KC Vierkamp ronde 2: Pieterman slaat toe

Vrijdagavond hebben we proefexamens afgenomen. Altijd een spannend moment voor onze jeugd: “Hoe sta ik er voor?” Zelf gaf ik nog een korte training over klein plan (5+). Lastig onderwerp vind ik zelf, maar met de hulp van een jeugdspeler kwam ik overal wel uit. Soms leek hij de training te geven…

In een hoekje van de kamer zaten Roger Mehra  en Aeron Yung zich voor te bereiden op hun partijen. Roger liet een Koning-Indische variant zien, die zowaar bij beide op het bord kwam.

Roger kreeg tegen Gerard al snel een open g- en h-lijn. Drie stukken in de aanval zag er goed uit, maar Gerard verdedigde taai en komt er goed uit met toren, paard + 7 pionnen tegen toren, loper + 6 pionnen. Dan wandelt Roger naar binnen met zijn koning. En Gerard besluit een kwaliteit te winnen, ten koste van een witte vrijpion. Die blijkt aanmerkelijk harder te rennen dan gehoopt en beslist de partij.

Aeron speelde niet slecht tegen Mink, maar had duidelijk nog geen ervaring met de KI stelling. De g- en h-lijn kwamen ook hier open met voor de hand liggende offers. Met Le6+ kon hij de koning naar h8 duwen om vervolgens met Txh7+ toe te slaan. Alles gezien, maar helaas zag hij het (winnende) vervolg niet helemaal scherp om dan maar tot een andere zet te besluiten. Dat verloor uiteindelijk jammer genoeg. Hij wist nog af te wikkelen naar paard + 4 pionnen tegen loper + 5 pionnen, maar dat mocht niet baten.

In de topgroep speelden dan nog Jurriaan Boeren en Pieter Kroon. Deze laatste heeft een rotsvast repertoire, dat er altijd wat vreemd uitziet (voor de knoeier die ik ben). Maar win er maar eens van. Jurriaan probeerde van alles om verwarring te stichten (ik zag nog een aardig schijnoffer), maar Pieter beet zich vast en liet niet meer los. Een vos verliest wel zijn haren, maar…

De tweede groep loopt een beetje mis omdat we twee zieken hebben, maar we zoeken naar een oplossing. Broers Quint en Mats waren er wel en speelden tegen elkaar. Quint probeerde een meerslagcombinatie om tot de ontdekking te komen dat we niet aan het dammen waren en hij gewoon een pion kwijt was. Toen er nog een afging was het snel gedaan.

Onze (oudere) jeugdspelers uit groep 3, Ramiz en Philip, mochten het op het bord uitvechten. Kort helaas, na een snelle damewinst van Ramiz. Volgende ronde, nieuwe kans.

Er waren ook (veel) lange partijen. Zo maakten Robert en Frank er weer eens een spektakel van met volgens mij ALLE stukken op een kluitje in het centrum. Ik weet dat Jop zegt dat we het centrum moeten controleren, maar je kunt ook overdrijven. Bovendien pas 20 zetten gedaan (terwijl andere partijen al afgelopen waren). Dat werd weer tijdnood. Na wat afruilen stond er een voordelig eindspel op het bord voor Frank. Een extra pionnetje, en wat voor één: een vrije a-pion. Met de rest van de pionnen op de andere vleugel mag je hopen op de winst. Een keertje a8D spelen, de koning maximaal afleiden en de andere vleugel opeten. Maar dat was buiten Robert gerekend. Die ziet kansen waar anderen ze niet zien, en met zijn paard wist hij net op tijd de pionnen onschadelijk te maken. Na afloop trok Frank zich de haren uit het hoofd want met een tijdig g2-g3 had hij een hoogstwaarschijnlijk winnende stand bereikt. Wel gezien, maar niet gespeeld.

Een zeer gecompliceerde partij spelen Marco en Matviy. Zwart wint een kleine kwaliteit tegen een pion, maar heeft moeite de stukken gedekt te houden. We komen er in bij de volgende stand:

Marco – Matviy, ronde 2

Matviy staat al een tijdje loper-paard voor tegen een toren, maar Marco maakt het hem zo moeilijk mogelijk. Na Te2 (als ik de volgorde van de zetten goed heb) lijkt zwart dan toch in de problemen. Wit verdubbelt op de d- of e-lijn, en op elke normale zet staat wit gewonnen. Maar: welke (twee) mogelijkheden heeft zwart om te winnen, en welke is de beste? Zie de oplossing aan het eind.

