Haarlem Open ronde 5: fragmentarisch

Waar te beginnen? Waar anders dan bij Kushal en Frans. Beide spelers ontbraken op het appel. Kushal maakte het te bont door zich om 5 voor 8 af te melden. En arme Frans was ter aarde gestort en had zijn ribben en heup geblesseerd. Dat zit niet lekker.

Gelukkig was er ook veel moois. De stand na ronde 5 is te vinden op:

https://kennemercombinatie.nl/haarlem-open-indeling-en-stand/

Binnen het uur kwamen uitslagen binnen (winst voor Aden en Lars, remise voor Philip tegen Artyom). Een poging tot verklaring van Hugo’s verlies staat aan het eind van dit verslag – inclusief fragmenten van meerdere partijen.

Jan Burggraaf was ook snel klaar, op een voor hem te laag bord. Verrassend snel was ook Marijn; winst tegen Jurrian. Gerda en Dani remiseerden in een stelling waarin beide vrijwel geen vin konden verroeren. Ook Pranav zat wat laag en won snel.


Daarna volgden wat reguliere uitslagen. Zo won Juan van Bert (!) op bord 5. Een fors ratingverschil, maar een compliment is op zijn plaats voor Bert’s spel.

Op tafel 7 zagen we een krankjorume partij tussen Quint en Fenna. Haar broer was tot steun komen toeschouwen, en onze opinie was dat Quint in grote problemen zat. Hoe het kwam is mij niet duidelijk, maar ineens stond hij dan toch gewonnen. Misschien was zwart te inhalig geweest; ik zag in ieder geval dat niet alleen de toren op a1 verdwenen was, maar ook die op h1. Dan kan de dame niet meer verdedigen, en in hoog tempo gingen drie zwarte stukken van het bord.

Mats zat naast zijn broertje, en verloor wel. Een mooie partij van Sivar.

Vlug won van Balm. Niet heel snel (sorry André, volgens mijn contract moet ik elk verslag een woordgrapje maken), maar zoals mijn trainer zegt: “als je gewonnen staat, geniet er dan van”.Blijven over de langstdurende partijen: Joel – Gilian, Dimitar – Michiel, en Frank – Ramiz. Zie onderstaande partijfragmenten voor meer over deze spannende potten.


Volgende week ronde 6 en dan zit het er al weer bijna op.

Fer Mesman

kennemercombinatie@gmail.com

fmesman@yahoo.com

Tel.: 06-41821529

Partijfragmenten

Lars van Renselaar – Hugo Post, 07 april 2023, bord 15

FEN: r1b2rk1/ppNpnppp/8/6q1/3QP3/8/PPP2PPP/R3KB1R b KQ – 0 10

Noteren is ook een vak, maar dit is wat ik kon opmaken uit Hugo’s formulier. Bovendien was ik bij de nazit aanwezig, hetgeen een beetje hielp bij het reconstrueren. Het minst slechte is nu afwikkelen met Da5+ (Hugo geeft les aan stap 2; ook daar worden de gouden openingsregels onderwezen, maar het puntje “niet te snel je dame zetten” hoort daar blijkbaar niet bij. Met de dame nog op d8 had Pxc7 natuurlijk niet gekund). Na 1… Da5+ 2. Dc3 Dxc3 3. bxc3 Tb8 kun je het nog even volhouden. Helaas koos Hugo voor 1… Pc6 2. Dd5 Dxd5 3. exd5 Pb4 4. Pxa8 Pxc2+ 5. Kd2 Pxa1. De paarden maken het verschil: dat van wit vlucht via c7, en dat van zwart zit gevangen.

Joel Groenewoud – Gilian Honkoop, 07 april 2023, bord 1

Na een paar rondes in een toernooi kun je je mooi voorbereiden op de volgende tegenstander. De indeling is van te voren bekend, en je kunt elkaar redelijk inschatten. Dat had Joel dan ook goed gedaan. In een wilde stelling kreeg hij al snel een mooie koningsaanval. Gilian taxeerde het als houdbaar, maar Hicham zag wat de spelers niet zagen. Het torenoffer op e7 was bijna niet te missen, maar het tweede torenoffer op e7 wel. Wat Joel deed zag er ook sterk uit, maar werkte net niet. Uiteindelijk resteerde het volgende eindspel:

FEN: 1k6/1p4pp/2pN1b2/p7/2P5/4R2P/r4PKP/8 b – – 0 1

Hier volgde nog 1… Ld4 2. Tf3 a4 waarna Joel door zijn vlag ging in verloren stand. Een mogelijk vervolg zou zijn: 3. h4 Tc2 4. Ta3 Lxf2 5. Txa4 Lc5+ en zwart kan gerust opgeven.

 

Frank Sala – Ramiz Yüksel, 07 april 2023, bord 14

Iedere schaker bekend met KC weet dat als Frank speelt er gekke dingen gebeuren. Soms schenken we daar geen of weinig aandacht aan om de betrokkenen te beschermen (Ronde 4! Mijn hemel), maar deze mag wel.

FEN: 6k1/2R5/4p1P1/2b1P3/8/p7/r7/5K2 w – – 0 1

Zwart staat uiteraard (huizenhoog) gewonnen, maar met weinig tijd moet hij dat nog wel even laten zien.

1… Ld4 2. Tc8+ Kg7 3. Tc6 Kxg6 4. Txe6+ Kf5 5. Ta6 Kxe5 6. Ta5+ Ke4 7. Ta8 Tf2+ 8. Ke1 a2 9. Te8+ Kd3 10. Ta8

De snelste weg naar winst is nu het grappige 10… Tf8, maar ook 10… Th2 wint rap. De sluwe Frank gaf hier demonstratief de zwarte dame aan Ramiz, hopend op: 10… a1D 11. Txa1 Lxa1?? 12. Kxf2 remise. De tussenzet 11… Te2+ voorkomt dat echter. Ramiz zag het valletje leek me, en deed:

10… Tb2 11. Ta3+ Ke4 12. Kd1 Th2 13. Kc1 (staat nog toe:) Lb2+ en opgegeven door wit.


Dimitar Argirov – Michiel Terwee, 07 april 2023, bord 3

Michiel mocht met zwart tegen de sterke Dimitar, en kwam al snel in problemen. Met twee pionnen achter stond hij duidelijk slecht/verloren. Maar hij knokte zich terug en in het diagram is het remise.

FEN: 8/5k2/5n1B/8/6K1/8/5P2/8 w – – 0 1

Zorgen dat het paard velden heeft en eventueel de pion ophalen. Er volgde: 1. Kf5 Pd5 2. Lg5 Pc3 3. Ke5 Pb5 4. Ld2 Pc7 5. f4 Pe6 6. f5 Pg7 7. f6 Ph5 8. Lg5 Pxf6 9. Lxf6 ½-½.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close