E Team tweede op NK Teams

Naar deze dag werd lang uitgekeken. Zaterdag 20 november werd het NK Teamschaken gespeeld in de E categorie(t/m 10 jaar). De beste 16 teams van Nederland verzamelden zich in Groningen om de strijd aan te gaan wie zich het beste schaakteam van Nederland zou mogen noemen in de jongste team categorie. Er is een lange weg aan vooraf gegaan door dit team. Het begon allemaal met het kampioenschap van Noord Holland, al weer twee jaar geleden. Daarna volgden nog twee soeverein gewonnen NK halve finales in Rotterdam en Hoogkerk. De spelers van dit team hebben zich gedurende deze periode sterk ontwikkeld en waren erop gebrand de stijgende lijn door te zetten en voor de prijzen te gaan. Aan optimisme geen gebrek. De vier spelers Max Geldof, Liam Rooijakkers, Frederieke en Alexander Regterschot verkeren alle vier in uitstekende vorm en de klinkende overwinningen uit de halve finale telden mee in de finaleronde waardoor het team bij aanvang van de finaleronde meteen op de eerste plaats stond in de plaatsingslijst. Nu was het dus zaak om in de volgende 7 finaleronden die hoge klassering vast te houden. Geen sinecure, want het niveau van de te verwachten tegenstanders was flink wat hoger dan die van de halve finale. De teams uit de halve finale poule zou men in de finale niet meer treffen en zo kon men dus alleen nog maar stuitten op teams uit de sterkere andere halve finale poules. Dat werd dan ook snel duidelijk gedurende deze finale.

Max Geldof
Liam Rooijakkers
Frederieke Regterschot
Alexander Regterschot

In ronde 1 meteen dus een strijd tegen een sterke andere halve finale winnaar en tweede op de plaatsingslijst, team Almere. Dat Max Geldof op bord 1 de klappen moest opvangen werd al snel duidelijk. Tegen toptalent Akshaj Katpatal wist hij weinig in te brengen, maar de overige drie spelers maakten dit goed door alle drie overtuigend het volle punt binnen te slepen. Een betere start kon men zich niet wensen. Maar een rustperiode, in de vorm van een makkelijkere tegenstander, was het team niet gegund, want in de volgende ronde stond de huizenhoog favoriet ESV uit Eindhoven op het programma. Weer moest Max op bord 1 het onderspit delven. Dit keer tegen de talentvolle Freek Thijssen. Frederieke bood tegen Boyd Leenen met een fraaie overwinning nog wat tegenstand, maar ondertussen had Alexander ook verloren en moest Liam tegen Kevin Gang in een mindere stelling remise afwijzen en doorvechten om een gelijkspel uit het vuur te slepen. Dat bleek onbegonnen werk waardoor eindelijk weer eens tegen een nederlaag werd aangelopen. Geen man overboord, want deze nederlaag was al een beetje ingecalculeerd en kon men zich veroorloven om een plaats in de top te blijven behouden. Er volgden nog een mooie overwinning tegen het altijd sterke team Klim Op team uit Capelle aan den IJssel. Maar ook een nederlaag tegen DD uit Den Haag die na de halve finale Noah Ritzerveld op de transfermarkt binnen hadden gesleept en versassend bovenin het klassement meestreden.

De spanning steeg want de teams bovenin bleken aan elkaar gewaagd. Team Zuckertort uit Amstelveen, gewapend met de op bord 1 en inmiddels sterkste speler van Nederland in de E categorie, Achyuth Aravindhan, (rating ca. 1800), kon soepel op een gelijkspel worden gehouden. Max moest het weer met een nederlaag bekopen en ook Alexander wist een gewonnen stelling niet in een overwinning om te zetten. Voor Max op bord 1 was het al weer de vijfde nederlaag op rij. Als kopman wil je natuurlijk graag je team op sleeptouw nemen. Maar als je in de eerste vijf ronden vijf spelers treft uit de nationale top tien van Nederland dan is het duidelijk dat je ook als boksbal moet fungeren. Wie denkt dat Max met vijf opeenvolgende nederlagen murw geslagen in de touwen hangt heeft het echter bij het verkeerde eind. Zo ondervond ook de tegenstander in de zesde ronde. VAS uit Amsterdam was de tegenstander en hun bord 1 speler had tot ronde 6 alle parijen op bord 1 gewonnen. De sterke Raghav Parhak werd door een getergde Max hardhandig van het bord gemept en zo zat de stemming er bij Max weer snel in. Bij het team sowieso, want van VAS viel verder weinig te duchten, 3-1 in het voordeel van KC was de uitslag.

Maar het bleef nog spannend tot de laatste ronde. Een plek bij de eerste drie leek veilig gesteld. En er zat nog meer in het vat. Dan moest wel in de laatste ronde tegen het op papier zwakkere Voorschoten met ruime cijfers worden gewonnen en wel met een maximale score. De concentratie was tot en met de laatste ronde aanwezig en Voorschoten werd met 4-0 aan de kant gezet. Het duurde even voordat duidelijk was wat voor uitwerking dit had op de eindklassering, totdat uiteindelijk bleek dat men met een half bordpunt meer een tweede plek in de eindklassering had veilig gesteld. DD kwam namelijk niet verder dan een 2-2 gelijkspel tegen VAS.

Martijn Hardeman van de organiserende NOSBO reikt KC E1 de tweede prijs uit
Tweede van Nederland!!!
Sterke eindsprint van aanvoerder Max

Kennemer Combinatie E1 als tweede beste team van Nederland is een geweldig resultaat voor de jeugdafdeling binnen onze vereniging. De missie van het E team zit er op. Maar een volgende zit er al weer aan te komen, want dit team zal in deze samenstelling verder gaan als D Team (categorie t/m 12 jaar). Dat dit ingespeelde team een team is om ook in de toekomst rekening mee is te houden blijkt wel uit hun individuele sores in de JCC (jeugd club competitie). Ondanks dat Max zijn eerste vijf partijen in de finale verloor weet hij in totaal met 10,5 uit 16 in de huidige JCC D en E categorie toch nog aardig wat ratingpunten aan zijn huidige ratingpunten toe te voegen. Liam is daar voor het team met 14,5 uit 16 topscorer maar ook Frederieke met 13 uit 16 en Alexander met 11,5 uit 16 leveren daar geweldige prestaties.

Een geweldige dag weer voor onze KC jeugdtoppers, maar ook voor de begeleiding. De organisatie van dit toernooi was tot in de perfectie georganiseerd door de NOSBO (noord oostelijke schaakbond) onder leiding van de gedreven Martijn Hardeman. We kijken al weer uit naar het volgende evenement en laten dit graag over aan deze organisatie.

Verslag NOSBO

Uitslagen en Stand

Verslag Staunton

Videoverslag

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close