In groep 5 nog wat weinig uitslagen. Jacco was er deze week niet bij, en Ruud niet vorige week. Goed dat we een extra dag op 9 december hadden gepland.

Ruud mocht het dus tegen Hugo proberen. Na een redelijk normale opening dacht ik, speelt wit Pg5 om na h6 maar te offeren op f7. Het alternatief, pionverlies (e4) was ook niet aanlokkelijk. Het resultaat is een wat passief ogende stelling van Hugo, maar met een stuk voor… Als de stelling te open wordt, weegt het stuk wel zwaar. Maar Hugo lijkt wat te freewheelen en laat een witte pion op c6 toe. Als hij er dan ook nog een verliest, is het al wat minder duidelijk. Net op tijd komt Hugo echter bij zinnen en wikkelt af naar een stelling met een vrijpion, ondersteund door de loper.

In de laatste groep won Henk van Laurens, maar dat had ook andersom kunnen aflopen. Met een dame op g3, speelt Henk Lh6. De koning staat op g8 dus is de taak voor zwart helder. Met g6 voorkom je het mat, maar geef je wel de kwaliteit. Met Ph5 dek je g7 en val je de dame aan. Bovendien stond zwarts dame op b6 punt h6 te dekken zodat de dame wegzetten voor Henk ook geen optie was. Er was dan wellicht nog een resource, maar dit had Laurens in ieder geval moeten spelen. Met het gespeelde Pf6-e8 koos zwart voor de (te) passieve oplossing. Na stukverlies van Laurens kon Henk toch nog tevreden huiswaarts.

André en Julian maakten er een taai gevecht van. In de opening zag ik een oud variantje opduiken waar zwart een pion offert voor ik dacht een remise-stelling. Maar zwart wint volgens de database dan vrijwel altijd. André liet het pionnetje even voor wat het was, en kreeg uiteindelijk een kwaliteit voor een pion? Toen ik weer kwam kijken stond hij een pion achter en bleken zwarts pionnen wel heel hard te lopen. Toen hij een loper moest geven om ze te stoppen vond hij het wel welletjes.

Missen we nog één partij; Valentijn tegen Antoon. Vanwege de afwezigheid van Jacco had Valentijn geen partij, en wie kwam daar net op tijd aanwandelen? Als dat Antoon niet was. Ziek geweest, maar nu ready and eager. Dat beloofde een iconische partij te worden. Valentijn zette het niet slecht op, maar die zwakke pion op b3! Antoon kreeg zowaar een pion op a3 en kwam toen binnenvallen met zijn dame op c3. In de gauwigheid pakte hij nog een belangrijke pion mee, en was alweer op de terugweg toen de loper op a2 in de aanbieding werd gedaan. Ach ja, wat kan er gebeuren (behalve insluiten van de dame)? In nood zou hij vast wel een toren kunnen slaan, en wie weet was dat genoeg geweest voor de winst. Helaas voor Valentijn zat er ook nog een truc over de tweede rij in de stelling. Toen hij even niet oplette was Dxg2 mat een spectaculair einde van een geweldige partij.

Vrijdag gaan we natuurlijk verder, en:

 

Op 23 december origaniseren we de KC Kerstblitz:

https://kennemercombinatie.nl/kc-kerstblitz-open-2022/

 

Meld je op tijd aan. We verwachten topdrukte.

Het verslag van ronde 1 staat (wat verlaat door ziekte) op:
https://kennemercombinatie.nl/2022/11/26/kc-vierkamp-ronde-1-weer-jurriaan/


Fer Mesman

06-41821529

fmesman@yahoo.com

Oplossing:

Zwart speelde na lang twijfelen het meest logische 1… Pc3. Na 2. Txd6 wint Pxe2+ simpel, dus dan maar 2. Txe5 Txd1 3. Kg2 Td5 (goed genoeg; de engine geeft nog 3… Da6; het paard is taboe vanwege 4. Dxc3 Df1+ 5. Kf3 Td3 met damewinst). Dat Marco dit nog remise hield mag een wonder heten.

(Nog) beter is echter 1… Pf4 vanwege de matdreigingen; met als minst slecht optie voor wit: 2. Tee1 Dh3 3. gxf4 Lxf4. Bijvoorbeeld 4. Txd6 Lxh2!+ 5. Kh1 Lxd6 en uit. Knap als je deze variant gezien hebt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close