Schaak-Off was ON

Onder de paraplu van de KNSB mochten wij vrijdag 17 september 2021 de eerste Schaak-Off ooit organiseren. Het hogere doel was om veel niet-schakers (amateurs) te trekken, maar ook om als KC een mooie aftrap te verzorgen van het nieuwe seizoen. En dat is meer dan gelukt.

De opzet was om in vierkampen te spelen, en dan is het natuurlijk wel zo handig als er een meervoud van 4 aanklopt. Helaas schoot er een (1) speler over. Edelmoedig offerde ik mezelf op, om me te wijden aan mijn echte passie: de baas spelen. Ik deed nog een poging om wat spelregels uit te leggen, waarbij ik liet aantekenen niet al te streng te zijn (tenzij het Frank Sala betrof). Het enige beroep op mijn deskundigheid kwam dus ook van Martien Schriemer die vond dat Frank een toren teveel had geslagen en eerst het schaak moest opheffen. Na enige slimme ingrepen had Martien zijn toren terug en 2 minuten extra op de klok (eerste sanctie). Even later kon hij het punt bijschrijven zonder dat Frank zijn toevlucht had genomen tot nog een OR (onreglementaire zet) waar slechts één straf bij past: verlies.

Uiteindelijk hadden we zes groepen van aflopende speelsterkte. De deelnemers leken zich niet bewust van de regel dat bij gelijk eerste worden, meerdere schakers zich zouden plaatsen voor de volgende ronde. Hadden ze dat wel geweten dan waren er vast slimmerds geweest die de rest hadden voorgesteld alles remise te spelen. Zoals het ging eindigde geen enkele partij in ronde 1 in gelijkspel.

Laten we de groepen eens afgaan. De topgroep bestond uit Edwyn Mesman, Martin Honkoop, Jurriaan Boeren en Mats de Jong. Naar verwachting was Edwyn de topfavoriet, maar ondanks twee keer wit ging hij langs de rand van de afgrond. Tijdnood bleek steeds zijn probleem, en tegen Jurriaan moest hij zelfs zijn dame geven tegen toren-paard. Met een vesting leek Edwyn remise te halen, voldoende voor de groepswinst, totdat Jurriaan spontaan zijn dame cadeau gaf. Maar toch, alle lof voor Jurriaan (vond ook Edwyn). Martin had een slechte dag. Misschien is de jeugd gewoon was handiger in tijdnood. Mats deed het niet slecht, alhoewel ook hij zijn meerdere moest erkennen in Edwyn.

Broer Quint had niet zijn dag in groep 2. Al werd daar wel veel afgelachen. Duidelijk de gezelligste groep, met verder nog Stefan van der Duijs, Stella Honkoop en Jack Schoonenwolf. Toch ook een mooi teken dat deze groep bestond uit louter jeugd. Ze zijn ons oudjes voorbij (mij wel tenminste). Stefan begon de avond slecht met een nul tegen Jack, maar herpakte zich met 1.5 punt. Stella won van Quint, maar de held was Jack die al zijn partijen won (soepeltjes zo te zien). Een groep met veel potentieel/humor.

De derde groep bestond dus uit de al genoemde Martien Schriemer en Frank Sala, aangevuld met Niek Seinen en Pranav Agarwal. Niek schaakt nog niet zo lang (en voornamelijk online). Wat slordigheden deden hem de das om. Frank verslikte zich in Martien, maar won zijn andere twee partijen. Pranav onderschatte Frank wellicht/terecht, maar won in de laatste ronde fraai van Martien. Hetgeen drie winnaars bracht, die dus alledrie naar de volgende ronde mogen.

Groep 4 was voor onze volwassenen Sybe Terwee, Henk Roosink en Jacco Schoonenwolf, aangevuld met Rik van Rootselaar. Lastig om iemand in te delen die je niet kent, en met een 100% score was Rik misschien wel te sterk voor deze groep. De tegenstand kwam vooral van Sybe. Tegen Rik stribbelde hij nog lang tegen, maar verloor nipt het pionnen-eindspel.

De voorlaatste groep bracht een clash tussen broers Khrishanth en Tanuj Maheshkumar. De andere twee schakers waren Laurens Terwee en Luke Schoonenwolf. Laurens deed het in eerste instantie het beste met 2 uit 2; in de achtervolging waren Khrishanth en Tanuj (1 punt). In de laatste ronde mochten de broertjes tegen elkaar en wist Khrishanth te winnen. Bleef over Laurens tegen Luke. Dat werd een echte rollercoaster. Met uiteindelijk de verste vrijpion leek Laurens dan toch nog soepel op weg naar zijn derde overwinning, en moest ik nodig naar Edwyn’s gebruikelijke tijdnoodduel. Bij terugkomst bleek Luke gewonnen te hebben. Hoe dan? Gelukkig voor Laurens eindigt hij daarmee op de gedeeld eerste plaats met Khrishanth, en mogen ze dus allebei naar de volgende ronde.

In de laagste groep had ik ingedeeld: Kushal Agarwal, Manu Escarabajal Baadenhuijsen, Boaz Hoek en Sivar Buining. Hierbij aangetekend dat van Manu en Sivar niet goed bekend was wat hun sterkte was. Ze bleken de sterksten van het stel, en mochten in ronde 3 uitmaken wie er naar de volgende ronde mocht. Uiteindelijk bleek Sivar de beste (of gelukkigste; winst en verlies scheelt soms bijna niets).

Felicitaties voor de winnaars, en ik hoop in ieder geval dat iedereen het een geslaagde avond vond. Wat mij betreft, zeker iets om volgend jaar te herhalen. En dan doe ik graag zelf mee.

De volgende ronden zijn regionaal: periode 2-16 oktober.

En de afsluitende (landelijke) finale is op 31 oktober.

Voor de winnaars: nadere informatie volgt.

Fer Mesman

1          Edwyn Mesman          3.0       1
1          Jurriaan Boeren           1.5       2
1          Mats de Jong               1.5       2
1          Martin Honkoop         0.0       4

2          Jack Schoonenwolf     3.0       1
2          Stefan van der Duijs   1.5       2
2          Stella Honkoop           1.0       3
2          Quint de Jong              0.5       4

3          Martien Schriemer      2.0       1
3          Pranav Agarwal          2.0       1
3          Frank Sala                   2.0       1
3          Niek Seinen                 0.0       4

4          Rik van Rootselaar      3.0       1
4          Sybe Terwee               2.0       2
4          Jacco Schoonenwolf   1.0       3
4          Henk Roosink             0.0       4

5          KhrishanthMaheshkumar       2.0       1
5          Laurens Terwee          2.0       1
5          Tanuj Maheshkumar   1.0       3
5          Luke Schoonenwolf    1.0       3

6          Sivar Buining              3.0       1
6          Manu Escarabajal Baadenhuijsen      2.0       2
6          Boaz Hoek                  1.0       3
6          Kushal Agarwal          0.0       4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close