Haarlem Open ronde 4: Speelruimte

Een mooie ronde zo halverwege het toernooi. Voor de debutantengroep was er gelegenheid tot het bijwonen van een trainingsavond, en HaarlemSchaakt had vrijaf. Zodoende hadden we wat speelruimte bij het opbouwen van de zaal. De vonken vlogen er weldra weer van af. De stand na ronde 4 is te vinden op:

https://kennemercombinatie.nl/haarlem-open-indeling-en-stand/

Gilian Honkoop (met zwart) mocht proberen Aravindh Swaminathan zijn eerste nul te bezorgen. Met fraaie tactiek (voor zover ik het gezien heb) kreeg Gilian sterke aanval, waardoor Aravindh gedwongen werd een toren voor de loper te geven. Toen een zwarte pion doorliep moest wit de loper geven, en was het uit.

Aravindh Swaminathan – Gilian Honkoop

Edwyn Mesman won aan bord 2 van Arno van der Lubben. Na een tactische afwikkeling had wit 2 lopers tegen een toren plus twee pionnen. Ogenschijnlijk niet slecht voor zwart, maar de lopers controleerden alle velden, en de extra pionnen stonden slecht.

Op bord 3 speelde Juan tegen Joel, een sterke jeugdspeler. Lang stond er een symmetrische stelling op het bord. Dat wil niet zeggen dat het gemakkelijk was. Een verslag van de laatste zettenwisseling staat aan het eind van dit verslag.

Dimitar won al snel een toren op bord 4 tegen slechts twee pionnen. Dat kon André de Velde niet lang keepen.

Op bord 6 zagen we Jurriaan winnen tegen Pieter van ’t Oosten (voor de veteranen onder ons een veelzeggende naam). Ook van deze partij heb ik een fragment opgenomen (zie eind van dit verslag).

Aeron Yung kent een goed seizoen, maar oude rot Frans Arp is niet zo snel omver te krijgen. Ondanks een duidelijke remise-kans voor Aeron, met plus-pion, won Frans de tactische oorlog.

Pranav verloor van Maclain, maar misschien was hij met zijn hoofd meer bij N2 die in een belendende zaal genoeg hadden aan een half bordpunt om kampioen te worden in de tweede klasse NHSB. Dat werd al snel gescoord door Quint de Jong (TPR 1839) die ook al een mooi schaakjaar heeft. Uiteindelijk een nipte overwinning voor KC. Met 4 uit 4 had Pranav zijn bijdrage aan het kampioenschap al geleverd.

Pranav Agarwal
KC Duel: Aden Darie – Liam Rooijakkers
Gerda Schiermeier-Palm
Michiel Kroon

Op borden 15-17 hadden ze veel lol, maar het spel was niet vermeldenswaardig. Vooral de verwikkelingen bij Hugo – Jurrian waren eerder vermakelijk dan correct. “Remise dan maar? ’s Goed.”

Dani Opdam en Ad Gorissen tenslotte maakten er een zware, spannende, pot van. Ad raakt zijn vrijpionnen kwijt en na torenruil stond hij ‘gewoon’ een pion achter. Met een listig pionzetje op de koningsvleugel creëerde hij nog een vrijpion, misschien genoeg voor remise. Even later meldt hij, nog wat beduusd, gewonnen te hebben. De pion had wit zoveel problemen bezorgd dat Dani zelfs in de problemen was gekomen.

Volgende week meer moois.

Fer Mesman

kennemercombinatie@gmail.com

fmesman@yahoo.com

Tel.: 06-41821529

Partijfragmenten

Juan Quattordio – Joel Groenewoud, 31 maart 2023, bord 3

Juan heeft zich in de nesten gewerkt tegen een sterk spelende Joel. Hij hoopt nog dat de slechte positie van de zwarte koning redding biedt, maar de engine geeft winnend voordeel voor zwart.  Met Tf7 heeft wit de loper aangevallen, waarop zwart Le7 speelde. Hier begon ik mee te schrijven. De spelers hadden nog meer dan 5 minuten, maar ik zag aankomen dat dat snel voorbij zou zijn.

  1. Tf7 Le7 2. Lf1 Tb1 3. Kf2 Lh4+ 4. Ke2 Te1+ 5. Kd2 Txf1 

Zwart wint een stuk en hoeft ‘alleen’ nog maar uit de schaakjes te lopen.

  1. Tf8 g5 (Lf6 is iets handiger) 7. Kd3 Te1 8. Kc4 Td1 9. Tf7 Kg6

Beide spelers onder de 5 minuten nu.

  1. Tb7 Pe3+ 11. Kc3 Le1+ 12. Kb2 Kf6 13. Pf8 Td2+ 14. Kc1 Tc2+

Het enige probleem voor zwart is nu tijd. Nog 33 sec na deze zet.

  1. Kb1 Lh4 16. Tb6 Ke7 17. Pg6+ Kd7 18. Pf8+ Kc7 19. Ta6 Tf2 20. Pe6+ Kd7 21. Pf8+ Ke7 22. Pg6+ Ke6 23. Pf8+ Kd5 24. Pd7 Txf3 25. Pf6+ Ke6 26. Pe4 Txh3

Zwart vertrouwt (terecht) op zijn vrijpionnen; met Pf5 houdt hij ook de d-pion er nog op.

  1. Pxd6 Kd5 28. Pf7 g4 29. Ta5+ Kd4 30. Pxe5 Th1+ 31. Kb2 Pc4+ 32. Pxc4 Kxc4 33. Ta4+ Kd3 34. Txf4

Zwart heeft netjes afgewikkeld. Nu duurt het niet lang meer.

34… g3 35. Kb3 g2 0-1

Jurriaan Boeren – Pieter Van’t Oosten, 31 maart 2023, bord 6

Na een niet vlekkeloos verlopen opening waarin het witte voordeel op zet 11 verworpen werd, ging het toch weer mis. Pionzetten blijven link, al was het alleen maar omdat ze niet meer teruggenomen kunnen worden. Zowel 20… f5 als 21… d4 was niet goed, maar 27… b6 luidde echt het einde in:

Hier was 27… a5 noodzakelijk, waarna wit er echt nog voor moet vechten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close