Verlosser van KC 3 houdt ons in de strijd voor de titel!

Ronde 3 van de KNSB competitie is een heel belangrijke voor KC3. We spelen namelijk tegen het gevreesde team Oegstgeest ’80. Bekende namen als Piket en Slingerland duiken hier op. Oegstgeest is één van de favorieten om de competitie te winnen dus aan ons de schone zaak om 2 matchpunten te pakken. Met enkele afwezigen kunnen we niet op volle sterke komen maar we hebben zeker niet zwak opdagen met veel jeugdtalenten.

We begonnen niet al te best met twee nulletjes op bord 4 en bord 6. Ron kreeg op bord 4 de gevreesde Fred Slingerland tegen zich en de FM bleek dan toch net te sterk voor Ron. In het middenspel ging er een paard verloren en dat wist Fred netjes af te maken. Op het zesde bord verging het Mats niet veel beter. Zijn Slavische structuur kom de druk van wit niet aan en zijn c6-d5-e6 structuur viel uit elkaar. Met enkele pionnen minder kon Mats het niet lang meer uithouden tegen en werd de handdoek dan maar in de ring gegooid. 2 – 0 voor Oegstgeest.

Juan kreeg een sterke tegenstander in tegenover zich op het derde bord in N. Nikolic. Nee, niet P. Nikolic van LSG maar zeker niet een veel mindere schaker. Juan kwam goed uit de opening maar zwart kreeg makkelijk spel met 2 gefianchetteerde lopers en een open e-lijn. Zwart schoof zijn torens naar de e-lijn en voltooide daarmee zijn ontwikkeling. Deze torens bleken uiteindelijk toch net wat sterker dan ingeschat en dat had als gevolg dat het Juans stelling dan toch in elkaar strotte. 3 – 0 voor Oegstgeest

Met een 3 – 0 achterstand is het dan toch echt tijd wat punten te winnen en Rik Rootselaar, debutant in KC3, zag zijn kans schoon. Na een bijzondere opening van zijn tegenstander (1. d4, d5 2. Lg5, f6 3. Lf1) kreeg Rik met zwart een lekker stelling tegen de sterke Joop Piket op bord 2. Het was nog even oppassen dat het voordeel niet verloren zou gaan aan de vele activiteit die Piket nog kreeg, maar RootselRikkie tikte het puntje er soepel in.

Bij Peter ging het eigenlijk even soepel. Hij pakte met wit veel ruimte voordeel en ondanks het feit dat zijn pionen wat verspreid stonden in het centrum kon zwart echt niet spreken van compensatie met twee van zijn stukken op b7 en b8. Peter wist eveneens deze lekkere stelling om te zetten in een puntje en een zekere comeback lijkt dan in zicht te komen nadat handen worden geschud. 3 – 2 voor Oegstgeest.

Ik had het zelf net wat lastiger op bord 7. Ik kreeg ook een merkwaardige opening tegen me (1. e4, e5 2. Pf3, f5) en wist me zo gauw geen raad hiermee. Ik besloot dat het makkelijkste was 3. d3 te spelen en de stelling te consolideren maar daardoor werd ik al gauw wat in een hoekje gedrukt. Door een handigheidje wist ik de koningsvleugel ten minste nog dicht te zetten en vrijpionnen te creëren. Ik had drie zwakken pionnen op de damevleugel maar daar wist Klaas Aalbers niet op te kapitaliseren en na handig tussen zijn pionnen door te lopen met mijn koning wist ik dat om te zetten tot stukwinst. 3 – 3 en opeens zijn we terug in de race!

Robert had het lastig op het achtste bord. Die ochtend nog gebeten door een hond, tetanus prik moeten halen meteen daarna en dan nog een echt lange pot moeten spelen moet ongetwijfeld uitputtend geweest zijn. Robert kwam sterk uit de opening en zijn gefianchetteerde loper leek heel sterk op g7. Jammer genoeg werd e5 gespeeld wat het voordeel wat inperkte. Zijn tegenstander had een actief paard tegen Roberts slechte loper en dat werd toen een potje keepen. Jammer genoeg lukte dat net niet en begonnen de pionnen te vallen. 4 – 3 voor Oegstgeest

Dan blijft er nog maar een speler over, ons grote jeugdtalent Jurriaan. Jurriaan kwam goed voorbereid aan het bord zitten en dat was zeker te zien aan de opening. Jurriaan kwam ontzettend goed te staan tegen G.M. de Niet (nee dat is niet zijn titel, maar wat zijn dat toch mooie initialen voor een schaker) en begon een sterke aanval door te zetten. Tot op heden is het onbekend hoe De Niet dat heeft weten te overleven, maar De Niet offerde een paard voor twee pionnen om het hoofd boven water te houden. Dan krijg je een lastig eindspel waarin wit een paard, een toren en 3 pionnen heeft en zwart een toren en 5 pionnen. Je zou zeggen dat dat wel makkelijk zou moeten winnen voor wit maar zo makkelijk is het zeker niet; ruil te veel pionnen en je zult nooit meet kunnen promoveren of als je niet oplet krijgt zwart opeens twee vrijpionnen en zet hij juist zijn winstplannen door. Maar Jurriaan is niet voor niks op bord 1 gezet en met uiterst fijne techniek bracht de Verlosser het puntje binnen en houden we Oegstgeest ’80 op 4 – 4. Knap gespeeld door Jurriaan die ons wéér wanneer we hem het meest nodig hebben uit de brand helpt!

Met 4 – 4 tegen één van de favorieten zullen we dan maar genoegen moeten nemen, al hebben we nog wel het een en ander goed te maken na gelijkspel tegen Woerden. Volgende ronde zijn we vrij, maar daarna spelen we tegen onze lokale rivaal HWP 2. Dat is een match die we absoluut niet willen weggeven, dus bij deze: HWP 2, maakt je borst maar nat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close