KC 3 wint met 7-1 van HWP 3

Een uitwedstrijd in Haarlem voelt altijd een beetje als een thuiswedstrijd.
Zeker als de locatie het denksportcentrum is, waar we een aantal jaren met de club hebben geschaakt.
We kwamen sterk op doordat KC 1 en KC 2 bijna helemaal compleet waren, waardoor we gemiddeld 60 ratingpunten meer hadden dan de tegenpartij.
Dat beloofde dus veel goeds, maar de uiteindelijke einduitslag was iets waar we van te voren niet over durfde te dromen.

Op bord 1 speelde Benjamin Go een lekkere aanvalspartij. Als snel won hij een pion met de extra mogelijkheid om aan te vallen.
De h-lijn ging open en de verwoestende mataanval was niet meer te houden. Fijn dat Benjamin weer terug is!

Op bord 2 kwam Juan Quattordio prima uit de opening met zwart. Lang bleef het gelijk tot allebei de spelers in tijdnood kwamen.
Juan zag toen een mooie truc waardoor zijn tegensander al bijna had opgegeven.
Per ongeluk leek er echter een tegentruc in te zitten, waardoor het weer allemaal onduidelijk werd.

Juan speelde hier Pe3!! en wit antwoorde met De4. Achteraf bleek de De4 helemaal niet te werken en wikkelde Juan onnodig naar een minder eindspel af.
Uiteindelijk wist hij met paard en drie pionnen te winnen tegen een toren en een pion.

Op bord 3 speelde Jurriaan Boeren met wit een bijna foutloze partij. Zijn tegenstander opende met de Kalashnikov, maar speelde het niet helemaal nauwkeurig. Na het afruilen van wat lichte stukken eindigde zwart met een achtergebleven pion op d6 en een slechte loper.
Jurriaan maakte hier optimaal gebruik van door zijn zwarte stukken op de damevleugel in te zetten voor complicaties.
Uiteindelijk was de stelling voor zwart niet meer te houden.

Op bord 4 speelde Hicham Boulahfa met zwart een soort Hollandse structuur om het 1 b3 van zijn tegenstander te pareren.
Binnen 10 zetten stond zwart alweer 3 punten voor volgens de engine, alleen was de stelling niet zo makkelijk.
Uiteindelijk werd er afgeruild naar een remise eindspel, waar allebei de spelers niet helemaal tevreden mee waren.
Wit deed nog een goede winstpoging waardoor het nog erg spannend werd.

Uiteindelijk bleef de stelling hierboven over, waar wit (boven) niet verder komt omdat zwart (beneden) schaakjes kan geven als wit iets met de koning probeert.

Op bord 5 speelde Mats de Jong met wit een mooie aanvalspartij. Zwart rokeerde kort en wit ging met g4 en h4 ten aanval. Al snel offerde zwart een kwaliteit om de aanval enigszins te remmen, maar dat mocht niet baten. De partij eindigde met een mooie mat in 2, zoals op het bord hieronder te zien.

Op bord 6 speelde Vlad Omota met zwart een strakke pot. Een hoop stukken werden risicoloos afgeruild en een redelijk in balans ogend eindspel werd bereikt. Net op het moment dat zijn tegenstander remise aanbod sloeg Vlad toe en begon pionnen te snoepen. Daarna was er geen houden meer aan.

Op bord 7 speelde Michiel Terwee met wit een interessant middenspel waar soms een truc in leek te zitten. Maar zijn tegenstander wist de truc steeds te pareren waardoor een toreneindspel met een pion meer resteerde. Na veel heen en weer zetten kwam dan uiteindelijk een beslissende penning in de stelling waarna de tweede pion gewonnen kon worden. Er werd direct opgegeven door zwart.

Op bord 8 speelde Edward Scholtens met zwart een goede pot. Ergens leek Edward nog een kleine kans op winst te hebben in het eindspel, maar de stelling is altijd binnen de remise marge gebleven.

Hiermee eindigde we met een monster score van 7-1 waardoor we weer ruim in het linker rijtje staan! Het kampioenschap lijkt wel ver omdat Caissa-Eenhoorn bijna nog niks heeft laten liggen, maar je weet maar nooit!

Het verslag van HWP is hier te lezen: https://www.hwphaarlem.nl/externe/hwp-haarlem-3/verslag/hwp-k3-een-teleurstellend-resultaat

Hicham Boulahfa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close