KC Vierkamp ronde 2: It ken net

Het is de droom van elke wedstrijdleider: een ronde zonder afwezigen. Zou het vrijdag de 9e dan eindelijk (net) lukken?

De voortekenen (langs geweest bij een waarzegger; de wolken gelezen; zwarte katten vermeden) waren gunstig. Geen mails, geen appjes; geen afmeldingen dus. Maar dan – nog tijdens de jeugdtraining – komt Jinchen met de vernietigende mededeling: “ik kan vanavond niet”. Negen (9) jaar, en nu al een te druk weekend. Gedachten aan Tijgermoeders gaan door mijn hoofd. De waarheid zal wel zijn dat zo’n lange avond iets teveel gevraagd is als je op zaterdag meedoet aan de NK Kwalificatie.

Bij de aftrap (13 partijen; toch nog ongeluk) was er nog één speler zonder tegenstander: Ahnaf Tajwar Uddin was wat laat. Joel leek zich niet echt druk te maken. Met 20 minuten meer speelt het ook wel fijn. Het wordt lekker wild als Ahnaf een stuk achter staat, maar deze met een dubbele aanval herwint. Het ziet er even dreigend uit voor Joel, maar tijdnood lijkt zijn tegenstander (mede) de das omgedaan te hebben.

Ook nog in A zien we Stefan Markx tegen Maksymilian Markuszewski. Maks (ik ben te lui om die hele voornaam nog eens in te tikken) wint een pion op e5, maar met een loper op b2 en een toren op g3 lijkt dat ietwat gevaarlijk. Maar je zit natuurlijk niet zomaar in poule A, en Stefans aanval slaat niet door. Die van Maksymilian wel.

In B zien we Michiel tegen Jelle. Deze (J) komt een volle toren achter, voor wat vage (toch?) tegenkansen. Ook is de loper op h8 (die de toren had geslagen) ingesloten, dus misschien valt het mee. Beide spelers creëren een vrijpion, maar Michiel heeft gewoon een stuk meer en wint.

Jimmy en Jan maken er een mooi spektakel van. Jan komt een pion achter, maar wint dan een kwaliteit – wel ten koste van nog een pion. Jimmy slaat het remise-aanbod af en probeert aan te tonen dat het paard plus twee pionnen sterker is dan de toren. Helaas besluit hij tot een stelling met alleen pionnen op de damevleugel. Als hij de pionnen op de koningsvleugel er op had gehouden zou hij volgens Jan duidelijk beter hebben gestaan. De engine was het met hem eens: +2.4. Zoals het ging offerde Jan een toren voor de laatste twee witte pionnen, en met een paard voor moest Jimmy berusten in remise.

Bert mocht in ronde 1 in de herkansing (zie mijn vorige verslag), en zo zal het vrijdag tegen Frank ook gevoeld hebben. Als ze al niet honderden keer tegen elkaar gespeeld hebben? Bert krijgt het loperpaar, maar met 4 pionneneilandjes ziet het er gefragmenteerd uit. Voordeel zijn wel de open lijnen! Als zwart dameruil (en remise) aanbiedt is het klaar. Misschien toch moeten aanvallen?

Winfried heeft tegen Paul een open lijn. Maar zijn tegenstander ook. De partij sputtert een beetje naar het remise-einde.

Meer strijd in de D-poule. Navin ziet zwarte pionnen verschijnen op e3 en d4. Maar jaagt wel de loper van Marco naar a7. En heeft aanval op b7 en de koning. Marco vecht zich terug met veel actieve stukken op de vijandelijke helft, maar de witte vrijpion (op g6 al) beslist.

Robert heeft tegen Bart een mooie open g-lijn, maar slechts twee stukken in de aanval. (Speciaal voor mijn trainingsgroepjes: hoeveel moeten dat er zijn?) Bart neem al snel de aanval over met drie (juist ja!) zware stukken over de h-lijn.

Marijn in poule E heeft lang gerocheerd, maar met b5 gooit Vitor het zaakje open. Dat komt Marijn niet te boven.

Henk en Bert-Jan maken er een mooi spektakel van dat uiteraard in remise eindigt. De vraag was van wie de open b&c-lijnen zouden zijn. Voorlopig stond het zwarte paard op b4 geweldig. Maar Henk is de laatste tijd in vorm, en na wat afruilen heeft hij zowaar het loperpaar. Dat klinkt helaas mooier dan het is. Hoewel Henk iets actiever staat in het eindspel verdedigt Bert-Jan in wederzijdse tijdnood creatief, hetgeen in pot-remise eindigt.

In poule F winnen de witspelers. Casper wint een paard omdat Ruslan een mat-truc denkt te zien. Helaas zo lek als een mandje. Vervolgens gaat er iets mis en komt hij alsnog binnen met de zwar(t)e stukken, om toch helaas weer een stuk te verliezen [voor de kenners (i.c. mijn trainingsgroep): uitschakelen verdediging].

Valentijn heeft een mooie open g-lijn. Altijd fijn als wit kort gerocheerd heeft. Daar bleef het helaas bij.

Sasha (Aleksander) valt energiek aan tegen Stefan Greven. Helaas kwam Klaas langs (u kent de heer Vaak wel). De geofferde kwaliteit (of de slaap) zag hij niet terug.

Jinchen mag het later proberen tegen Alexander. Volgende week wel meedoen hè, want we gaan voor die perfecte score!

De uitslagen en standen zijn hier te vinden.

Fer Mesman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close