supersubs. Hugo staat misschien wat minder in het middenspel, maar met torens op de g- en h-lijn maakt hij het de witte koning heel lastig. Met een aardige truc (wel gevonden door de moeder van bekeraar Onno Elgersma) had hij een pion en een kwaliteit kunnen winnen. Zoals het ging eindigde een h-pion op g1 (D); game over.
Sub 2 is Jacco. Twee keer gewonnen. Twee keer van een ongerate speler. Zo krijg je natuurlijk nooit een KNSB rating. Volgende keer zet ik hem wel wat hoger. Na een uurtje spelen kwam hij bleek naar me toe. Hele partij verknoeid. Hij kon net zo goed opgeven. Na afloop bleek dat zijn tegenstander één kans had gehad. Eén. Een hele goede, maar toch. De rest speelde Jacco als een jonge (hij wel) god. Vrijpion en daar dan lekker aan gaan hangen.

André had het tegen een goede tegenstander moeilijk op bord 1, maar na de rug gerecht te hebben stond er warempel een eindspel op het bord waarin hij miniem betere kansen had (beide 6 pionnen, maar André met twee groepjes en tegenstander Peter drie). Met het oog op de te verwachten winst van Marco was de remise welkom.

Marco was de vorige ronde onze held; zijn remise na meerdere pionnen achter gestaan te hebben voldoende voor een gelijkspel. Nu hield ik vanaf zet 10 al rekening met een soepele overwinning. En inderdaad kwam er al snel stukwinst of mat in de stelling?! Dat moet welhaast een zinsbegoocheling geweest zijn, want niets van dit alles. Wel pionwinst, en met wat sterke vrijpionnen zou het allemaal vanzelf gaan. Toch? Nee, deze ronde was het aan Marco om de winst te vergooien. De vrijpionnen op de damevleugel gingen er af en het resulterende eindspel was remise. Maar ja, tijdnood (ook in ronde 1 al Marco’s BFF).

Marco Deurloo – Andries Visser

Zwart is aan zet in deze remise-stelling. Met de volgende zet volgt hij een ongelukkig plan: 1… Kh6. Niets verloren zult u zeggen, maar voor de omstanders werd het hier duidelijk dat hij wel eens het verkeerde idee zou kunnen hebben. En jawel, na 2. Kf8 is er nog maar één weg naar remise (merk op dat bijvoorbeeld 2… Lb3 verliest na 3. Pf7). En die vond Andries niet.

Test uzelf. U heeft 10 seconden om een zet te doen. De secondes tikken weg. De loper staat aangevallen! Natuurlijk speelt u net als Andries: 2… Kh7?? Na 3. Pf7 werd er opgegeven. Een welkome twee matchpunten. De remise was binnen geweest met 2… Lh7 al vermoed ik dat er dan ook nog doorgespeeld zou zijn door Marco. Praktische kansen zijn er altijd.

Al met al werd kopman MESman totaal niet gemist, en dat is maar goed ook want in de volgende ronde zal hij er wederom niet bij zijn.

Fer Mesman

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close