Fischer Zet KC2 voet dwars

Voor Anna. Dat was de gewenste titel voor dit stuk. Anna de deze week geboren dochter van topscorer DiV die node werd gemist vandaag. Maar niet voor Anna dus. Geen ode aan de pasgeborene maar aan de ‘oudjes’ uit Amsterdam.

Fischer Z is een briljante naam voor een schaakclub. Band uit de zeventiger/tachtiger jaren van John Watts die zoals jullie kunnen zien ook een jaartje ouder is geworden, net als de mannen van de schaakclub. Ik heb ze nog zien spelen in Paradiso, met geweldige nummers als the Worker en Marliese, maar dit terzijde. Ter zake.

We waren naast het ontbreken van DiV verder verzwakt door de afwezigheid van Iwo, Jan, Hicham en Pijpnaldo. In extremis mocht KC-held Pieter Kroon de honneurs waarnemen.

Het begon allemaal zo aardig. Cook had zichzelf listig wit gegeven om zijn Amsterdamse vrienden het niet te gemakkelijk te maken. Maar wat moest ik eigenlijk doen met wit? Nou ja maar rustig schuifzetjes doen. En geniepig na 10 zetten gewoon een stuk pakken toen de tegenstrever nog niet wakker was. Om 3 uur aan het bier.

Ook Arkady leek snel naar huis te kunnen met een gezonde pion en stelling meer, maar daarover later meer. Aan de andere borden kon niet veel opgemaakt te worden behalve dat Tyro na een misrekening totaal verloren stond tegen de man die sneller speelt dan zijn schaduw: Casper Blaauw. Maar ook daarover later meer.

Toen de uren vorderden en de tijdnood langzaam ging opkomen was er reden tot enig optimisme. Gerard had een pion meer en leek zich een beetje te ontworstelen uit de flinke drukstelling die wit voor de pion had gekregen. De aanval van Herman Neuféglise op 2 tegen onze Gilian leek te langzaam en met teveel materiaalverlies gepaard te gaan en de oude maestro Kroon speelde positioneel ijzersterk. Dek, die zijn rentree maakte, stond Dekiaans te spelen, dus dat zou goed komen. En Arkady ging nog steeds lekker.

Toen kwam, zoals dat soms gaat, de kentering. Juan werd vanuit een rustige plusstelling plotseling helemaal overspeeld en kon opgeven. Gerard leek zich vrij te spelen maar kon na een schijntorenoffer met zijn monarchje naar de dokter. Om het nog erger te maken noteerde Gilian zo slordig dat hij twee zetten teveel deed. En dat waren best slechte zetten waardoor de aanval van de inmiddels zwierig spelende Neuféglise keihard doorsloeg. Die oudjes zijn het nog niet verleerd.

Aan de pluskant noteerde we een nuchtere en degelijke overwinning van Lennart. Goed zo. En Tyro wist zijn totaal verloren eindspel zowaar miraculeus te keepen. De meetellers becijferen we dat we op 2,5- 3,5 stonden.

Maar we hadden Arkady nog. En die ging winnen. Toch? Een eindspel met een toren meer, wat kan er misgaan. Nou best veel. De vrijpionnen van Bouton waren inmiddels tot een uiterst griezelige a4 en b4 gekomen. Arkady moest zelfs oppassen dat hij niet zou gaan verliezen want zijn eigen vrijpion stond nog te dagdromen op g2. En toen bood de reus uit Amsterdam de helpende hand door zijn beide vrijpionnen geheel onnodig in te ruilen voor een loper, maar dat was net genoeg voor de jeugdige Duitser om hem toch over de streep te trekken. 3,5-3,5.

Alle ballen op Pieter Kroon, dit jaar al twee keer de held voor KC3, en ook nu leek veel goed te gaan. In opkomende tijdnood werden echter de bordjes verhangen en werd Pieter helemaal naar achteren gedrukt. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat deze fase van beide kanten niet geheel correct is gespeeld, maar het was allemaal genoeg zodat Fischer Z een zege kon laten noteren die misschien wat geflatteerd maar ook weer niet geheel onverdiend was. Omdat ook Sopsweps verloor van het kapitaal uit Schagen zijn er nog steeds kansen. ‘

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close