Haarlem Open ronde 6: Heb je wel gehoord van de zeven …

Sommige deelnemers worden om onnaspeurlijke redenen nooit genoemd. Het is heus geen onwil; er gebeurt nu eenmaal te veel op een avond om alles bij te houden. Maar bij deze dan:

Stefan Markx, Jord Hendriks, Julian Thijssen, Michiel Kroon, Jonathan Holban-de Vries, en Áron Richard Ferencz. Bedankt voor jullie bijdrage aan het Haarlem Open.

Naast ons reguliere toernooi was er ook nog een bekerwedstrijd bezig. Altijd leuk om wat toppers in de zaal te hebben. Maar in het Open hebben wij ook zo’n topper! Gilian Honkoop die volgende week gaat proberen 7 uit 7 te scoren. Alleen Edwyn lijkt hem nog te kunnen bedreigen. De stand is te vinden op:

https://kennemercombinatie.nl/haarlem-open-indeling-en-stand/

Zo ver in het toernooi speelt ondertussen iedereen tegen een gelijkwaardige speler, en zo duurde het even voordat er uitslagen binnen kwamen. Eerste waren Marijn en Bert (zie de partijfragmenten). Net voor 10 uur was Casper klaar, tegen Michiel Kroon. Even later gevolgd door mijn teamgenoten Henk Roosink en Jacco Schoonenwolf. Henk had heel goed gestaan, maar een zet gemist. Dat strafte Jacco snel af.

Henk Roosink – Jacco Schoonenwolf 0 – 1


Een verrassing op bord 12, waar Fenna won van Pranav. Deze dacht een mooie penning met stukwinst te hebben, maar werd snel uit de droom geholpen: Fenna’s koning dekte eenvoudig het stuk. Na afloop in de analyse leek er nog eeuwig schaak in te zitten, maar ook dat had Pranav gemist.

Na 10 uur ging het snel. De ene winst na de andere werd gemeld, waaronder ook die van André tegen André. Dat wil zeggen De Velde won van Vlug. Dat de hoogste ratinghouder niet altijd wint, bewees ook Julian tegen Michiel (Terwee).

Om 11 uur gaf Joel het op. Althans, zijn vergeefse winstpoging. Een lopereindspel met twee pionnen meer bleek niet te winnen. Het zou verboden moeten worden. Maar ook: knap verdedigd door Dimitar.

Dani won van Frank, die een negative streak heeft. Uit alle macht (alweer zat hij als bijna laatste) probeerde hij er nog wat van te maken, maar toen Dani afwikkelde en twee (niet verbonden) vrijpionnen overhield was het gedaan. De koning kon er maar één stoppen.

Echt als allerlaatste zaten op bord 1 dan dus Gilian Honkoop en Jurriaan Boeren. Zie hieronder voor twee partijfragmenten. Gilian kon uiteindelijk het punt binnenslepen, hetgeen de 100% score in stand hield. Gaat hij dat redden tot aan de prijsuitreiking, of volgt nog een surprise?

 

Fer Mesman

kennemercombinatie@gmail.com

fmesman@yahoo.com

Tel.: 06-41821529

Partijfragmenten

 

Frans Arp – Sivar Buining, 14 april 2023, bord 5

Zwart heeft een forse aanval over zich heen gekregen na kort gerocheerd te hebben. Op termijn aansturen op lange rochade was wellicht beter geweest. In bovenstaande stelling staat wit al gewonnen. De opgave vandaag (stap 3): wat volgt op 28… Lg6 ?

Gilian Honkoop – Jurriaan (farmers) Boeren, 14 april 2023, bord 1

Na het opgenomen te hebben tegen een fraai staaltje openingsvoorbereiding (leek mij) van Joel in ronde 5, mocht Gilian nu tegen herfstkampioen Jurriaan. Wie er begon met grappen weet ik niet, maar na 15 zetten stond de volgende – vrijwel symmetrische – positie op het bord (na in totaal 10 damezetten en twee koningszetten):

Ondertussen stond wit wel wat minder. Goh.

Na 31 zetten stond er een min of meer reguliere stand op het bord:

Wit speelde hier het mooie 32. h4. Na 32… Te1 33. Lf2 Te5? (beter is 33… Te8 34. hxg5 Pxg2) kan wit een keer op g5 slaan vanwege de slechte coördinatie van paard en toren; bijvoorbeeld meteen: 34. hxg5 Txg5 35. g3. Gilian tikte het soepel uit.

Gilian Honkoop (wit) – Jurriaan Boeren 1 – 0

Jack Schoonenwolf – Quint de Jong, 14 april 2023, bord 6

Via een late herindeling mocht onze toekomst het tegen elkaar opnemen.

Wit speelde hier het niet onlogische Lxh7+. Maar dat geeft het witte voordeel helaas weg. Goed is daarentegen 13. Dg4 Pf5 14. Lg5 en dan moet zwart eerst nog maar eens het beste antwoord (14… f6) vinden om niet heel snel te verliezen. In de rest van de partij kwam wit zelfs nog in de problemen, maar na een onvoorzichtigheidje van Quint stond het ineens weer gelijk, ½-½.

Jack Schoonenwolf – Quint de Jong 1/2 – 1/2

Marijn Demarteau – Bert Bergshoeff, 14 april 2023, bord 13

Marijn had al vroeg in de partij een kwaliteit verloren. Na 22 zetten keek hij hier tegenaan:

Dat vond hij wel genoeg (de engine is het met hem eens). Natuurlijk kun je hier nog 20 zetten doen, maar er moet heel wat gebeuren voordat Bert het punt vergooit. Beter is het dan gezellig wat te gaan drinken en analyseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close