Krappe overwinning KC2 op Fischer Z

Fischer Z is de zwakke broeder in de poule op rating. Ze kamen ook nog verzwakt op ten opzichte van vorig jaar toen Casper Blaauw (RIP) en Herman Neuféglise (bridge) op de topborden zaten. Wij waren ook verzwakt door de afwezigheid van Gerard en Gilian, maar wij hebben sterkere invallers. En dat zorgde voor het verschil. Verloren we vorig jaar nog jammerlijk, dit jaar knepen we er een overwinning uit.

Invaller 1 was Arkady die op het laatste bord de hele partij kansen leek te hebben op van alles, maar de tegenstander bleef taai staan zonder ooit actief te worden en onze dappere student kwam er niet door wat hij ook probeerde. 

Invaller 2 was nieuwe aanwinst Rik van Rootselaar en die deed het beter door met zwart in een onoverzichtelijke stelling de meeste trucs te hebben en zijn tegenstander listig te verschalken.

Heel optimistisch was ik in vlak voor die fase niet. Daan had wat pionnen geofferd voor nevelige compensatie. Maar na een onnodig passieve zet van zwart werd die compensatie fors en met een truc kon onze DiV al weer zijn tweede puntje van het seizoen drukken.

Na deze opsteker was er iets meer reden voor optimisme. Esper leek een klein plusje te hebben zonder risico, Tyro stond een kwaliteit voor maar zijn tegenstander had wel gezonde compensatie en Poch was Bram van Dijk bijles Karpov aan het geven.

In tijdnood gebeurde er, anders dan normaal, niet heel veel spectaculairs. Esper gaf een pion weg maar het toreneindspel was remise. Tyro wist er ook een halfje uit te spelen na eerst gewonnen en toen verloren te hebben gestaan. Poch maakte nog een vingerfout, maar kan wel weer terugkijken op een prima partij en twee punten in de tas.

De oplettende lezer telt nu al tot 4,5 voor de good guys. Blijven over de twee nullenbakkers. Het seizoen voor Dek is wat stroef begonnen. In ronde 1 was hij eigenlijk ziek en kwam met een blauw remise oog weg. In deze ronde leek er weinig aan de hand, maar volgens de maestro hem zelve is hij het schaken verleerd. Dat zal wel meevallen, gok ik zo. Maar wel een nul.

Wie ook het schaken lijkt te zijn verleerd is the Cook himself, die planloos en reactief schaak liet zien, met als verdiende loon dat zijn stelling als een kaartenhuis in elkaar stortte in tijdnood. Wel goed gespeeld van Niels Bouton die Cook al meer dan 40 jaar kent maar uiteraard geen genade kende.

Gezien het ratingverschil hadden we natuurlijk dikker moeten winnen, maar we hebben tenminste twee punten en kunnen uitkijken naar het duel met het verzwakte En Passant. Nadat de heren uit Spakenburg zich jarenlang als een vis in het water voelden in de Meesterklasse,  werd de vis te duur betaald, kwam er daarom geen boter meer bij de vis, en vissen onze godsvruchtige vrienden sindsdien achter het net. 

Marcel Canoy

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close