Haarlem Open ronde 1: verrassend latertje

Lui als ik ben dacht ik mijn verslag maar te kopiëren van ronde van het KC Open: “Vrijdagmiddag nog stressen, en (ver) na middernacht tevreden terug kijken. Zo hoor je een toernooi te organiseren.”

Maar plagiaat is niet toegestaan uiteraard, hoewel we in de schaakwereled niet anders doen. 1. d4: plagiaat!

Maar als het KC Open het voorgerecht was, dan is het Haarlem Open het hoofdgerecht. Ruim 50 deelnemers in de wedstrijdgroep en nog eens 25 in de Debutantengroep. En dan vergeten we nog dat er ook nog getraind werd in twee groepen, onder de vakkundige leiding van Hicham en Jop. Als iedereen er is (en dat scheelde niet veel) dan zitten er zo maar honderd schakers in de zaaltjes van ‘t Trionk.

Volle bak in ‘t Trionk in Haarlem

Indeling in de eerste ronde wordt gedaan op basis van aanwezigheid. Als eerste konden we de debutanten aan het werk zetten. Met 20 minuten op de klok, zodat er drie partijen gespeeld konden worden. Aden Darie is een nieuwe jeugdspeler, stap 4, en in deze groep liet hij meteen zien een talent te zijn. Ook leuk om Jimmy Dos Santos te zien, jeugd uit vervlogen tijden. Lang niet meer geschaakt, maar niet verleerd. Verder veel schakers uit de gevorderden trainings-groep voor wie het hun eerste toernooi was. Best lastig, maar ik zag veel goeds. En vooral: lachende gezichten.

Dan de wedstrijd met lange partijen (90 minuten + 10 sec per zet). Zoals gebruikelijk zijn de eerste ronde de krachtsverschillen groot, maar er waren weinig snelle uitslagen. Vervelend (!),  want eigenlijk kwamen we een klok tekort en zou het wel mooi zijn als iemand snel opgaf. Dank aan Henk dus.

Net als bij het KC Open mag Marco weer aan een hoog bord beginnen. Nu tegen ene Edwyn (Mesman). Dat kon niet goed gaan, en tegen het einde moest hij een slecht eindspel zien te verdedigen. Wel had hij nog een interessante keuzemoment gemist: er moest een loper worden geslagen met een toren. Blind pakte hij de verkeerde toren. De andere had een minder slecht eindspel opgeleverd.

Edwyn Mesman – Marco Deurloo

Bij Frank Sala gebeurt altijd wat, dus ik blijf in de buurt als scheidsrechter zijnde. Zijn tegenstander had het lastig, alhoewel er even eeuwig schaak in leek te zitten. Veel gemopper (Hoe moet ik nu verder? Alsof wij je dat gaan vertellen Frank.), maar uiteindelijk hengelde hij toch het punt binnen.

Ook leuk was de partij tussen Jeannot Tuijnman en Gerda Schiermeier. Wie dat toch was vroeg Jeannot? En waarom blijft ze staan als een huis? Tja, dat is Gerda. Uiteindelijk won hij dan wel.

Vrijwel alle uitslagen waren volgens prof. Elo, maar hier en daar viel een halfje. Liam en Jack waren aan elkaar gewaagd. Ad Gorissen en Jurrian Stolmeijer waren beide tevreden met een ei of een lege dop. Niet in vorm.

Er zijn altijd wat late partijen. Robert Balm mocht het opnemen tegen Roger Mehra. Het is bijna zaterdag denk ik als Robert in een penning komt, en Roger opgelucht adem haalt.

Op bord drie nog een favoriet die toch wel erg lang nodig heeft. Juan staat de hele partij beter, en speelt geconcentreerd maar langzaam door tegen Jacco.

Jacco Schoonenwolf – Juan Quattordio

Jacco had een pion geofferd in de opening, waarna hij duidelijk slechter stond. Toch duurde het verrassend lang voordat het zwarte voordeel beslissend werd. Na 30. Dxh6 (de beste zet trouwens) is het toch nog snel uit:

30… Txe2 31. Kxe2 Lc4 en zwart houdt aanval terwijl de pion op e5 er af gaat. Even later dan 0-1.

Een mooie avond, dus op naar ronde twee. Vergeet niet je bye op te geven bij de wedstrijdleiding: liefst voor zondag.

 

Julian Thijssen – Dimitar Argirov 0-1

 

Aeron Yung (rechts) – Joel Groenewoud 0-1

 

Valentijn Schuller – André Vlug 0-1

Fer Mesman

kennemercombinatie@gmail.com

fmesman@yahoo.com

Tel.: 06-41821529

Stand Haarlem Open na Ronde 1

Stand Haarlem Open Debutanten na Ronde 3

2 thoughts on “Haarlem Open ronde 1: verrassend latertje

 1. Beste heren,
  Ik lees op KC site het volgende: Een mooie avond, dus op naar ronde twee. Vergeet niet je bye op te geven bij de wedstrijdleiding: liefst voor zondag.
  Ik speel in de debutanten groep en kom vrijdag weer, maar wat betekend BYE?
  graag je reactie, groet van Jan Warbout.

  1. gertrooijakkers 16 maart 2023 — 13:33

   Hoi Jan, een Bye betekent dat je die avond niet kan spelen omdat je verhinderd bent. Normaal gesproken kan je twee avonden een bye opnemen. Je krijgt dan een half punt per partij.
   Groet,
   Gert Rooijakkers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close