Haarlem Open ronde 2: verrassende remise

Voorgaande jaren waren behoorlijk succesvol voor KC, maar eigenlijk voornamelijk op het hoogste niveau. Voorbeelden: een sterk eerste team in de hoofdklasse, en de JCC (jeugdclubcompetitie) lijkt een vaste prooi voor ons oudste jeugdteam. Wat achterbleef was de gezelligheid op onze clubavond. Maar zie: na eerst het KC Open, gevolgd door vierkampen en HaarlemSchaakt nu dan het Haarlem Open én een vervolg op de schaaktrainingen voor volwassenen. Veel blije gezichten; zelfs bij de schakers die hun tegenstanders moeten feliciteren met een verdiende overwinning.

Voor ronde 2 hadden we de indeling op donderdag bekend gemaakt. Veel te laat natuurlijk, maar er waren (goede) redenen. Deze week zijn we eerder. Beloofd.

Stand na avond 2 (zie de tabs voor de Wedstrijdgroep en de Debutantengroep):

https://kennemercombinatie.nl/haarlem-open-indeling-en-stand/

De debutanten konden al weer snel aan de slag. Als arbiter ligt mijn focus bij de wedstrijdgroep, zodat ik niet altijd alles meekrijg. Wel zag ik een mooie penning (loper op dame en koning) langskomen. Blij dat de spelers afkomstig uit de gevorderden trainings-groep iets van mijn lessen hebben opgestoken. Of niet natuurlijk.

Na drie avonden volgt een herindeling, en de kopgroep begint zich alras af te tekenen (Marc Hartjes, Aden Darie, en Jimmy Dos Santos) gevolgd door een groep achtervolgers (met 3.5 of 4 punten). Met nog drie rondes te gaan vrijdag zijn de kaarten echter nog niet geschud. Succes!

Wedstrijdgroep

Zoals gebruikelijk in ronde 2 weer de nodige ‘normale’ uitslagen. Even een rondje langs de velden. Roger Mehra had het best lastig tegen André Vlug. Michiel Terwee zag Dimitri Walbeek goede zetten doen. Frans Arp stond even verloren tegen Maclain O’Meara. Uiteindelijk geeft hogere rating dan toch de doorslag.

Op bord 23 probeerde Ramiz Yüksel van alles tegen Fenna Ransijn. Na pionverlies (een offer?) had hij mooie aanval, maar Fenna verdedigde koeltjes. Toen Ramiz eindelijk zijn pion terug won ging er wel een toren af. Jammer.

Ronny Zeilemaker heeft nog geen rating, maar heeft wel twee keer overtuigend gewonnen. Ronde 1 had hij officieel een bye, maar Gert Rooijakkers wilde wel even sparren. Dat heeft ie geweten.

Ook verrassend was dat Marco Deurloo niet verder kwam dan remise tegen jeugdspeler Jurrian Stolmeijer. Ja ja, daar leiden we ze voor op.

Valentijn Schuller dacht met remise weg te komen tegen Robert Balm (velen zijn hem voor gegaan), maar Robert had het eindspel prima in de smiezen. Hij ruilde de dames, pakte twee pionnen mee en het punt.

Hetzelfde gebeurde eigenlijk bij Edwyn Mesman en Mats de Jong. Na een wat mindere fase in het middenspel kwam Edwyn in een hondsmoeilijk eindspel. Gewonnen? Misschien. Maar gezien Mats problemen met de klok (op een gegeven moment nog 1 seconde), lagen er kansen. Toen Mats dameruil moest toestaan liep de pion van Edwyn net wat sneller.

Jacco Schoonenwolf en Gerda Schiermeier maakten er ook een mooi show van. Jacco had een loper meegesnoept, maar Gerda kon daar wat vrijpionnen tegenover zetten. Uiteindelijk bleef er een toren-eindspel over; Jacco nog een loper en Gerda een pion. Zelfs met de pion er af is het meestal nog remise, dus toen even later de uitslag doorkwam stond ik toch even vreemd te kijken. Winst voor Jacco! Gerda had haar toren laten pennen.

Juan Quattordio had in ronde 1 al een lange partij, maar tegen Shrey Jaitly moest hij echt aan de bak. Ik denk dat hij ergens iets gemist zal hebben; optisch zag het er heel fraai uit wat hij deed. Maar de druk werd Shrey niet te machtig, en de remise verrassend maar uiteindelijk terecht.

Mooie remise op bord 1 van Shrey Jaitly tegen Juan Quarttordio

Al met al weer een mooie avond, met een mooie baromzet (gezellig dus). Op naar ronde drie.

Fer Mesman

 

kennemercombinatie@gmail.com

fmesman@yahoo.com

Tel.: 06-41821529

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close